Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„România a avut cea mai rapidă creștere de productivitate a muncii din UE”
Productivitatea în România are cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, relevă datele Eurostat. Acest fapt reprezintă un temei puternic, care justifică deplin, din punct de vedere economic, măsurile de creștere a salariilor decise de guvernarea PSD, susține președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD al Regiunii de Nord-Vest.
În clasamentul general al produc–tivității per angajat, România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană, în anul 2018, după Polonia. În anul 2017, România se situa pe locul 3, fiind devansată de Letonia și Lituania.
„Faptul că, în ultimii doi ani, România și-a consolidat poziția în clasamentul creșterii productivității orare și a trecut de pe locul 3 pe locul 2 în Uniunea Europeană, demonstrează clar oportunitatea și eficiența măsurilor guvernamentale și, în egală măsură ilustrează, fără dubii, cât de bun este mediul de afaceri din România. Dintr-o sumară analiză a acestor date sintetice, reiese că majorarea salariilor nu a fost o frână pentru afaceri, așa cum tot acuza Opoziția și diverși analiști/comentatori ostili PSD și programului său economic. Dimpotrivă! Au fost un stimul, a crescut productivitatea per salariat, după cum relevă clar analiza Eurostat. Creșterea salariului minim, dar și a celorlalte salarii, inclusiv din mediul privat, nu a determinat deloc concedieri, creșterea șomajului ori renunțări la investiții sau proiecte de dezvoltare. Dimpotrivă! Șomajul a ajuns la cel mai mic nivel istoric, iar investițiile sunt mai consistente și în creștere”, a precizat vicepreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest, Gabriel Zetea.
Șeful PSD Maramureș susține că aceste creșteri de salarii și pensii nu au produs inflația anunțată propagandistic. Majorările de prețuri sunt preponderent rezultatul modificărilor de prețuri la energie, gaz, petrol, survenite ca urmare a influențelor externe, devalorizării leului - responsabilitatea BNR - și liberalizării tarifelor.
Trebuie precizat faptul că inflația a fost mult mai mică decât majorarea veniturilor, ceea ce înseamnă o reală creștere a puterii de cumpărare. Astfel, în doi ani de guvernare PSD, puterea de cumpărare a salariului mediu net este mai mare cu 20%, iar a pensiei medii nete cu 18%, a concluzionat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea.