Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 16 Ianuarie , 2006
Reteta unei escrocherii regionale
Am patruns in interiorul unei escrocherii financiare “ca-n filme”. In urma unei afaceri de miliarde derulate in Maramures, mai multe firme din industria textila nu si-au primit banii. „Teapa” a fost bine gandita, pentru ca principalul vinovat a avut grija ca numele sau sa nu apara in acte. Personajul-fantoma pregateste acum noi lovituri in judetele invecinate.
Cel putin 15 firme din industria textila maramureseana au ramas cu cecuri fara acoperire si cu facturi neachitate din cauza unui personaj fantoma, pe nume Solomon Matheu, care a avut grija ca numele sau sa nu apara in nici un document, pentru a nu putea fi tras la raspundere. “Reteta unei tepe de succes” a fost semnalata de agitatia patronilor maramureseni care au aflat ca Matheu pregateste noi “tunuri” in judetele invecinate si ar putea afecta din nou firmele maramuresene care au parteneri in afara judetului.
Strategia lui Matheu
Patronii firmelor pagubite de Solomon Matheu au declarat ca au aflat de la organele abilitate ca prejudiciul din Maramures se ridica la suma de 2,6 miliarde lei vechi. El a gasit firma Maywear International din Iasi, reprezentata legal de Carpovici Andreea, prin intermediul careia a inceput sa lucreze in Maramures. Matheu a reusit timp de 8 luni (in perioada 2003-2004) sa coordoneze afaceri cu cel putin 15 firme din Maramures. Avand relatii in Anglia, el aducea stofa, se folosea de forta de munca de aici si trimitea marfa inapoi. Maywear International a inchiriat un spatiu in Baia Mare, unde a deschis o croitorie. Avand comenzi mari din Anglia, firma a dat de lucru si altor croitorii din Maramures, promitandu-le respectivilor patroni ca vor imparti profitul in jumatate. Numai ca dupa cateva luni, brusc, Matheu a disparut. “Maywear a fost o creatie artificiala, cu scopul de a escroca. Nu poti castiga increderea pietei ca sa pregatesti o teapa mare, decat fiind corect la inceput. In primele 6 luni a fost serios, a platit, a fost organizat (pentru ca stia pasii). Solomon Matheu nu exista in acte, desi ca personaj exista. El este omul din spate. A venit, a dat de lucru si a disparut in asa fel incat in 24 de ore nu ai mai gasit nimic aici. Pe el il consider inteligent, chiar daca m-a pagubit cu 52 de milioane lei. Nu poate trage o teapa de 2,6 miliarde un no name”, a declarat Alin L., directorul firmei care a distribuit accesorii si consumabile pentru Maywear. Din aceasta „afacere”, Brolin Serv SRL a ramas cu cecuri fara acoperire in valoare de 500 milioane lei, unul dintre furnizorii de utilaje s-a ales cu o paguba de 2.000 de euro, iar pe langa acestia, surse din sistem sustin ca pe lista „tepuitilor” figureaza si Triotex, Igida, Volicom, Harnicesti, inca doua firme din Satu Mare si alte multe firme mai mici. Concluzia celor inselati: “este un cancer pentru sistem! Mai tarziu, Statul afiseaza firmele care au datorii, insa unele dintre acestea au fost tepuite. In plus, aceste firme nu pot sterge din actele contabile niste bani, care sunt paguba, nu venituri!”
Interventia autoritatilor - nula
In momentul in care Maywear International a disparut din Baia Mare, pagubitii au facut plangeri la Politie, Procuratura sau, dupa caz, la Tribunal, dar nici acum cazul nu este solutionat. Surse din politie sustin ca dosarul Maywear International este la Parchet si ca nu s-a probat daca Solomon Matheu este vinovat. In schimb, este invinuita Andreea Carpovici, reprezentantul Maywear, care s-a ocupat de intocmirea actelor, in conditiile in care “putea sa refuze”.
Nu am reusit sa luam legatura nici cu Matheu, nici cu Andreea Carpovici din Iasi, insa, conform datelor Ministerului Finantelor, Maywear International este in functiune, dar cu informatii false la capitolul contact.
Desi toti patronii din Maramures care au lucrat cu Maywear declara ca afacerile finalizate cu inselaciune s-au realizat in urma discutiilor directe cu Matheu, acesta nu este cercetat din moment ce numele sau nu figureaza in nici un act. Se pare ca in viziunea autoritatilor, personajul Solomon Matheu reprezinta o simpla coincidenta.
Povestea continua
S-ar putea spune ca patronii maramureseni au facut pasi mult mai importanti decat politia, in sensul ca, folosind acelasi sistem, au aflat ca Matheu “a dat lovitura” si in Gorj, Braila, Tulcea, Iasi si Valea Jiului. Despre Matheu se spune ca a obtinut cetatenia romana imediat dupa Revolutie si ca pana sa-si puna la punct actuala strategie, s-a ales cu 3 ani de puscarie pentru inselaciune si cu o bataie crunta in Valea Jiului (care l-a tinut 3 luni in spital). Fostii clienti mai spun despre “pagubitor”: “are mania jocurilor de noroc, dar nu in sensul romanesc. Daca are bani ii pune in geamantan, chiar daca trebuie sa-si achite datorii, si pleaca la Monte Carlo. Apoi, vine si spune ca poate fi batut, ca tot nu are de unde sa-i dea. E un cancer pentru sistem, pentru ca mai tarziu Statul afiseaza firmele tepuite cu datorii. In plus, aceste firme nu pot sterge din actele contabile niste bani care sunt teapa, nu venituri”.
E revoltator ca autoritatile stau cu mainile in san cand este vorba de asemenea personaje si ca iau masuri pagubitii. Mai precis, unul dintre fostii clienti ai lui Matheu a aflat ca acesta a inceput sa lucreze dupa acelasi sistem si in Salaj, una dintre firmele de acolo fiind Stil Fashion. Din pacate pentru Matheu, o parte dintre potentialii clienti din Salaj au aflat “ce hram poarta” de la partenerii maramureseni, de aceea cei care il cunosc deja spun ca nu i-ar surprinde ca pe viitor sa-si ramifice reteaua si in Bihor si in Cluj. Subiectul devine de interes regional, dar nici asta nu pare sa-i intereseze pe cei care ar trebui sa ia masuri.
Mircea CRISAN
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.