Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 3 Noiembrie , 2009
RELIGIE / Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Ziua de 8 noiembrie este sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in jurul carora Biserica aduna si serbeaza toate cetele ingeresti. Ca sarbatoare a ingerilor, aceasta zi de praznuire a inceput a se serba in Biserica inca din veacul al V-lea si s-a raspandit in tot Rasaritul crestin.
D
espre ingeri, Biserica invata ca ei sunt “duhuri slujitoare” (Evrei 1, 14), adica fiinte fara de trupuri, slujitori credinciosi ai lui Dumnezeu si totodata prieteni si ocrotitori ai nostri, randuiti de Dumnezeu, pe drumul de la leagan la “Cerul nou si pamantul nou” ce vor sa fie. Daca ingerii se arata si sub o forma vazuta, care este un chip de imprumut, ei reprezinta “lumea nevazuta” sau “lumea cereasca”.
Dupa descoperirile Sfintei Scripturi si marturisirile sfintilor, ingerii iubesc pe Dumnezeu, Il preamaresc si Ii implinesc voia in conducerea popoarelor si a oamenilor. Ca slujitori, ingerii sunt uneori implinitori ai pedepselor lui Dumnezeu, cum a fost focul peste Sodoma sau pedepsele peste Egipt. Insa, in mod statornic, ingerii slujesc la apararea si calauzirea oamenilor. Ei duc rugaciunile noastre la Dumnezeu, ii ocrotesc pe cei drepti, vestesc faptele cele mari ale mantuirii si sfatuiesc de bine pe oameni prin glasul constiintei. Cu alte cuvinte, tot ce este bun in noi, curat, luminat, orice gand frumos, orice miscare buna a inimii, pocainta, rugaciunea, faptele bune, toate acestea se nasc in noi si se infaptuiesc din indemnul ingerului pazitor.
Arhanghelul Mihail este de-a pururi sluga credincioasa care pazeste “credinta catre Stapanul sau”, aratandu-se adevarata capetenie “peste cetele cele fara de trupuri”. Deoarece, vazand cum a cazut vicleanul Lucifer, a laudat cu glas pe Domnul tuturor si a zis: “Sa luam aminte, noi , care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut.Ca cine este ca Dumnezeu?”. De aceea si numele lui aceasta inseamna: “Cine este ca Dumnezeu”(Mi-ca-El).
Astfel s-a intocmit soborul, adica adunarea tuturor ingerilor credinciosi lui Dumnezeu, iar Mihail Arhanghelul a fost randuit de Atotputernicul Dumnezeu, capetenie a ingerilor buni si mare folositor si de bine facator al mantuirii noastre, aratandu-se in chip vazut la multi, atat in Legea veche cat si in Legea noua.
Impreuna cu Arhanghelul Mihail este serbat si preafrumosul Arhanghel Gavriil, care a daruit multe faceri de bine neamului omenesc, aratate in ambele Testamente.
In proorocia lui Daniil, Gavriil este numele talmacitor al vedeniei (Daniil 8,16). Apoi, dupa traditie, tot el, Gavriil, vesteste lui Ioachim si Ana ca din ei se va naste Sta¬pana noastra, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. In Legea noua, Gavriil des¬copera preotului Zaharia, nasterea lui Ioan. Tot el anunta Fecioarei Maria nasterea de la Duhul Sfant a Domnului Hristos, Mantuitorul lumii (Luca 1,28). El a fost acela care, cel dintai, a dat Mironositelor vestea Invierii. Altfel spus, dumnezeiescul Gavriil a slujit la toata iconomia Intruparii Cuvantului lui Dumnezeu, dintru inceput si pana la sfarsit.
Pentru toate acestea, Biserica lui Hristos a hotarat sa-i praznuiasca pe cei doi Arhangheli impreuna si sa cheme darul si ajutorul acestora pentru a ne invrednici de bucuria Imparatiei ceresti.
Pr. Dr. Cristian Stefan
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.