• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Ianuarie , 2018

„Rohia este un simbol. Rohia este un pilon al identităţii noastre culturale, al identităţii noastre naţionale şi al credinţei noastre creştin ortodoxe strămoşeşti”

Duminică, 14 ianuarie 2018, Odovania praznicului Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, cu începere de la ora 9,30, Sfânta Liturghie Arhierească la Rohia, mănăstirea de metanie a Preasfinției Sale.
Sfânta Liturghie
Cu această Sfântă Liturghie s-au încheiat sărbătorile creștine de iarnă, care au început cu praznicul Naște­rii Domnului de anul trecut și se în­cheie cu Odovania praznicului Bote­zului Domnului de anul acesta.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în bi­serica nouă a mănăstirii, din soborul slujitor făcând parte și fii ai Mănăstirii Rohia deveniți întâistătători de sfinte mănăstiri din Eparhie: Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc al Episcopiei și starețul Mănăstirii Scări­șoara Nouă, Arhim. Dr. Macarie Mo­togna, starețul mănăstirii Rohia, Arhim. Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, Arhim. Pantelimon Ilieș, economul Mănăstirii Rohia, Arhim. Ghelasie Maxim, Protos. Ignatie Herman, de la Altarele Mănăstirii Rohia, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop al Lăpușului, Pr. Mihai Ghe­duțiu, secretar protopopesc, Pr. Ema­nuil Cosma, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Theologos” a Episcopiei Maramu­re­șului și Sătmarului, dirijată de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la chinonic a cântat Marcela Latiș, elevă a Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. Între credincioșii din Țara Lăpușului și din alte părți ale Episcopiei, care s-au rugat la Sfânta Liturghie alături de soborul slujitor, s-a aflat Arhitectul Dorel Cordoș cu soția, Dr. Vlad Severius Pașca, membru al Adunării Eparhiale, cu soția, ing. Ioan Filip, director al „TAPARO” Tg. Lăpuș ș.a.
Ridicare în rang preoțesc
La încheierea Sfintei Liturghii a fost hirotesit preotul Mihai Gheduțiu din Tg. Lăpuș, întru iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu. Preotul Mihai Ghe­duțiu a fost mai mulți ani, ca teolog, în diferite ascultări la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Acum este preot II la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Tg. Lăpuș, secretar protopopesc și desfășoară, împreună cu protopopul Lăpușului, Pr. Dr. Florin Stan, și alți preoți, importante activități cu tineretul.
Rohia - Muntele cel Sfânt al lui Dumnezeu
„Pentru că este Odovania praznicului Botezului Domnului, am încheiat la Mănăstirea Rohia, mama noastră du­hovnicească și mănăstirea noastră de metanie, împreună cu părinții și uce­nicii noștri și fiii Rohiei, am încheiat sfintele sărbători de iarnă aici, spre bucuria credincioșilor și spre bucuria Maicii Domnului, prin purtarea de grijă a căreia ne-am format și am devenit slujitori ai lui Dumnezeu în Biserica lui Hristos din România, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Suntem fericiți că mănăstirea evoluează în chip minunat, părintele stareț Macarie, împreună cu părinții din Mănăstire, au reușit să acopere Centrul cultural-monahal și social „Nicolae Steinhardt”. Biserica este pictată în chip minunat și se pregătește de la o zi la alta pentru marele eveniment al târnosirii. Dar mai ales suntem bucuroși pentru iubirea pe care o arată credincioșii față de această mănăstire unică, aleasă de Dumnezeu ca loc pe care să se construiască Casă Maicii Domnului. Și cu adevărat locul acesta sfânt este. Este Muntele cel Sfânt al lui Dumnezeu de la Rohia. Ne bucurăm pentru împreuna slujire cu toți părinții din celelalte sfinte mănăstiri, care sunt fii ai Rohiei și care au venit cu mult drag să-i mulțumească Maicii Dom­nului pentru toate darurile pe care le revarsă neîncetat asupra noastră.”
Parastas după marele nostru poet național Mihai Eminescu
Pentru că luni, 15 ianuarie, este ziua de naștere a marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu, și, din acest motiv, 15 ianuarie a fost declarată Ziua Națio­nală a Culturii Române, la sfâ­rșitul Sfintei Liturghii, la Mă­năstirea Rohia a avut loc un parastas de pomenire a lui Mihai Emi­nescu, a stareților, viețuitorilor și binefă­cătorilor Mănăs­tirii Rohia trecuţi la Domnul. Sfântul locaș de închinare este şi locul unde cultura românească, prin marii ei oameni care au vieţuit aici, cum este şi Nicolae Steinhardt, s-a îmbinat armonios și folositor cu rugăciunea.
„Mănăstirea Rohia este un loc plin de cultură creştină şi de tradiţii sfinte, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Este cetatea nu doar a cre­din­ţei, ci şi cetate a culturii, prin bi­blioteca, ce are peste 50.000 de vo­lume şi este ctitorită de Înaltpreasfin­ţitul Justinian şi poartă numele „Justinian Arhiepis­co­pul”. Deci, Rohia este un simbol. Rohia este un pilon al identității noastre culturale, al identității noastre naționale și al credinței noastre creștin ortodoxe strămoșești”, a completat Preasfin­ți­tul Părinte Episcop Iustin. Parastase de pomenire pentru cel mai mare poet național român au avut loc azi, duminică, 15 ianuarie 2018, în toa­te parohiile, mănăstirile și schiturile din Eparhia Maramureșului și Sătma­rului, la îndemnul chiriarhului locului.

 

Discuții cu arhitectul Cordoş

Centrul cultural-monahal și social „Nicolae Steinhardt” - o clădire unicat

Duminică, 14 ianuarie 2018, după Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a avut, la Mănăstirea Rohia, o întâlnire cu arhitectul Dorel Cordoș, despre realizarea finisajelor la Centrul cultural-monahal și social „Nicolae Steinhardt” din incinta Mănăstirii. Dorel Cordoș este arhitectul care a proiectat biserica Mănăstirii Rohia, numită „Catedrala Munților” pentru că este amplasată pe un colț de stâncă, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, o clădire unicat în nord-vestul țării, Complexul monahal de la Mănăstirea Bârsana, alcătuit din peste 10 clădiri din lemn, Complexul Mănăstiresc de la Botiza, Complexul monahal al Mănăstirii Săpânța, care are biserica cu cea mai înaltă turlă de lemn din lume, de 75 metri înălțime, și multe alte biserici și clădiri din lemn, cărămidă și piatră. Centrul cultural-monahal și social „Nicolae Steinhardt” de la Mănăstirea Rohia este o clădire unicat, cu 12 etaje, care se ridică tot dintr-o stâncă, precum biserica, și va avea, după darea în folosință, mai multe funcționalități.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.