• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iulie , 2012

Ruleta rusească a suspendărilor

Avocatul Poporului, preşedinţii celor două Camere, preşedintele USL au început un adevărat „domino” politic prin care dărâmă, rând pe rând toţi „pilonii” PDL. Un seism care se va propaga şi în teritoriu şi care are un scop declarat fără ocolişuri: preluarea integrală a tuturor pârghiilor puterii.

 
 

Pe de altă parte, s-a pornit un război pe faţă cu Curtea Constituţională, iar din „tranşee” răbufnesc declaraţii scandaloase, asemeni celei date de Dan Voiculescu: “Nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia”.

De cealaltă parte, PDL arată cu degetul şi acuză lovitură de stat politică şi atac fără precedent la adresa statului de drept, chemând oamenii în stradă. Până să se pronunţe Curtea Constituţională asupra suspendării preşedintelui, liderii politici din Maramureş spun că referendumul e tot mai posibil şi se întrezăreşte în viitorul apropiat. Cum se resimte seismul politic în Maramureş?

 

„Este firesc să ai câştigată puterea şi totuşi să nu poţi guverna din cauza obstrucţiilor puse de către instituţiile statului prin reprezentanţii cu putere de decizie ai PDL, care îşi menţin poziţiile, încurcă treburile, iar actual Guvern nu poate să-şi pună în aplicare măsurile pe care populaţia le-a aşteptat şi le-a dorit, dar ştim foarte bine că orice acţiune în plan social, aşezată pe relaţia salarială, obligă Guvernul la o serie de acţiuni în plan economic care să revigoreze economia. Mi se pare normal din acest punct de vedere. Cred că de această dată suspendarea preşedintelui este posibilă, pentru că împărtăşesc această conduită şi opinie şi UDMR, minorităţile, UNPR. Dacă instituţia prezidenţială a înţeles că promovarea intereselor de partid şi subminarea, prin anumite atitudini, a primului ministru, a parlamentului, a guvernului, se poate tolera, se pare că s-a înşelat. Cred că pe lângă atitudinea asta de preşedinte-jucător şi măsurile astea de diminuare a salariilor şi pensiilor i-au diminuat mult preşedintelui din susţinere”- Eugenia Godja, prim-vicepreşedinte PSD Maramureş.

 

„Este un gest normal. Cred că le-a ajuns cuţitul la os cu această atitudine a preşedintelui, şi este nevoie de pârghii pentru ca politicile guvernului şi primului ministru să poată fi aplicate. Nu cred însă că poate fi vorba de un gest anti-democratic, pentru că cea mai democratică instituţie a ţării este Parlamentul României, iar minoritatea se supune majorităţii” – Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei.

 

„Suspendarea preşedintelui este un lucru care era de făcut în acest moment. Guvernarea trecută nu a făcut decât să provoace scandal, România are nevoie în această perioadă de stabilitate, pentru a ne concentra pe lucruri importante: creşterea economică. Dacă noi vom rămâne în aceeaşi stare de certuri interne între putere şi opoziţie, evident că nu vom putea pune pe agenda publică lucruri importante. USL a început o serie de măsuri în forţă, începând cu schimbarea preşedinţilor celor două camere, cu Avocatul Poporului şi cererea de suspendare a preşedintelui, pentru a prelua puterea în România în adevăratul sens al cuvântului. Avem astăzi un Guvern care din păcate nu are pârghiile puterii pentru a-şi pune în practică politicile. Avem nevoie de întreaga putere în România. Vom continua demersurile şi vom face o campanie pentru demiterea preşedintelui, pentru că este singura şansă de a normaliza actuala scenă politică din România. PDL trebuie să înţeleagă că aşa cum oamenii lor, începând cu Blaga şi Anastase, au fost numiţi politic la un moment dat, tot politic trebuie să plece acasă. Statul Român nu este nici Blaga, nici Anastase. Statul Român este reprezentat de instituţii. Nu putem vorbi de atac la adresa Statului, pentru că instituţiile rămân în picioare. Oamenii nu sunt veşnici pe anumite funcţii. NU CRED CĂ ÎŞI VOR DA DEMISIA DIN Maramureş, dar vor fi daţi afară. Şi trebuie să facem acest lucru cu cei care au fost implicaţi în campaniile electorale cu PDL. Nu vom încerca sub nicio formă să-i schimbăm pe aceşti oameni cu alţii care sunt implicaţi politic şi nu au competenţe, dar dacă sunt profesionişti, faptul că sunt membri de partid nu va reprezenta un handicap”Gabriel Zetea

 

