Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 28 Iunie , 2010
RELIGIE / Reveniri la Biserica Ortodoxa a romanilor din Tisa
Aceleasi imprejurari care i-au determinat pe locuitorii romani uniti din Remeti sa revina la ortodoxie, i-au indemnat si pe romanii uniti din comuna Verismort (astazi Tisa, langa Sighet) sa treaca cu totii la Biserica Ortodoxa stramoseasca, in anul 1923. Si ei, ca si cei din Remeti, au ocupat si au luat in stapanirea lor biserica parohiala locala, scoala confesionala, casa parohiala, sesia parohiala si intreaga avere a fostei parohii unite locale.
La cererea lor, episcopul ortodox roman al Clujului, Nicolae Ivan, i-a primit in sanul Bisericii Ortodoxe Romane si l-a numit preot pe Ioan Suslov, venit tot din Basarabia.
Credinciosii romani ortodocsi din Verismort (Tisa), ca si cei din Remeti, au fost „tratati” cu asprime, uneori batjocoriti de functionarii administrativi uniti din Maramures, pentru revenirea lor la ortodoxie, dar nimic n-a putut clatina hotararea lor de a ramane in credinta ortodoxa. In anul 1923, s-au inscris pe tabelele celor trecuti la ortodocsi un numar de 260 credinciosi din Tisa, dintre care 105 stiau scrie si citi romaneste.
3. In acelasi an, prin activitatea sustinuta a preotului Codrea Nutu, au revenit la credinta ortodoxa multi credinciosi uniti din satele de pe Valea Izei si a Viseului, infiintand parohii ortodoxe, dupa cum urmeaza:
Parohia Ortodoxa Feresti – infiintata in anul 1924
Parohia ortodoxa Cornesti – infiintata in anul 1925
Parohia Ortodoxa Valea Porcului (astazi Valea Stejarului)
Parohia Ortodoxa Borsa Poiana – infiintata in anul 1925
Parohia Ortodoxa Borsa Gara – infiintata in anul 1929
Parohia Ortodoxa Viseul de Jos – infiintata in anul 1930
Parohiile Ortodoxe din Cuhea, Viseul de Sus si Poienile de sub Munte – infiintate in anul 1931
Parohia Ortodoxa din Sarasau – infiintata in anul 1935, cu un numar de 766 credinciosi
Parohiile Ortodoxe din Sighet si Ocna Sugatag – infiintate in anul 1936
Tot in aceasta perioada au revenit de la uniti la legea stramoseasca numerosi credinciosi, dupa cum urmeaza:
Remeti - 590 credinciosi, Verismort - 540 credinciosi, Valea Porcului - 471 credinciosi, Desesti - 344 credinciosi si Rona de Sus - 270 credinciosi.
4. Parohia Ortodoxa din Ocolis a fost infiintata in anul 1922. In acel an, toti locuitorii greco-catolici din aceasta parohie de langa Baia Mare au revenit la ortodoxie, ziarele atribuind o mare insemnatate acestui caz, care exprima dorinta poporului roman de a reface unitatea neamului pe plan religios.
5. Parohia Ortodoxa Coroieni a fost infiintata in anul 1923. In Sematismul Episcopiei Clujului, Protopopiatul Dej, alaturi de localitatile mai sus mentionate, apare si localitatea Coroieni, din tinutul Lapusului, cu un numar de 318 credinciosi ortodocsi.
6. Parohia Ortodoxa Farcasa a fost infiintata in anul 1923 prin revenirea la ortodoxie a unui numar de 43 de familii de credinciosi. Prin adresa din 7/20 martie 1923, inregistrata la oficiul parohial ortodox Baia Mare, cu numarul 56/1923, de catre parohul Alexiu Latis, cei reveniti instiinteaza oficiul parohial greco-catolic din Farcasa ca au trecut la Biserica Ortodoxa. Adresa lor este insotita de procesul verbal, intocmit la 6/19 martie 1923 si de adeverintele tuturor celor reveniti, toate inregistrate la Oficiul parohial ortodox Baia Mare.
7. Parohia Ortodoxa din Racsa, infiintata la data de 1 Decembrie 1923, conform documentului, cuprinde un numar de 101 credinciosi din aceasta localitate de oseni, la care ulterior s-au mai adaugat inca 422 de credinciosi. Iata declaratia acestora: „Subsemnatii, locuitori romani din comuna Racsa, prin aceasta, declaram si declaratia noastra prin subscriere o intarim, cum ca, din convingere, nesiliti nici de un interes, indata ce va aparea noua lege cu privire la obtinerea dreptului confesionalitatii, ne vom reintoarce la religia strabunilor, adica la ortodoxia romana. Dat in Racsa la 1 Decembrie 1923. Notar Vasile Cosma, martori Vasile Feies si George Morar”. Conform adresei nr. 2.512/1924, a Consistoriului Ortodox Roman Cluj, episcopul Nicolae Ivan al Clujului il instiinteaza pe parohul Alexiu Latis al Baii Mari ca susnumitele familii din Racsa au intocmit tabele prin care solicitau trecerea la ortodocsi, drept urmare Racsa fiinteaza ca parohie ortodoxa, incepand cu data de 4 aprilie 1924, in baza rezolutiei de mai sus.
Pr. Dr. Vasile Augustin, Vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.