Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 30 Noiembrie , 2009
RELIGIE / SIMPOZION NATIONAL 2009
Anul comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al Sfintilor Capadocieni
* La initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 29 octombrie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat anul 2009, „An comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al tuturor Parintilor Capadocieni”, deoarece se implinesc 1630 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadochiei (+ 379), aparatorul dreptei credinte a Bisericii si a marturisirii dogmei Preasfintei Treimi, dascal al vietii liturgice, al vietii de familie, al vietii monahale si al lucrarii filantropice a Bisericii.
Acesta este motivul principal pentru care si Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a luat initiativa ferma si a sustinut in cursul anului calendaristic 2009 mai multe activitati culturale, teologice si de spiritualitate in scopul de a evidentia contributia majora a Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei si a celorlalti Parinti Capadocieni la definirea si apararea invataturii de credinta ortodoxa, la dezvoltarea talcuirii Sfintei Scripturi, la imbogatirea tezaurului liturgic si canonic al Bisericii, aportul deosebit la dezvoltarea vietii monahale, dovada prezentei lor exemplare in lucrarea pastoral-misionara si in activitatea social-filantropica a Bisericii din Rasarit.
Sustinuti fervent de conducerea Facultatii de Litere si a Universitatii de Nord din Baia Mare, sub obladuirea, purtarea de grija si cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, prin binecuvantarea IPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, cu ocrotirea si sub atenta coordonare si supraveghere a PS Sale, Justin Hodea Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, al Consiliului Judetean Maramures si al Consiliului Primariei Municipiului Baia Mare, cu toata simpatia, dragostea frateasca si cu efortul major al Maicii starete, P.C. Maica Filofteia Rasofora, al grupului monahal si clerical din incinta manastirii Barsana, Catedra noastra de Teologie Ortodoxa si Asistenta Sociala a sustinut in perioada 11-13 noiembrie a.c. o ampla manifestare culturala, de spiritualitate ortodoxa si de evlavie sfanta, in cadrul unui simpozion national, la Manastirea Barsana, din Maramures, unde au luat parte distinsi invitati din tara si de peste hotare. Intreaga manifestare s-a ridicat la un inalt nivel academic si a avut o impresionanta tinuta duhovniceasca, foarte bine organizata si coordonata, astfel incat toti participantii, la final, au marturisit ca au avut parte de trei zile edificatoare si mult ziditoare de suflet. Intreaga manifestare a fost sectionata in patru sesiuni conferentiale: Sfantul Vasile cel Mare - Viata, opera, invatatura de credinta, activitate misionara si personalitate de inalta tinuta duhovniceasca; Activitatea pastoral-misionara si cea bisericeasca de slujire liturgica a Sfantului Vasile cel Mare si a Parintilor Capadocieni; Activitatea social-filantropica a Sfantului Vasile cel Mare si a Parintilor Capadocieni; si Aportul Parintilor Capadocieni la dezvoltarea vietii monahale, inteleasa ca viata de sfintenie.
In prezenta IPS Justinian, Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, a PS Sale, Justin Hodea Sigheteanul, Arhiereu vicar, si a D-lui Prof. dr. Petre DUNCA, Decanul Facultatii de Litere din Baia Mare, printre cei care au conferentiat mentionam in mod special pe PC parinte Prof. Theodor DAMIAN, presedintele Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, PC Pr. lect. dr. Vasile CRETU de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, delegatul oficial din partea Patriarhiei Ortodoxe Romane, D-l dr. Stelian GOMBOS, delegat din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, PC Pr. dr. Valer BEL de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca, PC Pr-ti Dan MIHAIL si Ovidiu PANAITE de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, PC Arhim. Dr. Timotei BEL, exarhul manastirilor din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Arhim. Dr. Macarie MOTOGNA de la Rohia, Arhim. Dr. Emanuil RUS, staretul manastirii Bixad, PC Parinti profesori din cadrul Catedrei de Teologie Ortodoxa si Asistenta Sociala a Universitatii de Nord din Baia Mare. Toate comunicarile si referatele sustinute in cadrul simpozionului, cum si cele trimise spre a fi prezentate in cadrul desfasurarii manifestarii de la Barsana, vor fi publicate integral intr-un volum omagial-comemorativ, ce va fi publicat la Editura Universitatii de Nord din Baia Mare.
Pr. Conf. univ. dr. Adrian Gh. PAUL
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.