„Un semn de reintrare în normalitate după o agitată viaţă politică. Din punctul meu de vedere, atâta vreme cât Parlamentul acţionează în conformitate cu dispoziţiile legale şi Constituţionale în vigoare, nu înseamnă un atentat la siguranţa statului. Nu este nicio tragedie dacă Băsescu nu mai este preşedintele României, Blaga preşedintele Senatului sau Anastase preşedintele Camerei Deputaţilor. Viaţa continuă şi fără ei în aceste funcţii. Probabil pentru ei este o tragedie, pentru că vor trebui să răspundă pentru ce au făcut acolo, dar pentru naţiunea română nu. Până la urmă, primeşte ceea ce transmite la un moment dat. A spus preşedintele Băsescu la începutul mandatului său că liniştea nu este bună la nimic, generând, prin diferite acţiuni mai mult sau mai puţin constituţionale, agitaţie. Şi atunci când i se întâmplă domniei sale ceea ce a făcut dânsul altora, nu li se mai pare firesc. Românii în general au nevoie de linişte, şi atâta timp cât Băsescu este preşedintele României, această ţară nu poate avea linişte şi nu se poate dezvolta. Traian Băsescu nu a făcut altceva decât că şi-a aservit parte bună din justiţie intereselor personale, inclusiv Curtea Constituţională” - Zamfir Ciceu, preşedinte CJ Maramureş.

 
 

Parlamentarii şi liderii politici maramureşeni au păreri interesante despre evenimentele politice din ultimele săptămâni. Este limpede că fiecare tabără îşi susţine partidul şi acţiunile sale, dar sunt şi păreri care sunt dincolo de apartenenţa politică la un partid sau altul. Unii politicienii maramureşeni au puterea de a recunoaşte că s-au făcut greşeli de către toată lumea sau că se fac şi acum greşeli. Citiţi opiniile politice ale parlamentarilor Gheorghe Mihai Bârlea şi Sorin Bota. dar şi opinia primarului Băii Mari, Cătălin Cherecheş.

 

„Din punctul meu de vedere, avem de-a face cu un carusel de abuzuri fără precedent. Pot înţelege, în anumite limite, că o putere nouă are un anumit interes de a aşeza în structurile de decizie persoane apropiate. Dar de aici, până la a sfida Constituţia, legile, a inventa peste noapte Ordonanţe de Urgenţă într-o materie sau alta, e ceva de neconceput! Este sinucidere politică şi în acelaşi timp un atentat la statul de drept! Eu înţeleg că alternanţa la putere este un exerciţiu democratic, regret însă, că se poate petrece într-un interval de timp atât de scurt un număr atât de mare de abuzuri.

De pildă, acum seara (joi 5 iulie, n.red.) s-a emis o OU cu privire la modificarea referendumului, deşi cealaltă Ordonanţă este în verificarea CCR. Avem o dublă încălcare a legii. Se schimbă regula jocului, în timpul jocului. Aceasta este o probă şi de neruşinare şi de încălcare a Constituţiei şi de nesimţire. Îmi pare rău că trebuie să folosesc atâtea atribute negative, dar astfel de practici vor revolta societatea civilă. Oamenii se vor mobiliza, deoarece după 22 de ani, nu cred că e cineva dispus în ţara asta să renunţăm la instituţiile de drept pe care le-am obţinut cu atâtea sacrificii.

Trebuie să vedem realist lucrurile. Dacă ei se mobilizează şi nu sunt parlamentari care peste noapte, după o discuţie cu propria lor conştiinţă, să revină la sentimente corecte, preşedintele va fi suspendat. Iar România ca ţară are de pierdut la capitolul imagine, credibilitate. Vor fi şi probleme economice. Acum, este ţăndări imaginea ţării şi va fi foarte greu de refăcut mesajul nostru ca ţară europeană.

Eu nu vorbesc despre persoane. Nu sunt un fan al nimănui! Astăzi nu mai există personalităţi politice carismatice de care să te legi necondiţionat. Au făcut greşeli şi la nivelul preşedinţiei şi la nivelul guvernării Boc, dar aici avem de-a face cu altceva. Şi cred că acest lucru contează: respectul pentru regulă!” - Gheorghe Mihai Bârlea.

 

Senatorul PSD, Sorin Bota, spune lucruri interesante şi trebuie citit cu atenţie.

„Este rău ce se întâmplă, deoarece e un pic de instabilitate politică, în funcţie de tabăra în care eşti sau cu care simpatizezi. Sper să se întâmple anumite lucruri, şi pe cale de consecinţă unii gândesc cu răutate şi cu gândul la revanşă sau la a plăti poliţe. Din păcate, nimeni nu se gândeşte că la această situaţie s-a ajuns datorită tuturor, de-a lungul timpului, datorită abuzurilor mai mici sau mai mari făcute, pe rând, de toată lumea.

Noi, acum, ne dorim să terminăm cu o etapă în care s-au întâmplat foarte multe şi în care, pe termen scurt, s-au petrecut anumite depăşiri ale limitelor maxime admise, ca să folosesc un termen consacrat.

Se ştie că eu am protestat faţă de clasa politică din care fac şi eu parte, faţă de clasa politică care ne-a condus în ultimii ani, iar dacă aceştia nu au avut înţelepciunea de a se resemna cu ceea ce populaţia a decis, să se resemneze cu faptul că au predat o guvernare şi lumea este nemulţumită de modul în care au guvernat, este o problemă!

