• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Martie , 2014

Revoltă la DGASPC Maramureş şi revolta ziariştilor băimăreni

A fost şedinţa Consiliului Judeţean în care s-a dezbătut problema DGASPC, o şedinţă ordinară cu o ordine de zi în care erau două puncte referitoare la Direcţie. La primul punct erau modificările aduse protocolului cu Asociaţia Faus din Italia, la al doilea trebuia votat un regulament de funcţionare al DGASPC. În fapt, a fost o ultimă zvâcnire a sistemului ticăloşit condus de Nicolae Boitor, încă director general al Direcţiei. O şedinţă care a avut un alt curs decât cel dorit de unii!

 
 

Faţă de alte şedinţe s-a simţit o tensiune generată de prezenţa ziariştilor băimăreni. În aparenţă a fost prezenţa normală pentru astfel de şedinţe, în realitate, au venit mai mulţi jurnalişti pentru a vedea ce se întâmplă.

Vicepreşedintele CJ, Gabriel Zetea, a cerut ca să fie introdus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care să se discute raportul cu privire la DGASPC, raport întocmit de Comisia pentru protecţia copilului şi luarea unei decizii în consecinţă.

Lucrurile s-au desfăşurat cu o viteză ameţitoare în plenul CJ. O parte din ziarişti s-au urcat la balcon şi au lăsat la vedere un cearşaf mare pe care era scris cu roşu cazul Nicolae Coman şi cererea de demitere a lui Boitor. Aleşii maramureşenilor, cel puţin fracţiunea care îl susţine pe directorul Direcţiei, au înghiţit în sec.

Preşedintele CJ, Zamfir Ciceu, a anunţat că retrage cele două puncte cu DGASPC de pe ordinea de zi şi a pus în dezbatere propunerea lui Zetea.

Au urmat momente halucinante. Actori principali, Florin Cerneştean, Florin Gui, actori secundari doctorul Deac, figuranţi, consilierii PPDD, în afară oricărei clasificări, consilierul Coştiuc (vorba unui coleg de breaslă, Securitatea nu a murit la Revoluţie!).

Aceşti domni, pe stil nou, altfel tovarăşi, au început să îl ridice în slăvi pe sărmanul Boitor. Nic stătea pe un scaun, cu figura impasibilă, cu un rictus ce putea fi un zâmbet, dar şi un început de plâns.

Cerneştean s-a întrecut în fraze fără logică, Gui a acuzat voalat presa, a pupat mâini, deşi a spus că el este de acord a se face dreptate, iar la final, într-un mod penibil, scârbos chiar, a încercat să inducă în eroare auditoriul.

Gui a spus că în urma campaniei mediatice, una din fetiţele victime ale abuzurilor în Italia a devenit o paria. Nu mai este dorită în familiile de asistenţi maternali, aceştia se tem de fată, de ce poate face aceasta etc. Gui a dat vina pe ziarişti, în principal pe GAZETA de Maramureş (noi fiind cei care am scris mai mult de opt luni de zile despre acest caz), pentru această situaţie gravă pentru fata care are zece ani. Gui a spus că a aflat în dimineaţa acelei zile de această tragedie.

 

Noi am rămas fără aer, cu tot respectul pe care îl purtăm autorităţii, aleşilor, am ripostat verbal. L-am întrebat pe Gui de ce au lungit opt luni pentru a rezolva corect cazul celor două fetiţe. Consilierul PDL nu a binevoit să răspundă, dar a spus că nu trebuie să îl răstignim pe Boitor, trebuie să vedem dacă există vină şi că nu doar el e vinovat, ci toată conducerea executivă.

Minciuni peste minciuni! Fetiţa de zece ani urmează să intre în sistemul caselor de tip familial. Asistenţa maternală se face până la zece ani. Apoi, nu am dat numele de familie, poate nici prenumele, nu am publicat fotografii cu fetiţele şi nici colegii din presa băimăreană.

