• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 21 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Decembrie , 2024

România a intrat cu drepturi depline în Schengen

România și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a UE.

 

Decizia a fost anunțată oficial și de Consiliul European, ministrul de Interne al Ungariei, țara care deține președinția rotativă a UE, catalogând momentul drept „istoric”

„Statele membre ale UE au decis să elimine controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025”, a anunțat Consiliul.

„Este un moment istoric să primim în sfârșit Bulgaria și România ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele terestre interne cu și între aceste state membre a fost o prioritate absolută pentru președinția maghiară, iar astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetățenii bulgari și români, ci și pentru UE în ansamblu”, a spus Sándor Pintér, ministrul ungar al afacerilor interne.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a postat la rândul ei un mesaj, în română și în bulgară, în care a salutat decizia Consiliului JAI.

Președinta Parlamentului European a salutat aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a spus Roberta Metsola. 

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat că impunerea unor controale aleatorii la frontierele terestre, timp de 6 luni, ar fi „doar o măsură suplimentară, fără a însemna blocarea aderării complete a României la Schengen”.

„Sunt controale care se fac în funcție de informații clare primite de autorități, controale aleatorii în baza unor analize de risc. Nu vorbim despre oprirea tuturor mașinilor. Este ceva normal în spațiul Schengen, sunt țări precum Germania, Olanda, statele nordice, care au deja acest tip de controale aleatorii la frontiere. Aceste controale temporare nu vor însemna blocarea aderării complete la Schengen”, a declarant Negrescu.

 

Ce este Schengen?

Spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Acesta a început în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, unde s-au semnat Acordul Schengen și Convenția Schengen în 1985 și, respectiv, în 1990.

Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările:

  • nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice;
  • efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite.

Setul de norme care reglementează spațiul Schengen se numește Codul frontierelor Schengen.

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări:

  • 23 dintre cele 27 de state membre ale UE;
  • toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen. ​

La 30 decembrie 2023, Consiliul a convenit să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România. Ambele state membre aplică integral acquis-ul Schengen de la 31 martie 2024.

Controalele la frontierele interne cu Ciprul nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a fi supuse controalelor la frontieră.

În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec frontierele interne pentru a munci sau a studia sau pentru a-și vizita familia și prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta.

Se estimează că europenii efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii în interiorul spațiului Schengen, ceea ce aduce de asemenea beneficii considerabile turismului și sectorului cultural.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.