• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Decembrie , 2013

Rosal, pa şi pusi!

Primăria Baia Mare a încercat să se pregătească pentru iarna ce a venit, din timpul finalului de vară. Au fost organizate prezentări ale utilajelor care ar urma să fie folosite în sezonul rece. După trei runde de prezentări cu utilaje lipsă, cu directori ce dădeau asigurări că totul este în regulă, s-a lăsat tăcerea asupra acestei probleme. Până a venit prima ninsoare adevărată!

 
 
 

Prin noiembrie a fulguit în careva din zile, şi cei de la Rosal au ieşit la lucru. S-a spus că s-a acţionat eficient, conform celor stipulate în contract.

În decembrie s-a întâmplat minunea (!), a nins. Parcă ne-am adus aminte de faptul că iarna ninge. De această dată, Rosal nu a mai fost la fel de eficientă. A nins aproape o zi, a nins mult după standardele de acum, a nins normal după cum ştim că sunt iernile în nord. Evident că noaptea nu s-a ieşit la deszăpezire, au avut loc blocaje în circulaţie şi tot circul obişnuit în situaţii care nu pot fi caracterizate ca fiind extreme. Nimeni nu ştie de ce în vară au fost prezentate 30 de utilaje, dacă la prima zăpadă mai sănătoasă au fost vreo 13 utilaje în teren.

 

Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a organizat o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia contractului de deszăpezire.

„Trebuie să le mulţumim celor care şi-au bătut joc de municipiul Baia Mare. Celor care au semnat acest contract de delegare a gestiunii şi serviciilor publice de deszăpezire în municipiul Baia Mare, în data de 14.12.2006. Oamenii aceştia n-au nici-o treabă cu acest oraş, nu cred că i-a interesat vreodată cum se face deszăpezirea sau dacă trebuie să fie impuse nişte standarde corecte pentru deszăpezire în municipiul Baia Mare.

Vă dau un exemplu: în două ore de la încetarea ninsorii, arterele principale trebuie să fie circulabile, asta scrie în contract. Adică, de la încetarea ninsorii, arterele în interval de 2 ore trebuie să fie circulabile! Ce înseamnă circulabil nu ştie nimeni.

Ce se întâmplă până la momentul în care se termină ninsoarea, iar nu ştie nimeni. Astăzi mi-au spus cei de la Rosal, şi m-au lăsat cu gura căscată, că ei pot interveni şi în secunda 2 după ce se termină ninsoarea, chiar dacă asta înseamnă peste două zile. Mai mult decât atât, conform contractului, acest contract care nu înseamnă decât o batjocură pentru municipiul Baia Mare, exista obligaţia celor de la Rosal pentru un număr de 13 utilaje. Respectiv, 10 utilaje de deszăpezire şi 3 utilaje pentru transport zăpada. Atât! În mod normal, 13 utilaje ajung cam pentru 2 cartiere, în condiţii extreme.

 

S-ar putea rezilia acum acest contract, doar că avem apoi o procedură care ar dura minim o lună de zile pentru a face un nou contract. Iar dacă ninge, şi e normal să ningă, nu am putea face deszăpezire. Dar, decizia mea este clară, orice solicitare a societăţii Rosal de prelungire a vreunui contract, aşa cum s-a întâmplat până acum, va fi transmisă cu aviz negativ din partea mea către Consiliul Local şi voi refuza orice fel de prelungire a unui astfel de contract. Sunt convins că şi Consiliul Local va refuza acest lucru.

Va fi prima oară când societatea Rosal va beneficia din partea noastră de un certificat negativ în urma prestărilor defectuoase din acest contract, astfel încât să nu mai poată participa la licitaţiile de deszăpezire. Nici măcar pentru o lună de zile, cât ar mai putea ninge în perioada noiembrie-decembrie 2014, nu doresc să mai colaborez cu această societate. Am făcut prima notă prin care am constatat neregularităţile din activitatea acestei societăţi. După ce va trece iarna, să putem rezilia acest contract, chiar dacă vor interveni anumite tertipuri juridice de care se vor prevala cei de la Rosal.