Între aceste luări de cuvânt securisto-pedeliste, consilierul liberal Cornelica Ilea a citit raportul. În prima parte am aflat cu stupoare că următorii membrii ai Comisiei pentru protecţia copilului - Bondi, Pană, Coştiuc, Gui - au avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Boitor şi a activităţii sale la cârma DGASPC. Nici nu ai ce comenta! Aceşti aleşi trăiesc într-o lume paralelă. Sunt anesteziaţi de puterea unui director care îi joacă pe degete cum vor muşchii directoriali. Nu cunoaştem motivul, dar îl putem bănui.

Despre fetiţele abuzate niciun cuvânt, niciun regret, nicio lacrimă. Ne întrebăm când au fost aceşti consilieri cinstiţi, atunci când vorbeau despre copilaşii pe care trebuie să îi îngrijim ca nişte părinţi, sau acum când îşi bagă picioarele în umanitate, corectitudine, în cinste, în dragoste faţă de copii. De ce au fost aleşi de maramureşeni? Să ia partea unui individ care are pe conştiinţă un băiat de nouă ani ce a murit în chinuri groaznice, două fetiţe abuzate sexual, fizic şi emoţional, alţi copii ce suferă în tăcere deoarece nu este cine să îi asculte şi mai ales nu este cine să le facă dreptate. La alegeri vom prezenta aceste fapte minunate ale unor aleşi ce efemer au iluzia că deţin puterea absolută şi fac cum doresc.

 

S-a votat şi majoritatea consilierilor au dat vot favorabil proiectului propus de Zetea şi completat de Marinel Kovacs, respectiv s-a cerut ca să fie demisă conducerea DGASPC în cel mai scurt timp.

Există o discuţie cu privire la faptul că Boitor nu poate fi demis, fiind funcţionar public. Noi avem rezerve, aşa că ne-am adresat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici pentru a vedea în ce condiţii poate fi demis un director general. Trebuie reţinut că în toată această şedinţă, nimeni nu a spus ceva despre cele două fetiţe.

 

La două zile distanţă, Boitor şi Dumitru Dumuţa, tandemul nociv al DGASPC, au convocat o şedinţă de Consiliu Director al Direcţiei în care au încercat să treacă regulamentul de funcţionare al DGASPC, ce avea pitit în anexele ce nu au fost date oamenilor ce fac parte din acest organism ce conduce DGASPC, organigrama făcută de cei doi şi oamenii lor pe genunchi şi cu scopul de a reduce posturi de conducere incomode şi a-şi rezerva nişte funcţii pentru zile negre.

 

La ora trei a zilei respective, au venit ziariştii băimăreni. Mulţi şi cu greutate.   S-a cerut voie pentru a participa la şedinţă şi dezbaterea a putut să înceapă. Din Colegiul Director fac parte Boitor, directorii adjuncţi, Dumitru Dumuţa şi şefii de compartimente şi de CTF-uri. Peste 30 de persoane. A fost invitat şi Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ. Acesta a luat cuvântul la începutul întâlnirii şi a spus că nu vede de ce se mai cere un astfel de aviz din moment ce s-a cerut demiterea conducerii DGASPC, iar conducerea executivă a CJ trebuie să găsească soluţiile legale pentru a face ce a hotărât plenul CJ. Membrii Colegiului Director au votat într-un procent zdrobitor împotriva demersului lui Dumuţa şi Boitor.

Au fost discuţii picante între ziarişti şi un prezidiu căruia i-a căzut faţa la vederea presei, discuţii ce nu pot fi reproduse în ziar din motiv obiectiv. Au fost rapide şi dure.

 

Este pentru prima dată, după mulţi ani, când presa băimăreană este solidară pe un subiect, respectiv demiterea lui Boitor şi adevărul despre cazurile ce au fost prezentate.

 

Mulţumim colegilor şi mergem mai departe!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.