Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
S-a finalizat cu succes cursul de Istorie, Identitate şi Cultură Locală
La curs au participat 40 de elevi, majoritatea din clasele V – VIII, iar din clasele primare au fost 10 elevi.
„Elevii au fost foarte bucuroşi să descopere tradiţiile şi valorile comunei Dumbrăviţa şi a zonei Fisculaşului despre care nu ştiau. Fiecare dintre elevi a încercat, la finalul cursului, să creeze o lucrare, numită „Mândru că sunt dumbrăvicean”, un eseu prin care să sintetizeze ceea ce au învăţat prin acest curs. Aceste lucrări vor fi evaluate de o comisie, iar în urma evaluării, cele mai bune vor fi premiate de Zilele Comunei. Atunci vor fi acordate trei premii. Cursul s-a derulat pe parcursul a trei luni, iar orele s-au ţinut din două în două săptămâni la Centrul „Sf. Apostol Andrei” din Dumbrăviţa. Temele au fost interactive şi s-a lucrat şi pe grupuri. Tot cursul a fost extrem de captivant pentru elevi, însă capitolele cu Biserica şi Personalităţile din comună au avut parcă cel mai mare succes şi au trezit un interes deosebit. Elevii au fost foarte curioşi să afle de personalităţile care au pornit din Dumbrăviţa şi s-au făcut remarcaţi la nivel judeţean şi naţional”, spune preotul Bogdan Ciocotişan.
Cursul a fost cu atât mai captivant cu cât elevii au venit şi cu lucruri suplimentare pe care le-au prezentat colegilor, mai exact, au adunat poveşti de la bunici sau rude privind istoria satului nostru.
„Elevii au arătat suportul de curs acasă iar familiile au fost foarte bucuroase că s-a realizat aşa ceva la nivelul comunei noastre. Oamenii m-au abordat la Biserică şi şi-au exprimat bucuria pentru această idee de a promova valorile satului în rândul copiilor.
Părinţii au fost foarte implicaţi în acest proiect, iar la finalul cursului au venit şi ei cu surprize culinare pentru a marca momentul într-un mod festiv. Suntem convinşi că pe viitor cunoştinţele acumulate prin acest curs le vor fi utile tinerilor, pentru că reprezintă o carte de vizită, şi cu oricine se vor întâlni, vor şti ce să le vorbească despre Dumbrăviţa şi zona Fisculaşului. Plus că, având aceste cunoştinţe, vor păstra altfel tradiţiile şi obiceiurile de aici, pentru că le-au înţeles şi le preţuiesc. Iar aici mă refer la portul popular, la ansamblu etc., lucruri care vor merge mai departe”, a adăugat preotul paroh.
La finalul cursului toţi participanţii au primit diplome de absolvire a cursului.
„Pentru mine a fost o plăcere să predau acest curs şi să mă implic în promovarea valorilor comunei Dumbrăviţa şi a zonei Fisculaşului pentru că sunt un iubitor de tradiţie şi cultură românească autentică. În mod sigur vom preda acest curs şi anii viitori, pentru că fiecare generaţie trebuie să asimileze asemenea cunoştinţe. Vom încerca să promovăm în orice mod valorile Dumbrăviţei, pentru că acestea trebuie să reziste în timp, pentru că sunt cartea noastră de vizită, rădăcina şi identitatea noastră cea mai de preţ. Acest curs l-am predat împreună cu prof. Monica Puha, căreia îi mulţumesc pe această cale, un om pe care copiii îl iubesc foarte mult şi o admiră. Iar o dovadă în acest sens este faptul că mulţi dintre copii au gândit eseul de la finalul cursului în forma unei scrisori pe care i-au scris-o doamnei Monica, o scrisoare în care îi mulţumesc pentru efortul de a fi alături de ei la fiecare curs, dar îi şi prezintă în această scrisoare istoria şi tradiţiile zonei, o sinteză a lucrurilor pe care le-au învăţat la curs. Mai exact, eseul a fost gândit ca şi o scrisoare trimisă unui prieten care vrea să afle detalii despre Dumbrăviţa, aşa că îi sunt prezentate lucrurile de valoare cu care se mândresc oamenii comunei Dumbrăviţa.”, a concluzionat pr. Bogdan Ciocotişan.