Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Resfinţirea Bisericii din Şindreşti, un eveniment istoric
Resfinţirea Bisericii din Şindreşti a fost o zi foarte însemnată pentru credincioşii Parohiei Ortodoxe Şindreşti şi a întregii comunităţi din comuna Dumbrăviţa. A însemnat încununarea eforturilor depuse de credincioşi de-a lungul ultimilor 5 ani. Prezenţa Preasfinţiei Sale dr. Justin Sigheteanul şi a soborului numeros de preoţi a adus mare bucurie oamenilor din comună.
În ceea ce priveşte lucrările care s-au efectuat la Biserică, trebuie ştiut că a fost îndepărtată tencuiala până la zidurile din piatră, apoi s-a refăcut tencuiala şi instalaţia electrică, şi s-a executat o pictură în tehnica frescă de către pictorul Ştefan Sălăjan. S-au adus îmbunătăţiri şi la exteriorul Bisericii, iar interiorul a fost pardosit cu granit. De asemenea, s-a executat şi un iconostas nou, dar şi alte lucrări de înnoire.
„Biserica s-a îmbrăcat în haină nouă prin eforturile credincioşilor, al autorităţilor locale, dar şi al Fabricii UACE Dumbrăviţa. La Resfinţirea Bisericii din Şindreşti a fost un sobor de 20 de preoţi şi diaconi, la care s-au adăugat şi 10 preoţi din Corala Preoţească „Arhanghelii”. Practic, a fost mai mult decât o resfinţire, în sensul că s-a făcut o târnosire a Bisericii. În urma modificărilor aduse la Sfânta Masă s-a introdus documentul de sfinţire. Masa a fost spălată după un ritual liturgic cu apă de trandafiri şi a fost însemnată cu Sfântul şi Marele Mir. PS Justin a fost încântat de prezenţa numeroasă a credincioşilor, dar mai ales de prezenţa copiilor. S-a bucurat că avem copii în sat şi că frecventează Biserica. De asemenea, a fost impresionat că într-un timp relativ scurt s-au efectuat lucrări de anvergură”, spune preotul paroh Dănuţ Săsăran.
Preotului paroh din Şindreşti i-a fost conferită distincţia de iconom stavrofor, ceea ce înseamnă brâul roşu şi dreptul de a purta cruce. De asemenea, PS Justin Sigheteanul a oferit binefăcătorilor şi Consiliului Parohial diplome de vrednicie. Au primit diplome şi credincioşii care au contribuit cu sume însemnate, celor trei familii care au donat iconostasul, domnului director general de la UACE, dar şi pictorului şi sculptorului Gheorghe Dunca.
Biserica din Şindreşti a fost zidită între 1905 – 1908, deci se împlinesc 110 ani de la începuturile construcţiei. În timp, au mai fost evidenţiate lucrări la această biserică. Mai exact, s-a intervenit în 1938, când se construieşte un portic la intrare, sprijinit de patru stâlpi, apoi, în 1954 se construieşte o clopotniţă unde sunt coborâte clopotele din turn, în 1978 au loc alte renovări, iar în 2008 s-a lucrat la exteriorul Bisericii şi s-au pardosit cu piatră principalele căi de acces.
„Acum urmează să executăm un nou mobilier bisericesc şi ne dorim o împrejmuire a Bisericii cu un gard nou. Dar acestea le vom face în timp, pentru a nu-i împovăra pe credincioşi”, spune preotul paroh Dănuţ Săsăran.