Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Roșu Tradițional Românesc, artă fotografică în Baia Mare
Expoziția personală de artă fotografică itinerantă „Roșu Tradițional Românesc” este o expoziție-eveniment care îşi propune să promoveze, în rândul iubitorilor de cultură din țară şi din străinătate, cele mai importante valori ale cromaticii tradiționale din România. Expune artistul fotograf băimărean Ilie Tudor. Expoziția se desfășoară în cadrul proiectului cultural „Zestrea Vie Românească”.
Vernisajul expoziției va avea loc luni, 10 aprilie 2023, ora 17.00, în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prilej cu care se va desfășura și o prezentare cu invitați din zonele etnofolclorice ale județului Maramureș. Expoziția urmează să parcurgă apoi toate regiunile istorice ale României, ajungând şi la cele mai importante centre ale diasporei românești din Europa şi din lume, fiind expusă în muzee şi alte centre culturale.
Obiectivul expoziției este să prezinte publicului larg importanța, frumusețea și semnificațiile culorii roșii în cultura și arta tradițională românească. Valoarea, recunoscută pe plan mondial de către UNESCO a Mărțișorului, a ceramicii de Horezu, a „Ritualului Călușului”, a scoarțelor românești și mai nou a „Cămăşilor cu altiță” românești, mai cunoscute sub denumirea de „Ia românească”, nu putea fi consacrată pe plan internațional fără culoarea roșie.
Prin organizarea de șezători în cadrul expoziției, se va putea crea pe viitor cadrul necesar cunoașterii, conservării şi promovării tehnicilor de vopsire și încondeiere a ouălor de Paști, confecționarea elementelor costumului popular, a măștilor și a altor meșteșuguri tradiționale, componente ale patrimoniului cultural tangibil şi intangibil național al României. Culoarea care a fascinat oamenii, începând din zorii civilizației umane, este roșul. Aceasta continuă și în prezent să exercite o mare atracție asupra ființelor umane, lăsându-și amprenta în toate culturile popoarelor mapamondului.
Specialiștii în domeniu au stabilit, după multe cercetări, că roșul a fost prima culoare percepută de ochiul omenesc în cadrul evoluției speciei umane, după ce, inițial, vederea binoculară era numai în alb și negru. În plus, roșul are proprietatea de a părea mai aproape decât este. Veți observa deci că roșul parcă aduce în prim-plan obiectele astfel colorate. Orice ați spune, roșul ne atrage privirile! Este una din culorile de bază, alături de albastru și galben. Fiziologic vorbind, roșul este culoarea caldă cu cel mai mare impact asupra existenței noastre.
În cultura tradițională din ținuturile locuite de români, roșul este culoarea cea mai puternică în semnificații. Este prezentă în majoritatea credințelor populare străvechi, fiind asociată miracolului vieții și naturii. Simbolistica roșului este complexă, dar în esență aceasta trimite la culoarea sângelui, a soarelui, a focului purificator, semnificând, totodată, bărbăția, curajul, iubirea, feminitatea, fertilitatea și renașterea. Roșul este asociat, de asemenea, cu datinile și obiceiurile legate de ciclul vital ancestral „viață-moarte” (roșu-negru).
Roșul este cea mai vie culoare din paleta coloristică tradițională. Cromatologia artei populare românești ne arată că utilizarea roșului în gospodăria patriarhală țărănească era din pigmenți de proveniență vegetală (ex. foi de ceapă roșie, sfeclă roșie, rădăcină de roibă, coajă de măceșe, coajă de măr pădureț, etc.), animală (ex. sângele, etc.) sau minerală (ex. diverse luturi sau minereuri de fier, etc.).
În lumea satului românesc, există credința că ouăle de Paști s-au înroșit de la sângele care a picurat din rănile lui Iisus Hristos, crucificat pentru mântuirea lumii. De aceea oul roșu are puteri miraculoase, de protecție și de vindecare împotriva bolilor. Oul roșu te ferește de toate relele, fiind aducător de sănătate, frumusețe, fericire și spor în toate. Dimineața devreme, în duminica de Paști, țăranii obișnuiesc să se spele pe față cu apă neîncepută în care au pus un ou roșu. Astfel vor fi tot anul frumoși și sănătoși asemenea unui ou roșu.
După ce ouăle roșii sunt ciocnite și consumate de Paști, cojile se aruncă în fața porții pentru a împiedica intrarea spiritelor rele în curtea casei. Dacă îngropi coji de ouă roșii în curte, aceasta va fi ferită de grindină. Punând cojile de ouă roșii în brazde la arat, pământul va avea rod bun. Prin părțile Bucovinei, cojile de ouă roșii sunt aruncate în apa râurilor pentru ca „Blajinii” să știe că toți creștinii sărbătoresc Sfintele Paști. În unele zone ale țării noastre, se obișnuiește împodobirea unor pomi cu ouă vopsite de Paști.