• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Mai , 2006

Restaurantele se pregatesc de integrare

Pana la sfarsitul lunii viitoare, unitatile de alimentatie publica sunt nevoite sa-si obtina autorizatia sanitar-veterinara. Vechile aprobari vor fi nule incepand cu 1 iulie 2006. Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures sustin ca noile autorizari vor mai cerne din restaurantele si cantinele baimarene. Unitatile de alimentatie publica din Maramures se pregatesc de aderare. Desi legislativ stam bine, in practica mai sunt multe de facut. Romania a incheiat in 2003 procesul de armonizare a legislatiei alimentare romanesti cu cea a Uniunii Europene. Aplicarea normelor comunitare a inceput in ianuarie 2004. Au fost elaborate si transpuse in legislatia nationala 57 de acte normative (atat reglementarile care se aplica tuturor produselor alimentare, cat si reglementarile comunitare care se aplica numai anumitor produse. Legislatia romaneasca a armonizat si prevederi mai speciale. De exemplu, fabricarea bauturilor spirtoase, inclusiv a rachiurilor din fructe, tuicii, palincii si a vinarsului, se realizeaza in conformitate cu Reglementarea nr. 1576 / 89 a Consiliului Uniunii Europene, privind descrierea si prezentarea bauturilor spirtoase, care a fost preluata in Ordinul nr. 268 / 441 / 117 / 2003, al ministrului Agriculturii. Adoptarea acestor acte normative armonizate cu reglementarile specifice europene, are drept scop asigurarea protectiei sanatatii consumatorilor. Dr. Victor Pop, seful serviciului de igiena si sanatate publica veterinara din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentara (DSV), a declarat ca legislatia romaneasca permite unitatilor functionarea fara autorizatii: „chiar daca inainte se solicita o autorizatie sanitar-veterinara, in ultimii zece ani nu s-a mai solicitat. Astfel incat, unitatile de alimentatie publica functioneaza in baza unei declaratii pe propria raspundere data la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Maramures, si a unui certificat de la un judecator. Registrul trimite catre noi declaratia, noi verificam in teritoriul daca datele sunt in conformitate cu declaratia. Daca sunt, inscriem firma in baza noastra de date.” Pe langa verificarile DSV, mai exista si verificarile Directiei de Sanatate Publica (DSP). Dr. Calin Pop, purtator de cuvant al DSP, sustine ca exista o serie de controale specifice: „activitatile cu risc se controleaza in cadrul activitatilor zilnice si se raporteaza lunar, pe toate domeniile de competenta. Anul acesta, actiunea de control tematic pe alimentatia publica este la inceput, primele concluzii vor fi disponibile dupa 10 iunie, cand se face raportarea la Ministerul Sanatatii.” Schimbarea Luna iunie aduce schimbari in domeniul alimentatiei publice, deoarece autorizatiile sanitar veterinare isi reintra din nou in drepturi. Dr. Victor Pop, explica prevederile Ordinului 139/2004 al ministrului Agriculturii: „in 30.06.2006 toate vechile autorizatii sau declaratii isi pierd valabilitatea, urmand sa se faca demersuri pentru o noua autorizare. Daca se va lucra cu profesionalism se vor cerne multe unitati, deoarece normele europene nu sunt respectate. Iar din octombrie, vor intra in vigoare regulamente noi, care sunt perfect asimilate celor europene”. Seful serviciului de igiena si alimentatie publica din DSV Maramures sustine ca inspectorii sanitari-veterinari se confrunta cu doua probleme majore atunci cand merg in control. Pe de-o parte, administratorii unitatilor de alimentatie publica nu cunoscut prevederile legale cu privire la normele pe care trebuie sa le respecte, iar pe de alta parte, nu exista spatii care sa respecte compartimentarile impuse de lege. Conform normelor europene, restaurantele trebuie sa aiba un flux tehnologic care sa le permita pregatirea in bune conditii a mancarurilor. Printre altele, aceasta presupune o anexa speciala pentru depozitarea materiilor prime, o camera speciala pentru curatarea zarzavatului, una pentru peste si una pentru procesarea carnii. Numai ca, la strictetea prevederilor legislative este greu de crezut ca in Baia Mare vom avea mai mult de cinci restaurante. Pofta buna… Ponderea alimentelor Sectorul produselor alimentare si al bauturilor reprezinta 26% din valoarea totala a productiei agricole brute si 4,6% din Produsul Intern Brut al Romaniei. Numarul agentilor economici este de 14.509, din care peste 99% sunt privati. Sectorul produselor alimentare asigura peste 240.000 locuri de munca, ceea ce reprezinta circa 5% din populatia activa. Conform datelor statistice, anul trecut productia in domeniul alimentar a crescut cu cateva procente semnificative fata de productia din anul 2000. Astfel, la lapte si produse lactate s-a inregistrat o crestere cu 95 %; la carne si produse din carne cu 21 %; la ulei comestibil cu 4 %; la sucuri si bauturi nealcoolice cu 17 %; la zahar si produse zaharoase cu 1 % . Chiar si consumul pe cap de locuitor a inregistrat cresteri, fata de anul 2000: la lapte si produse lactate cu 17 %; la carne si produse din carne 33 %; la uleiuri si grasimi 9%; la sucuri si bauturi nealcoolice 18%, iar la zahar si produse zaharoase cu 17%. Iar cifrele sunt in crestere. „Nu toata lumea va pregati ciorbe” „Nu privesc catastrofal aceasta perioada de autorizare. Daca se mentine politica actuala, unitatile se vor evalua periodic. Pe baza acestor evaluari se vor stabili conditiile pe care vor fi nevoiti sa le indeplineasca. Bineinteles, nu toata lumea va face ciorba si mancaruri gatite. Si acum avem unitati care nu au voie sa pregateasca ciorba de burta si care se alimenteaza de la o alta unitate. In cadrul acestor evaluari va fi verificat si modul in care se realizeaza aprovizionarea cu materii prime.” - dr. Victor Pop, seful Serviciului de Iginena si Sanatate Publica din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Mihaela MIHALEA mihaela@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.