Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 23 Septembrie , 2009
RELIGIE / S-a facut dreptate in cazul Palatului Episcopal
Recent, s-a semnat protocolul prin care Episcopia Ortodoxa a preluat Palatul Episcopal din Sighetu Marmatiei. E prima retrocedare postdecembrista din Maramures si Satu Mare, iar asta semnifica inclusiv o reparatie morala fata de ortodocsi.
S
-a incheiat procesul de retrocedare in cazul Palatului Cultural din Sighetu Marmatiei, asa ca, zilele trecute a avut loc o intalnire care va ramane in istoria Bisericii Ortodoxe. Mai exact, s-a semnat protocolul prin care Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a intrat in posesia Palatului Episcopal. Este primul imobil retrocedat in Maramures si Satu Mare dupa 1989, asta in conditiile in care toate celelalte culte au beneficiat de retrocedari. Tocmai de aceea, predarea Palatului catre Episcopie poate fi considerata un act de drep¬tate si reparatie morala fata de ortodocsi.
Pr. Dr. Augustin Vasile, vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului ne-a spus: “Luni (7 septembrie, n.red) s-a implinit o noua etapa in ceea ce priveste Palatul Episcopal de la Sighetu Marmatiei. Mai exact, s-a semnat protocolul de predare-primire a Palatului din Sighet (de la Primarie catre Episcopie). Asta inseamna ca s-a incheiat retrocedarea. Practic, a fost pasul final”. In acest protocol este prevazuta o serie de drepturi si obligatii: „In primul rand, Episcopia va trebui sa tina seama cu strictete de legea care protejeaza monumentele isto¬rice. Adica, orice modificare o vom face la Palatul de la Sighet va trebui sa primeasca mai intai avizul Directiei de Patrimoniu de la Ministerul Culturii si Cultelor”, spu¬ne Parintele Vicar. Pot sta linistiti si cei care se temeau de soarta institutiilor care functioneaza in Palat: „O alta mentiune din protocol este ca noi, Episcopia, avem obligatia sa protejam chiriasii. S-a discutat despre asta si inainte si s-a spus cat se poate de clar faptul ca noi nu vrem sa scoatem afara institutiile care functioneaza acolo. Drept urmare, pana in 30 mai 2014 va trebui sa acceptam ramanerea in Palat ale celor trei institutii culturale: Casa de Cultura, Biblioteca Municipala si Scoala Populara de Arta”, spune reprezentantul Epis¬copiei. Cat priveste spatiile ramase libere, parintele Augustin a spus: „dorim sa le ocupam noi, Episcopia, la 30 de zile de la incheierea proto¬colului. Mai precis, asa cum am mai mentionat, dorim sa instalam acolo sediul protopopesc, pentru ca el functioneaza intr-un spatiu restrans, in casa parohiala a Parohiei Sighet”.
Credinciosii din Sighet vor fi din nou im¬pacati cu gandul ca orasul in care traiesc va fi ocrotit de crucile de pe Palatul Episcopal, ca¬re au fost candva mitraliate: „Dorim sa cautam fotografii si sa refacem in baza le¬gii monumentelor istorice exact modelul cru¬cilor care au existat pe Palat pana in 1945. Pana atunci, vrem sa amenajam in Palat un birou pentru PreaSfintii nostri Episcopi, in asa fel incat sa poata face acolo audientele din protopiatele Maramuresului Istoric, sa nu fie obligata lumea sa vina pana la Baia Mare”, spune Parintele Vicar. S-a mai stabilit intre Primarie si Episcopie o intelegere ca in anii in care se coabiteaza cu institutiile culturale mu¬nicipale, sala de sedinta sa fie folosita in comun. Va mai spunem ca protocolul a primit si avizul si aprobarea primarului Eugenia Godja, care a fost prezenta la intalnirea comisiilor din partea Primariei, respectiv a Episcopiei. Delegatia Episcopiei a fost condusa la semnarea pro¬tocolului de P.S. Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Retrocedarea Palatului Episcopal nu poate fi decat un motiv de bucurie pentru cei cu frica de Dumnezeu.
„Prima noastra intrare in Palat va fi in cursul lunii noiembrie, cand vom organiza prima sedinta solemna in Palatul Episcopal, sedinta in care protopopul din Sighet si-a exprimat dorinta de a fi prezenti ambii episcopi, reprezentanti ai Episcopiei si alti invitati, in asa fel incat intarea in Palat sa fie una fireasca si normala, dar si cu rezonanta”.
Pr. Dr. Augustin Vasile, vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.