Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
România nonsensului giratoriu / Dragul meu copil în curs de educare …
E enervant când, la jumătatea jocului, adică fix atunci când „era să baţi recordul”, calculatorul îţi spune rânjind să cumperi jocul, că era doar varianta „demo”.
Presupun că ar fi la fel de iritant şi dacă ai purta haine „demo”, cu jumătate de mânecă sau jumătate de crac de pantaloni.
Deşi „Demo” vine de la „demonstrativ”, este mai degrabă termenul contemporan pentru „lucruri făcute de mântuială”. Varianta stilizată ar fi „lucruri făcute pe jumătate”.
Nu că n-ar fi la modă. De la bomboana pe băţ, cu etichetă de căpşuni şi gust de vanilie expirată, până la drumuri naţionale, toate sunt „demo”. Demo sunt şi tencuielile blocurilor pe care trebuie să le ocoleşti ca să nu-ţi cadă cărămizi în şapcă (şi nu, cărămizile nu sunt demo, ele cad de-adevărat şi pe de-a-ntregul).
Să-ţi mai spun despre literatura demo, la fel de contemporană? Sau despre oameni demo, care deşi fizic au tot ce arată în atlasul de anatomie, cu greu se pot numi mamifere? N-are rost. Pentru că ai timp suficient să te loveşti de ei, dacă nu cumva îi fi deja sătul.
Nici n-am să-ţi ţin prelegeri despre renunţare. E bine să poţi şi să ştii să renunţi, dar e o mare diferenţă între „a renunţa” şi „a şti când să te opreşti”.
Şi groparul ştie că, dacă sapă o groapă în locul nepotrivit, nu ajută la nimic să sape mai adânc.
Bunica tradiţională, cea pe care snobii o numesc „ţărancă”, deşi are poate 4 clase, nu renunţă la mămăligă fiindcă nu mai are chef să amestece în blid. Însă ştie să se oprească dacă a găsit muşte în făină.
Nu-ţi va pune în farfurie coleşă cu muşte, dar nici nu te va lăsa flămând. Pentru că, chiar dacă s-ar opri, tot va face mămăligă, luând totul de la început.
Învaţă să-ţi imaginezi cu toată mintea, să crezi şi să iubeşti cu toată inima, să zâmbeşti cu toată gura şi să lucrezi cu toată puterea şi pasiunea.
Bunica nu lasă mămăliga nefiartă şi nici de sare nu o văduveşte. Pentru că ştie că ar face degeaba mămăligă; iar dacă n-are sare sau lemne de foc, fii sigur că nici nu se va apuca să o facă.
Nici tu nu-ţi lăsa munca fără să dai tot ce ai. Dacă te-ai apucat de ceva, atunci pune tot ce ai şi du-l până la capăt. Indiferent dacă acel ceva este o cămaşă, un pantalon, sau un blid de mămăligă. Nu-ţi iese? O iei de la început. Dar niciodată, niciodată să nu faci ceva în bătaie de joc. Pentru că asta te-ar transforma într-un „demo”. O bomboană pe băţ, cu etichetă de căpşuni şi gust de vanilie expirată. Un „prof” măcinat de orgolii, un doctor acuzat de malpraxis, un politician de a cărui rău se roagă o ţară întreagă, un cântăreţ pe care nu-l ascultă nimeni. O jumătate de om în haine cu două mâneci.
E simplu să nu devii un demo. Gândeşte-te la mămăligă.