• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Februarie , 2022

Reorganizare la DGASPC Maramureș. Urmează mai bine pentru copiii nimănui

DGASPC Maramureș este cea mai mare instituție bugetară din județ, cu cel mai mare buget, cu cei mai mulți angajați și cu cele mai multe probleme. Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a avizat favorabil modificările care vor avea loc în cadrul instituției. Avizul este consultativ, dar foarte important. Urmează reorganizarea.

DGASPC, numită  generic Direcția pentru protecția copilului, este una din instituțiile în care au fost probleme de personal, de conducere, de finanțare. În decursul anilor, multe din subiectele de presă au venit de la Direcție. Trebuie menționat că, pe lângă problema copiilor aflați în îngrijirea statului, copiii nimănui, Direcția se îngrijește de adulții cu probleme, de persoanele cu handicap, de copiii cu handicap. De aceea, problema ridicată de Direcție este complexă și cu multe situații aflate la limita logicului, a normalului. În ultimii ani, s-a observat o îmbunătățire a serviciilor oferite celor cu probleme, iar reorganizarea de acum vrea să ducă activitatea la nivelul următor.

Mai trebuie spus că Direcția este într-o permanentă colaborare cu HHC, organizația înființată de Ștefan Dărăbuș, în urmă cu mulți ani. De atunci, Maramureșul a devenit primul județ din țară care a închis celebrele case ale copilului, orfelinatele groazei, și i-a mutat pe copiii instituționalizați în Case de tip familial.
A fost un experiment început la sfârșitul anilor ’90 și care a dovedit că acest tip de activitate este în interesul copiilor nimănui. Pe măsură ce au trecut anii, activitatea din Casele de tip familial s-a îm­bunătățit permanent. Și sprijinul oferit de cei de la  HHC a fost foarte important.

Direcția  Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ma­ramureș este instituția publică cu personalitate juridică, înființată în subordinea Consiliului Județean Maramureș, prin Hotărârea Consiliului Județean  nr. 107/2004, cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul pro­tecției copilului, al familiei, al persoanelor vârstnice, al persoanelor cu dizabilități, al persoanelor adulte cu handicap, precum și al altor persoane, grupuri sau comu­nități aflate în nevoie socială, cu rol în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială.

În urma modificărilor propuse, numărul total de posturi din structura  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș se modifică de la 1343 la 1213, astfel:
- număr total posturi aprobate în prezent - 1343, din care:

Aparat de specialitate: total posturi: 149, din care:
- Funcții publice: 134, din care 16 posturi de conducere și 118 posturi de execuție;
- Funcții contractuale: 15, din care 1 post de conducere și 14 posturi de execuție;
Unități subordonate: total posturi contractuale: 1.194, din care 18 posturi de conducere și 1.176 de execuție.

Ca urmare a reorganizării insti­tuției, față de organigrama aprobată se propune următoarea struc­tură de personal:
- număr total posturi Direcție 1.213, din care:

Aparat de specialitate: total posturi: 149, din care:
- Funcții publice: 134, din care 17 posturi de conducere și 117 posturi de execuție;
- Funcții contractuale: 15, din care 1 post de conducere și 14 posturi de execuție;
Unități subordonate: total posturi contractuale: 1.064, din care 16 posturi de conducere și 1.048 de execuție.

Modificările propuse de  DGASPC pentru aparatul de specialitate sunt următoarele: Înființarea Serviciului Juridic și Adopții care va cuprinde în structură: o funcție publică de conducere de șef-serviciu (vacantă) și 9 funcții publice de execuție.
Serviciul nou înființat va avea în subordine următoarele compartimente: Compartimentul Juridic și Contencios (5 funcții), Compartimentul Adopții (4 funcții); Compartimentul adopții  se va muta în subordinea Serviciului Juridic și Adopții.

Reorganizarea Biroului Monitorizare, Strategii, Programe și Coordonare locală, prin desființarea funcției publice de execuție de Consilier Superior vacantă și redenumirea în Birou Monitorizare, Analiză statistică, Indicatori asis­tență socială, Strategii, Programe și Coordonare locală.
Ca urmare a reorganizării, Biroul va avea în structură: o funcție publică de conducere de șef birou ocupată și cinci funcții publice de execuție de Consilier Superior ocupate.
Reorganizarea Serviciului Comunicare, Registratură, Secretariat și IT, prin desființarea din cadrul Compartimentului Secretariatul Comisiei pentru Protecția Copilului și al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a  funcției publice de execuție de Referent de specialitate II Superior vacantă și înființarea funcției publice de execuție de Consilier Debutant vacantă.

Modificările menționate mai sus se regăsesc în Organigrama, Statul de funcții și Regulamentul de organizare și funcționare ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, precum și a centrelor sociale din structura acesteia.

Prin acest demers, se asigură con­dițiile necesare pentru corelarea structurii de personal și func­ționarea în condițiile legii a sistemului de servicii sociale din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș aprobate prin hotărâre de consiliu județean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.