Vom gestiona lucrurile astfel încât situaţii de acest gen să fie cât mai rare în această perioadă de iarnă. Vom pune presiune cât putem şi cât ne permite acest contract în raport cu societatea Rosal. Vom face cu societatea Drusal partea de deszăpezire manuală, mai ales pe poduri, în zonele de staţii de autobuz vor presta ei astfel de servicii, pentru că totuşi este vorba de o aşa-zisă salubrizare a unor zone importante care generează un disconfort cetăţenilor municipiului Baia Mare. Asta pentru a compensa lipsa de eficienţă a societăţii Rosal, care avea obligaţia să facă acest lucru”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

 

El a mai precizat că, celebrul contract, când a fost organizată licitaţia, a ieşit pe locul doi. Firma de pe primul loc nu a mai semnat contractul şi aşa a ajuns ca Rosal Bucureşti să se ocupe de deszăpezirea în Baia Mare. Potrivit primarului, trebuia organizată o nouă licitaţie..

 

Ne aducem aminte de perioada aceea, în 2006, de rumoarea ce exista în Consiliul Local, de discuţiile pe subiect, de faptul că unele personaje ce umblau ca pe sârmă, în vârful degetelor, într-un fel de balet administrativ, umblă şi acum cam tot aşa, deşi este limpede că acest contract a fost un mare eşec.

Pe marginea contractului se poate discuta mult şi bine, dar s-ar părea că sunt alte aspecte mai interesante. De exemplu, se vorbeşte prin târg de faptul că firma bucureşteană avea închiriată o bază, un fel de bază, un teren pe care ţineau utilaje, sare, nisip etc.

Se spune că plăteau cam 5000 de euro pe lună, chirie. Timp de opt ani, lună de lună ar face cam 400 de mii de euro. O sumă uriaşă pentru chiria pe locul respectiv. Se vorbeşte de o filieră liberală care ar fi gestionat această chestiune. Dincolo de faptul că iarna nu-i ca vara, este greu de explicat de ce ar fi fost nevoie de un astfel de contract. Se mai poate vorbi despre maşinile care ba sunt, ba nu sunt, de faptul că au fost ierni blânde, fără zăpadă, dar probabil s-a plătit o prestaţie. Un contract făcut în defavoarea băimărenilor, prin implicaţii, bani, servicii.

 

La o săptămână de la cele întâmplate, prin cartiere este la fel de jalnic de circulat ca atunci când a nins. Rosal nu a intrat pe aleile secundare să cureţe de zăpadă, mai ales că nu a mai nins.

 
 

„Trebuie să le mulţumim celor care şi-au bătut joc de municipiul Baia Mare. Celor care au semnat acest contract de delegare a gestiunii şi serviciilor publice de deszăpezire în municipiul Baia Mare, în data de 14.12.2006. Oamenii aceştia n-au nici-o treabă cu acest oraş, nu cred că i-a interesat vreodată cum se face deszăpezire sau dacă trebuie să fie impuse nişte standarde corecte pentru deszăpezire în municipiul Baia Mare”.

Cătălin Cherecheş

Comentariile celorlalți

payer maria magdalena pe 19.12.2013 la 16:48
despre ce deszapezire vorbim? despre strazile care lucesc de GHEATA? nu se poate circula pe jos fara frica de accidente...cine s-a gandit la batrani ,la copii si la persoanele cu dizabilitati care sunt condamnati la...statul in casa...cine le face cumparaturile,platile,vizita la medic etc? Rosal--ul? e bataie de joc...la adresa baimarenilor ....da nu a mai nins dar e gheata peste tot...chiar si pe transilvaniei,olteniei,unirii-interior...si se sa mai spunem de restul strazilor...?! bataie de joc la adresa contribuabililor...

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.