• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 21 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Iunie , 2024

Revista „Familia română” dedicată academicienilor Gheza Vida și Marius Porumb

Maramureșul, despre care unii spuneau că este un paradis natural, etnografic și turistic și în care putem trăi frumos, în credință, smerenie și adevăr, și-a îmbogățit recent zestrea culturală cu o importantă realizare revuistică. Este vorba despre o lucrare voluminoasă (345 de pagini) conținând numerele 1-8 (84-91) ale revistei „Familia română”, editori fiind Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și Asociația Culturală „Familia română”. Lucrarea, al cărei director fondator este regretatul om de cultură bihorean, dr. Constantin Mălinaș, apare sub egida Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare. Promovată sub sloganul „prietenie și colaborare pentru tradiție, cultură și spiritualitatea românilor de pretutindeni”, publicația și-a construit și întreținut propria sa identitate, fiind o revistă trimestrială de cultură și credință românească. Acest număr ne introduce într-o lume fascinantă, a scrisului, în care dimensiunile culturale și spirituale sunt incomensurabile.

 

Cel care și-a dedicat întreaga carieră proiectelor culturale ambițioase și a cărui generozitate greu de egalat a făcut posibilă realizarea și tipărirea revistei „Familia română” ― dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare ― este și cel care, de altfel, a stimulat, în ceea ce privește elaborarea revistei, aplicarea standardelor științifice impuse încă de la început de redactorul-șef dr. Ștefan Vișovan.

 

Având un colectiv redacțional harnic și bine ancorat cultural, noul număr aduce în fața cititorilor evenimente din sfera literară, din cea a istoriei și nu numai, identificându-se cu adevărat ca o revistă pentru solidaritatea românilor de pretutindeni. În noua formulă editorială, revista beneficiază de un colectiv științific redacțional cu renume și de colaboratori prestigioși: dr. Teodor Ardelean, director; dr. Ștefan Vișovan, redactor-șef; dr. Florian Roatiș, redactor șef-adjunct; dr. Vlad Bondre și dr. Ioan Gogotă, ambii secretari de redacție și este susținută de un impresionant colectiv de redactori-bibliotecari: Laviniu Ardelean, Simona Dumuța, Simona Gabor, Alina Lemnean; Valentina Rotar, Paula Rus, Ștefan Selek, Corina Șandor-Martin, Florina Vanciu; tehnoredactor fiind, Firuța Șomcutean, căreia îi adresăm sincere felicitări pentru sârguință și buna colaborare. Pe această cale îi suntem recunoscători și lui Gheorghe Șut pentru implicarea și seriozitatea cu care lucrează la tipărirea și editarea revistei.

 

Apariția acestui număr a înregistrat o oarecare întârziere din motive financiare; el acoperă perioada ianuarie 2022-decembrie 2023 și este dedicat în mare parte unor modele adevărate, autentice și asumate de cultură și spiritualitate românească – celor doi academicieni ai Maramureșului, membri ai aceleiași familii, respectiv academicianului Gheza Vida, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere” (un pios omagiu celui care s-a mutat la Ceruri) și academicianului Marius Porumb, la împlinirea vârstei de 80 de ani.

 

Lansarea acestui număr al revistei a avut loc joi, 13 iunie 2024, începând cu ora 10.00, în Sala Fondului Documentar al Academiei Române din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, într-o atmosferă colegială plină de căldură, admirație și respect generată de harul, de acum proverbial, al dr. Teodor Ardelean, moderator, un adevărat „Magister Ludi”. Acesta a ținut să prezinte pe scurt evoluția revistei, subliniind importanta și utilitatea acesteia în asigurarea unei veritabile punți spirituale, sufletești, între românii de pretutindeni. Domnia Sa a explicat, totodată, motivația care a stat la baza unui astfel de demers cultural în economia căruia celor doi academicieni ai Maramureșului li se acordă un spațiu generos și pe care i-a omagiat elita vieții culturale și științifice a țării, subliniind, totodată, că volumul lansat conține numeroase articole și studii despre valori românești, despre istoria țării, despre viața și realizările românilor peregrinați pe întreg mapamondul, alături de numeroase recenzii și reportaje culturale. Toate acestea pot fi asimilate unei întâlniri „de suflet” cu personalități de marcă din lumea literară și artistică locală și din Ardeal și din țară.

 

A fost prezent un numeros public dornic să-și satisfacă setea de cunoaștere (bibliotecari, oameni de cultură, istorici, ziariști etc.), pentru că evenimentul a suscitat interes datorită bogăției informațiilor furnizate.

