• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Februarie , 2014

Romaltyn - Consiliul Local Baia Mare, de la aşteptare spre primăvară

La solicitarea Romaltyn Baia Mare, zilele trecute a avut loc o întâlnire între reprezentanţii societăţii şi Consiliul Local Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheş, presa băimăreană. Această discuţie informală, după cum au spus „actorii” discuţiei, a avut loc în sala Europa din cadrul Primăriei Baia Mare.

 
 
 

A fost prezent Ion Sturza, omul de afaceri român, cel care prin firma sa administrează Romaltyn, au mai fost administratorii şi directorii societăţii, profesori universitari de la Cluj şi Baia Mare, specialişti pe probleme de iazuri de decantare şi siguranţa iazurilor, specialişti pe probleme de mediu. Au răspuns invitaţiei prefectul Anton Rohian şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea.

 

Consilierii au venit la întâlnire într-o formulă de cvorum. În sală şi-au făcut apariţia şi doi dintre aşa-zişii ecologişti şi reprezentanţi ai societăţii civile ori partide politice (discutabil).

Nu a mai fost o atmosferă apăsătoare, plutea o stare de aşteptare, dar primăvara ce este la graniţa iernii a trimis solii de nădejde cu zâmbete şi o adiere caldă.

Primarul Cătălin Cherecheş a moderat discuţia. De la început, primarul băimărean a trimis câteva săgeţi spre Romaltyn, dar parcă nu a fost ca la întâlnirile anterioare. Cătălin Cherecheş nu s-a schimbat prin ceea ce a spus, doar atmosfera a fost mai destinsă.

„Am convocat această întâlnire informală a CL a municipiului Baia Mare, la solicitarea societăţii Romaltyn, având în vedere că este o obligaţie a CL-ului de a răspunde unor astfel de solicitări, pentru a arăta modul transparent în care dorim să lucrăm. Am observat că reprezentanţii societăţii au formulat o ofertă către băimăreni, din start, spun că termenul de ofertă mi se pare unul deplasat şi nelegal, deoarece CL şi primarul de Baia Mare nu negociază prevederile legale în raport cu oferta pe care o fac unii sau alţii. Nu solicităm decât respectarea prevederilor legale cu privire la mediu, sănătatea băimărenilor, cu privire la alte chestiuni legate de administraţia locală sau raporturile între administraţia locală şi o societate comercială, în cazul de faţă, Romaltyn.

Poziţia mea este simplă, clară şi fermă, cred că în municipiul Baia Mare, într-o zonă de locuit, într-o zonă unde se desfăşoară şi servicii nu îşi are loc o astfel de investiţie. În caz de accident major, zona de impact va fi nu doar asupra bunurilor societăţii, ci şi asupra cartierului. Nu am văzut chestiuni clare, certe cu privire la impactul pe care l-ar avea activitatea asupra sănătăţii populaţiei. Nu am văzut chestiuni care ţin de asigurarea băimărenilor că nimic nu se poate întâmpla. Nu că doar în proporţie de 0.01% s-ar putea întâmpla, ci că nimic nu se poate întâmpla. În Baia Mare nu se va realiza nimic fără o decizie a întregii comunităţi. Dorim să vedem dacă sunt noutăţi legate de activitatea societăţii Romaltyn”, a spus Cătălin Cherecheş.

După cuvântul primarului, au urmat Rohian şi Zetea. Cei doi demnitari ai judeţului au avut un discurs neutru, insistând pe necesitatea de a respecta legislaţia de mediu, precum şi pe nevoia de a rezolva problemele de mediu ale municipiului.

 

Ion Sturza a luat microfonul şi a vorbit cu diplomaţia-i cunoscută:

„Vin cu plăcere de fiecare dată în Baia Mare. Trebuie să recunosc că faţă de prima întâlnire pe care am avut-o cu cei din CL, în urmă cu mai bine de un an, astăzi sunt mai puţin optimist faţă de acest proiect şi nu numai din considerente subiective dar şi din considerente economice, pentru că totul trebuie să aibă o logică economică. Se ştie că astăzi, industria resurselor minerale, şi în special cea a metalelor neferoase, se află în cădere liberă, în plus cerinţele de mediu şi tehnologiile moderne necesită resurse foarte mari, pe de altă parte s-au schimbat şi condiţiile fiscale, redevenţele, anumite taxe, ceea ce a dus la creşterea costurilor. Din acest punct de vedere, ne aflăm la limita eficienţei economice.

Apoi, vorbim de o resursă minerală care are un grad de recuperare de şapte ori mai mic ca altele, la o tonă. Pot spune că avem o investiţie, la zi, de 60 de milioane de euro şi va mai trebui să aducem 20-30 de milioane euro pentru a duce la bun sfârşit acest proiect. Cu toate acestea, vom continua, deoarece dorim să terminăm ce am început, dorim să rezolvăm şi această problemă de mediu din Baia Mare, cea generată de iazurile şi depozitele din oraş şi împrejurimi, lăsate fără nici o protecţie”, a spus Ion Struza.

 

Omul de afaceri român a subliniat un fapt de care trebuie ţinut cont, mai ales în contextul actual. Sturza este singurul om de afaceri român care este implicat într-un proiect, în minerit, în mineritul neferos. Pe de altă parte, Sturza a subliniat faptul că Romaltyn are singurul iaz de decantare din România, conform cu standardele de mediu ale UE.

 

Legat de noutăţile societăţii, Mircea Bizo, directorul executiv, a prezentat concis noutăţile societăţii.

Cea mai importantă este cea legată de siguranţa pe care o oferă Romaltyn. Dacă până anul trecut, firma avea o rază de expunere, în caz de accident de 300 de metri, în momentul de faţă, prin soluţiile tehnice adoptate, nu mai există risc ce trece de poarta uzinei. Raza de acţiune s-a redus la perimetrul uzinei. Au fost îngropate depozitele de acid clorhidric, substanţă folosită în procesul tehnologic. Menţionăm că ar fi vorba de un ipotetic accident de genul: terorişti, cade un avion etc. O astfel de situaţie este puţin probabilă, dar nu poţi spune că ea este sută la sută exclusă.

Există un procent de 0.01% pe care nimeni nu îl poate garanta, niciunde în lume. Sturza şi specialiştii prezenţi în sala Europa au spus de mai multe ori că îşi doresc să lucreze cu respectarea tuturor normelor de mediu, ba chiar mai stricte, doresc să fie alături de comunitate şi să ia parte la modernizarea oraşului.

 
 
O fisură
 

Cel mai interesant moment a fost cel în care consilierul liberal, Călin Bota, a vorbit despre necesitatea de a ţine cont de oferta societăţii, deoarece poluarea generată de iazurile de decantare este foarte mare.

Primarul a replicat, oarecum surprins de opinia liberalului, întrebând dacă PNL este de acord cu proiectul Romaltyn. Bota a răspuns că este interesat de sănătatea băimărenilor, iar iazurile sunt factor de poluare. Oricum, a fost interesant şi probabil discuţiile vor continua şi vor fi mai aprinse, poate mai constructive.

La finalul întrevederii, primarul băimărean a stat de vorbă cu Sturza câteva minute, cordial, diplomatic. 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.