Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Resfințirea Bisericii din Parohia Ortodoxă Ariniș
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-au aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Ariniș, Protopopiatul Chioar, unde au binecuvântat capela de cimitir, au resfințit biserica parohiei, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar, la final, au binecuvântat bustul artistului plastic român Mihai Olos, ridicat în curtea din incinta Școlii Gimnaziale din localitate.
Săvârșită după toate regulile Bisericii Ortodoxe, slujba de târnosire a Bisericii a adunat lume multă, care a venit să participe la cel mai important moment duhovnicesc al satului, care se petrece în ultima jumătate de secol aici.
Lucrările la acest sfânt locaș de închinare au început în anul 2018, cu binecuvântarea și sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, şi au constat în executarea următoarelor lucrări: reorganizarea Sfântului Altar și a Sfintei Mese (Pristolului), înlocuirea iconostasului vechi cu altul nou și pictarea registrului de icoane – s-a pictat un rând de medalioane cu sfinți ierarhi, achiziționarea a două policandre și a unei axionițe cu Maica Domnului, înlocuirea ușii de la intrare cu alta nouă, înlocuirea geamurilor vechi cu geamuri termopan cu tâmplărie de aluminiu la turnul bisericii, înlocuirea centralei electrice, zidirea unui lumânărar din cărămidă, executarea unui drenaj pe lângă biserică, realizarea unor alei noi, tencuieli și vopsiri exterioare, revopsirea acoperișului bisericii, placarea fundației cu marmură, executarea unui gard nou, construirea unei răstigniri din marmură în fața sfântului locaș, precum și alte lucrări. Toate acestea au fost executate sub îndrumarea și conducerea preotului paroh Mihăiță Vlăduț Donka, sprijinit cu jertfă și dăruire de membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Gheorghe Mureșan, primarul comunei. Cheltuielile au fost suportate de dreptcredincioșii Parohiei Ariniș, Primăria și Consiliul Local Ariniș, precum și de alți binefăcători.
Cei doi ierarhi au binecuvântat noua capelă de cimitir a parohiei, lumânărarul şi efigia pictorului şi sculptorului Mihai Olos, fiu al satului, ridicată în curtea Şcolii din Ariniş, care îi poartă numele.
Între părinții slujitori amintim pe Arhim. dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare ecleziarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Ciprian Coza, protopopul Chioarului, Pr. Mihăiţă Vlăduţ Donka, parohul credincioșilor din Ariniş, Pr. Gheorghe Ioan Stanciu, fost paroh aici 25 de ani, Pr. Mihai Păcurar, fost paroh, Pr. Dumitru Pintilie, pensionar, Pr. Damian Gabriel Bot din Sălsig, Pr. Augustin Bar, de la Spitalul din Oradea, Pr. Dacian Şanta, din Sângeorz Băi, Pr. Ovidiu Spătar, din Oarţa de Jos, Pr. Marius Vasile Cone din Rodina, Pr. Sorin Costinaş din Lăpuşel, Pr. Bogdan Miclăuş din Băiţa, Pr. Valer Pop din Mânău, Pr. Dorel Chira din Tămăşeşti, Pr. Bogdan Codrea din Seini I, Pr. Dacian Chira de la Spitalul din Negreşti Oaş, Pr. Paul Drăgan, slujitor la Mănăstirea Făget, Pr. Dănuţ Crişan din Bicaz, Pr. Florin Hosu din Sălăjeni, Pr. Ioan Vlad, Băseşti, Pr. Răzvan Ionuţ Romocea, Urmeniş, Arhid. Claudiu Grama, consilier eparhial la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Diac. Vlad Nechita, Ipod. Vasile Pop.
În timpul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni prin care a fost chemat ajutorul lui Dumnezeu pentru elevii care încep noul an școlar, precum şi pentru cei bolnavi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat o tânără şi corul parohiei, dirijat de doamna Claudia Resmeriţă.
Mai mulţi oficiali au fost prezenți la Sfânta Liturghie: primarul Gheorghe Mureşan, care a făcut oficiile de primire a Ierarhilor, senator Dan Ivan, deputatul Gabriel Valer Zetea, membru în Adunarea Naţională Bisericească, Patru Daea, ministrul Agriculturii, care s-a bucurat de simpatia multora din cei prezenți, primarul Lucian Morar din Ulmeni, alți oficiali de la București, la nivel de secretari de stat.
Un bogat cuvânt de învățătură a rostit IPS Andrei, după citirea Sfintei Evanghelii, intitulat „Preocupările spirituale ale tinerilor”, în care s-a referit la cuvintele scripturistice referitoare la acest subiect, la cuvintele Sfinților Apostoli despre acestea.
Nu a fost uitat numele poetului Ioan Alexandru, citând dintr-o poezie dedicată satului transilvan şi casei părintești, în care se subliniază că „din sufletul bunicii, din sufletul mamei, credința este transmisă în sufletul tânărului. Aceasta este dimensiunea spirituală a casei transilvănene în care mama, bunica şi tata transmit credința copiilor, tinerilor, care am vrea să rămână cuminți şi după ce cresc mari”.
Preotul paroh, revenit în România după o pribegie de 16 ani în America, din care 6 ani preot, iar alți 5 ani preot în această parohie, a fost distins de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin cu titlul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce, pentru buna chi-vernisire a acestei parohii şi lucrările făcute.
De asemenea, Consiliul Parohial şi prim-curatorul Gheorghe Mureşan au fost distinşi cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, iar corul parohiei şi dirijoarea Claudia Resmeriţă, cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”.
12 credincioşi binefăcători au primit Diplome Omagiale.
Andrei Fărcaş, redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”