Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 19 Iulie , 2010
ROMALTYN / Comisia Europeana nu interzice cianura
Rezolutia anti-cianura a Parlamentului European nu este sustinuta de Comisia Europeana. Recent, comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a aratat ca interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii.
In 5 mai, Parlamentul European a votat Rezolutia care recomanda Comisiei Europene interzicerea cianurii in minerit, pana la sfarsitul anului viitor. Documentul care a generat valva mediatica in toate cele 27 de state nu e agreat insa de Comisia Europeana.
Intr-un raspuns oficial la o intrebare parlamentara pe aceasta tema comisarul european pentru mediu, Janez arata ca interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii.
Dupa analiza rezolutiei votate de Parlamentul European, Comisia Europeana a transmis un raspuns asociatiei Euromines in care arata ca: „Dupa o analiza in profunzime a problemei, Comisia considera ca o interdictie generala a cianurii in minerit nu este justificata din punctul de vedere al mediului si sanatatii. Legislatia existenta, in special privind gestionarea deseurilor extractive (Directiva 2006/21/CE) include cerinte stricte in asigurarea unui nivel corespunzator de siguranta a instalatiilor de deseuri miniere. Valorile limita pentru depozitarea cianurii astfel, cum sunt definite in directiva, sunt cele mai stricte posibil si presupune, in practica, un pas de distrugere a cianurii utilizate inainte de depozitarea acesteia. In lipsa unor tehnologii alternative mai bune (care sa aiba un impact mai redus asupra mediului), o interdictie generala a utilizarii cianurii ar presupune inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta. Acest lucru ar fi in detrimentul ocuparii fortei de munca, fara a aduce o valoare adaugata pentru mediu sau sanatatea populatiei”.
Comisia a aratat insa ca intentioneaza sa urmareasca in continuare, indeaproape posibilele dezvoltari tehnologice din acest sector, pentru a se asigura ca sunt aplicate in practica „cele mai bune tehnici disponibile”, in conformitate cu cerintele Directivei. Mai mult, Comisia crede ca prioritatea ar trebui sa fie implementarea stricta si unitara a acestor prevederi in toate statele Europene si a aratat ca, in calitatea sa de „gardian” a tratatului, va lua toate masurile pentru a se asigura ca directiva este corect si integral aplicata in practica."
Potrivit EUROMINES, companiile miniere saluta punctul de vedere al Comisiei si arata ca: „Toate exploatarile miniere europene respecta si vor respecta in continuare valorile limita care sunt cu mult mai stricte decat standardele internationale, datorita aplicarii celor mai bune tehnologii disponibile, printre care existenta unor unitati de distrugere a cianurii in cadrul proceselor tehnologice. Prin urmare, introducerea unor reglementari suplimentare in Uniunea Europeana nu prezinta beneficii in plus pentru mediu sau sanatate".
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.