• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 26 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Septembrie , 2024

Romanian Science Festival revine în Maramureș cu cea mai amplă ediție interdisciplinară de până acum

În total vor fi 24 de mentori, 700 de voluntari, profesori coordonatori și vor avea loc 400 de experimente în cinci localități: Sighetu Marmației, Baia Mare, Borșa, Poienile de sub Munte, Breb. Intrarea este liberă.

 

Cea de-a cincea ediție a Romanian Science Festival (RSF) se va desfășura în județul Maramureș până în 22 septembrie, oferind publicului cea mai extinsă ediție de până acum, pe parcursul a cinci zile. În urma succesului de anul trecut și a numărului mare de participanți, festivalul promite o experiență unică, îmbinând știința, arta și distracția. Pe parcursul celor cinci zile, festivalul va oferi publicului atât din mediul urban, cât și din cel rural, o perspectivă nouă, diversă și creativă asupra științelor și a practicității acestora, evidențiind importanța acestora în viața de zi cu zi. Prin demonstrații, experimente și discuții interactive, festivalul își propune să inspire atât tinerii, cât și adulții să exploreze domeniul științelor.

 

RSF Talks

 

Una dintre noutățile acestei ediții este programul RSF Talks, un format inspirat de TedTalks, în care mentorii festivalului vor susține prezentări pe diverse teme interesante din domeniile lor de expertiză. Aceste prezentări vor avea loc pe 18 septembrie, între orele 15.00-18.00, în sala Teatrului Municipal Baia Mare, iar pasionații de știință sunt invitați să participe la acest eveniment cu intrare liberă. Programul complet este disponibil pe rețelele de socializare ale festivalului.

 

Caravana mobilă 

 

Anul acesta, RSF extinde aria de acoperire printr-o caravană mobilă ce va ajunge și în localitățile Borșa și Poienile de sub Munte, pe lângă locațiile deja incluse în program, Sighetu Marmației și Baia Mare. Continuând tradiția de anul trecut, la Breb va avea loc deja bine-cunoscuta caravană dedicată artei și științei. Caravana mobilă va dispune de experimente științifice și activități interactive atât în mediul urban, cât și în comunitățile rurale, aducând știința mai aproape de toți. Fiecare eveniment din cadrul caravanei se desfășoară pe durata a două-trei ore, timp în care mentorii RSF explică tinerilor despre carierele lor în domeniul științelor, oferindu-le modele inspiraționale. În fiecare locație, voluntarii locali și mentorii RSF organizează un târg interactiv de experimente deschis publicului, completat de ateliere de robotică, inteligență artificială, medicină, chimie, fizică, biologie și sustenabilitate.

 

Caravana pentru Știință și Artă

Cu un format interdisciplinar amplu, desfășurat într-un cadru tradițional maramureșean de poveste, Caravana RSF pentru Știință și Artă va avea loc la Casa din Vale, Breb. Artiști și specialiști din diverse domenii științifice vor lucra alături de elevi, studenți și profesori din județ pentru a organiza laboratoare și expoziții interactive, explorând intersecția dintre artă și știință. La finalul evenimentului, echipa de elevi și mentori pentru inginerie a festivalului va lansa satelitul în miniatură la care au lucrat timp de patru săptămâni.

 

Târgul de Științe din Sighetu Marmației

Desfășurat în cel mai mare format de până acum, evenimentul din Sighetu Marmației are în spate munca a peste 350 de elevi, studenți, profesori și specialiști ai domeniilor STEAM (știință, tehnologie, artă și matematică). În intervalul orar 11.00 – 17.00, publicul de toate vârstele este așteptat să ia parte la peste 150 de experimente interactive și prezentări ale laboratoarelor RSF în aer liber. Printre acestea se numără, în premieră, secțiuni de Istorie, Arheologie, Inginerie și Sustenabilitate, prezentate la intersecția cu științele. 

 

Evenimentul oferă o nouă perspectivă asupra științei

Pe parcursul celor cinci zile, festivalul va oferi publicului atât din mediul urban, cât și din cel rural, o perspectivă nouă, diversă și creativă asupra științelor și a practicității acestora, evidențiind importanța acestora în viața de zi cu zi. Prin demonstrații, experimente și discuții interactive, festivalul își propune să inspire atât tinerii, cât și adulții să exploreze domeniul științelor.

 

Programul festivalului

●      21 septembrie –  Romanian Science Festival Sighetu Marmației (11.00-17.00) - Parcul Central Sighetu Marmației;

●      22 Septembrie – Caravana RSF Știință & Artă (12.00 – 18.00) – Breb, Casa din Vale.

 

Adrian Rednic, coordonatorul festivalului RSF Maramureș, a declarat: „Cea de-a cincea ediție a Romanian Science Festival în județul Maramureș se adresează în primul rând copiilor și profesorilor din urban mic și rural. Ne-am dorit să ajungem la un număr cât mai mare de elevi din aceste medii, pentru că aceștia nu au aceleași oportunități ca la oraș. De aceea am decis să vizităm și cel mai mare număr de localități la această ediție, anume cinci sate și orașe. Vă așteptăm cu un conținut interactiv și creativ”.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.