• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Noiembrie , 2022

Revista Ethno Marmatia a fost lansată în spațiul public

 Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureș a reușit realizarea unei reviste deosebite, Anuarul „Ethno Marmatia”. Recent, a avut loc lansarea lucrării într-un cadru select la Universitatea din Baia Mare. La acest prim număr al anuarului, Muzeul băimărean are alături parteneri: Centrul Universitar Nord Baia Mare, prin Facultatea de Litere cu specializările Etnologie şi Etnoturism, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”.

Lansarea a avut loc la Centrul Universitar Nord, într-un cadru plăcut, la care au participat atât specialiști, cadre didactice universitare, cât şi studenți, masteranzi şi iubitori ai artei şi culturii populare românești. Evenimentul a fost coordonat de managerul muzeului,  Monica Mare, care a adresat cuvântul de deschidere şi de mulțumire tuturor celor care au sprijinit realizarea pu­blicației „Ethno Marmatia”.

Au fost alături conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaş, conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Ilie Gherheş, şef secţie, doamna Janeta Ciocan, etnolog de renume şi prestanță. Toți invitații  au lăudat apariția primului număr al publicației și au evidențiat importanța existenței unei asemenea reviste de profil. Totodată, implicarea academicianului Marius Porumb în coordo­narea științifică a anuarului și ono­rantul dumnealui Cuvânt înainte înnobilează publicația și o așază pe făgașul firesc al lucrărilor de specialitate.  

De asemenea, prezenți la eveniment au fost și lector Natalia Lazăr, lector drd. Florin Pop şi, bineînțeles, echipa muzeului, alături de prieteni și autori ai articolelor care fac parte din cuprinsul „Ethno Marmatia” – I, 2022.
În cadrul aceluiași eveniment, s-a lansat și Catalogul expoziției temporare „Chipuri și Cămeși”, ediția a II-a.

Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean, a salutat apariția  revistei.
„Era nevoie de o astfel de revistă pentru a  arăta  comorile pe care muzeul le are. Prin ea este întregită activitatea foarte bună care se face acolo. Am participat în mod direct la realizare. Am propus titlul revistei și nu numai.  De fapt, am fost cu vreo 30 de variante și am discutat pe îndelete care ar fi varianta cea mai potrivită. A ieșit o lucrare deosebită. Felicitări!”, a spus Teodor Ardelean.
Prezentăm și o parte din cuvântul academicianului Marius Porumb.

„Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare îi datorăm toată prețuirea noastră, fiind păstrător al unor valoroase comori, ce reprezintă lumea satului românesc, cu istoria și arta populară mai veche sau mai nouă, ce ilustrează talentul și iubirea pentru lucrul frumos și bine făcut al maramu­reșenilor. Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș, cu Expoziția pavilionară și Muzeul Satului, cu monumentele sale răspândite pe Dealul Florilor este un complex muzeal de anvergură ce depășește statutul de muzeu jude­țean, fiind în fapt un centru de importanță națională, de conservare, cercetare și tezaurizare a patrimoniului etnografic. Publicul pasionat de arta populară, de etnografie, lumea științifică și muzeografia românească primește un valoros dar: volumul Ethno Mar­matia, prima revistă de etnografie a muzeului din Baia Mare, realizare deosebită, sub coordonarea doamnei director Monica Mare, cu sprijinul competent și vasta expe­riență a doamnei Janeta Ciocan. Volumul este o apariție meritorie.
În numele Academiei Române, precum și al meu personal salut cu bucurie primul număr al Revistei Ethno Marmatia și vă adresăm calde felicitări, dorindu-vă viață lungă de realizări științifice de valoare, cu expoziții minunate”, a scris academicianul Marius Porumb în prefața excepționalei lucrări.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.