Ei au pierdut o guvernare obţinută prin corupţie şi şantaj la nivelul parlamentarilor, care au fost dispuşi să accepte ofertele făcute, care au cedat la ofertele făcute, astfel încât să se creeze acea majoritate pentru instalarea guvernului după alegerile prezidenţiale din 2009. Ei au uitat toate acestea şi, practic, au cerut acum un dos de palmă sănătos, dat PDL-ului şi celor care i-au susţinut, inclusiv preşedintelui, care i-a ţinut în braţe tot timpul. Cam acestea sunt întâmplările politice din ultimele zile.

Dar trebuie spus că USL nu a venit cu un spirit revanşard la guvernare, nu a venit imediat să zornăie cătuşele în aer…Sigur, care au greşit, urmează, în timp şi spaţiu, să se vadă. USL a venit cu ideea de a salva, de a recupera întârzierile şi nedreptăţile făcute. Din păcate nu am fost lăsaţi nici să lucrăm, pe lângă faptul că am venit într-o perioadă cu o campanie electorală.

Legat de „vocile” internaţionale…Sunt vocile politice din familia popular-europeană din care face parte şi PDL-ul. În concluzie, se ajută ca în orice familie. Nu!...Sar în ajutorul vărului din Est! Ne doare fix în cot de ceea ce spune unul s-au altul din familia popular-europeană, cum şi pe ei i-a durut în cot când noi am semnalat o serie de abuzuri şi nereguli pe care guvernarea PDL le-a făcut. Au venit atunci din familia social-europeană, liderii au venit de mai multe ori la Bucureşti şi au semnalat şi ei, ne-au susţinut în demersurile noastre, dar pe populari nu i-a interesat. Nu trebuie să ne îngrijoreze reacţia celor din Bucureşti. Sunt membrii partidelor sau simpatizanţi. Astăzi (joi 5 iulie n.red) a fost o demonstraţie de forţă a taberelor politice care sunt în duel politic”, a spus Bota. 

 

Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş a avut o opinie interesantă. Cel mai votat primar de reşedinţă de judeţ, din ţară, este ferm în declaraţii şi arată că are o instalaţie bună.

„Evoluţia de pe scena politică românească nu răspunde, din punctul meu de vedere, absolut    deloc priorităţilor pe care le au românii. Priorităţile României sunt de ordin economic, social…Guvernul ar trebui să genereze eficienţă în tot ceea ce înseamnă absorbţie de fonduri europene! Guvernul României ar trebui să genereze echitate şi să realizeze câteva reparaţii de ordin financiar şi poate chiar moral pensionarilor sau celor cu dizabilităţi, ori celor care se află în câmpul muncii în categorii care au fost vulnerabilizate, precum învăţământul şi sistemul sanitar.

Guvernul ar trebui să se gândească la modul în care reaşezăm România pe baze sănătoase din punct de vedere instituţional. Apoi, după o guvernare eficientă până în toamnă, votul popular să dea o majoritate solidă USL-ului.

Pe baza acestei majorităţi se puteau deschide şi aceste fronturi cu privire la: schimbarea preşedinţilor Camerelor sau suspendarea, respectiv demiterea preşedintelui. Cred că în acest moment o astfel de dispută şi astfel de jocuri politice nu vor face altceva decât să blocheze, din punct de vedere instituţional, România pentru câteva luni. Este posibil să fie generate derapaje în zona economică şi pe piaţa financiară. La nivel european, cu siguranţă, vom încasa o lovitură destul de serioasă în ceea ce priveşte credibilitatea. Din păcate nu vor avea de suferit nici unii, nici ceilalţi, nici cei care sunt victime, nici cei care sunt călăi, vor avea de suferit românii!

Cu siguranţă că România şi românii merită un preşedinte mai bun, cu siguranţă că putem să fim mai mândri de preşedintele nostru, cu siguranţă că putem să fim mai bine reprezentaţi de preşedintele României, cu siguranţă că avem nevoie de un alt model de preşedinte, aşa cum avem nevoie de un alt model de politician, la nivel general.

Cred în acest moment că doar pentru a echilibra forţele în cadrul USL şi de a-i pune pe cei doi lideri la acelaşi nivel nu reprezintă, neapărat, o motivaţie serioasă. Mi-aş dori să nu fie aceasta motivaţia! Mi-aş dori ca motivaţia să vină din dorinţa de a avea relaţii instituţionale pozitive, consolidate, aplecate spre ceea ce înseamnă progres între Preşedinţie, Parlament şi Guvern, fără nici un fel de tendinţă de a subordona justiţia politicului.

În momentul în care, şi vom vedea ce se întâmplă, vor fi astfel de derapaje, populaţia va fi mult mai reticentă la ceea ce înseamnă politică, decât a fost până acum”, a spus Cătălin Cherecheş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.