 

De asemenea, evenimentul a fost onorat de alte personalități din lumea culturii băimărene, care, alături de membrii colectivului redacțional, au marcat prin cuvântul lor importanța acestei manifestări culturale (prof. Săluc Horvat, dr. Ilie Gherheș, dr. Gheorghe Macovei și alții). Totodată, acest număr s-a propus drept reper pentru integrarea unor valoroși oameni de cultură în circuitul valorilor culturale naționale și internaționale (cazul criticului Săluc Horvat care coordonează rubrica Eminesciana, dr. Viorel Hodiș, cu importanta rubrică Să scriem corect românește sau dr. Ilie Gherheș, istoric de seamă al Maramureșului).

               

Pe parcursul manifestării, dr. Teodor Ardelean a ținut să felicite colaboratorii revistei care au contribuit la apariția unui adevărat florilegiu de opere valoroase și nume emblematice și și-a exprimat recunoștința față de cei care, în numele artei, fac mecenat, dorind să sprijine pe mai departe apariția „Familiei române”, o revistă necesară, în care schimbul de idei este evident, iar spiritul critic și obiectivitatea sunt la ele acasă.

 

Vorbind despre revista „Familia română”, dr. Teodor Ardelean a menționat că acest număr are un spațiu generos dedicat legăturii Maramureșului cu Academia Română, redând o parte dintre evenimentele prin care acest colț de țară își apreciază personalitățile care au făcut și continuă să facă și în prezent istorie în domeniul culturii și spiritualității naționale, respectiv, acad. Gheza Vida– celebrul sculptor care a veșnicit în piatră și în lemn crâmpei de mare răsunet din istoria României și acad. Marius Porumb – renumit istoric și critic de artă.

 

Despre Gheza Vida, Teodor Ardelean a menționat că arta marelui sculptor, de-a dreptul impresionantă și prodigioasă, a făcut obiectul a șase lucrări publicate de edituri de prestigiu, el fiind totodată autorul a peste patru sute de studii și articole apărute în volume colective sau în diferite reviste și cotidiane. Referindu-se la acad. Marius Porumb, Domnia Sa a amintit că a participat la festivitățile de omagiere ale acestuia la împlinirea vârstei de optzeci de ani în cadrul simpozioanelor omagiale organizate în onoarea sa în cadrul Academiei Române la București și Cluj-Napoca, ultimul eveniment coincizând cu aniversarea zilei de naștere a distinsei soții a academicianului Marius Porumb, artista plastică Zoe Porumb, fiica renumitului sculptor român Gheza Vida.

 

Fiind invitat să împărtășească câteva idei din munca și activitatea desfășurată la acest volum, dr. Ștefan Vișovan și-a construit alocuțiunea în jurul ideii de continuare a demersurilor culturale inițiate, menționând că materialele dedicate împlinirii a 110 ani de la nașterea marelui sculptor român Gheza Vida au făcut obiectul unui simpozion evocator la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare la care și-au adus contribuția: acad. Dorul Pamfil – președintele Filialei Cluj a Academiei Române; acad. Mihai Bărbulescu, directorul Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române; acad. Liviu Pop; acad. Dorel Banabic, președintele Secției de științe tehnice a Academiei Române, acad. Marius Porumb, director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca; PS Iustin, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului; dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, prof. univ. dr. Negoiță Lăptoiu, istorici, jurnaliști, profesori și alții.

 

Îl legătură cu academicianul Marius Porumb, am amintit că acesta a beneficiat de numeroase articole cu caracter evocator care aparțin unor importante personalități: dr. Teodor Ardelean, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Dorul Pamfil, Înaltpreasfințitul părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului etc.

 

Poate că nu ar fi lipsit de interes să amintim acum, la ceas aniversar, când dr. Teodor Ardelean a împlinit o frumoasă vârstă (fiind născut la 14 iunie), să folosim prilejul pentru a-i transmite prețuirea și recunoștința noastră și să-i urăm viață lungă, sănătate și fericire, putere de creație pentru binele celor din jur și al instituției pe care o conduce. Merită, de asemenea, recunoștință pentru generozitatea cu care dăruiește celor din jur din uriașa zestre de cunoaștere pe care o deține. Destinul Domniei Sale se leagă de cel al bibliotecii, el fiind o un intelectual exigent, energic și drept, care se bucură de aprecieri sincere și de stimă din partea celor cu care interacționează. Este un Creangă al zilelor noastre – cum frumos amintea în cursul anului 2023 ziarista Lăcrimioara Zota într-un articol dedicat personalităților maramureșene de ieri și de azi. Este un intelectual adevărat, care are darul de a presăra printre vorbe umor, ironie, înțelepciune, devoalându-și profunzimea înțelegerii sufletului uman, iar fiecare cuvânt pe care-l rostește conține ceva din valoarea culturii române. La Mulți Ani!!!

 

Noi, GAZETA de Maramureș, suntem alături de Biblioteca Județeană, de Teodor Ardelean în acest demers al „Familiei Române” de a cinsti academicienii maramureșeni și iubitori de Maramureș.

Vivat Academia, Vivat Maramureș.

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.