Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 1 Martie , 2010
RELIGIE / Moisei, centrul de rezistenta a ortodoxiei
* Inconjurata de o « fortareata » naturala, manastirea Moisei este unul dintre centrele de rezistenta ale ortodoxiei maramuresene si unul dintre putinele lacasuri de cult stravechi care au reusit sa dainuie peste veacuri.
Dupa legendele populare pe la 1600 in Moisei exista o manastire a carei existenta este legata de Moise Coman si Dochia Serban, doi sateni ai localitatii, care aveau un fiu pe nume Grigor. La varsta de 16 ani, fiul a decis sa se insoare. A pornit spre Moldova si Bucovina sa-si caute o fata, dar nu s-a mai intors. Parintii au ridicat o cruce, intr-un iaz frumos, unde tot satul se aduna si se ruga, asteptandu-l pe Grigor. Intr-o zi, langa cruce a aparut icoana Preasfintei Fecioare Maria. Oamenii au dus-o la biserica din sat, dar icoana revenea langa crucea lui Grigor. Intr-o zi, parintii baiatului au auzit in acel loc sunet de clopote. Asa au decis sa ridice o manastire. Apoi s-au hotarat sa ceara episcopiei sa le trimita un calugar. Asa a ajuns in sat calugarul Mihaiu, venit de prin partile Bucovinei. Cum l-a zarit, batranei Dochia i s-au umezit ochii : era fiul sau, Grigor.
Manastirea Moisei a fost tarnosita mai tarziu, in 1672, de Mitropolitul Sava Brancovici, si inchinata Manastirii Putna pentru aproape 200 de ani. La sfintirea bisericii au fost prezenti intelectualii de seama ai Maramuresului, care au lasat in scris mejdele averii manastirii si arata ca lasa toate acelea “pe veci”, daca acolo o sa creasca dieci, cantori, docenti. Acel act de donatie s-a intarit la congregatia comitatensa la Sighet, in 10 august 1694. Pictura din interior s-a facut la 1699, iar cea de pe iconostas in 1792, fiind scrisa cu litere chirilice. In 1777, manastirea nu a avut calugari, iar bunurile ei au fost date in folosinta familiei ctitorilor. De la 1787, incepe insa sa fie locuita de preoti de mir. Din vanzarea padurii, prin 1904 incepe constructia unei case cu sapte incaperi, apoi o biserica frumoasa. La 1911 este finalizata « manastirea cea noua ». Sfintirea lacasului de cult se face in acelasi an, de Sfanta Maria Mare. Dintre cele 15 manastiri romanesti cate au fost odinioara in Maramures, a ramas Manastirea de la Moisei, numita, « centru de rezistenta a ortodoxiei maramuresene ».
Ansamblul monastic Moisei
Ansamblul monastic Moisei este asezat pe un platou insorit, deasupra satului Moisei, inconjurat de culmile Delut, Troian, Magura si Magurice. Desi nu exista un document sigur referitor la data intemeierii manastirii, din materializarea legendei se socoteste totusi a fi in anul 1599 sau 1600. Ansamblul este format din :
* Biserica mica, de forma dreptunghiulara, este asezata pe o temelie de piatra inalta de aproximativ 0,40 metri.
* Biserica mare este in forma de cruce, avand lungimea de 28 metri, iar latimea in dreptul bratelor crucii de 2 metri, iar in naos avand 8 metri si inaltime pe axul turlei de 35 de metri.
*Casa monahala
Altarul de vara, un adevarat edificiu ce se remarca prin ingeniozitate, eleganta liniei si varietatea decoratiei puternic reliefate.
*Muzeul – casa de stejar este insasi o adevarata piesa de muzeu si va adaposti colectia de obiecte bisericesti a Manastirii Moisei.
Legaturi cu Putna
De la construirea Manastirii din lemn si cea din piatra, ea a avut legaturi cu alte manastiri. Iata cateva exemple:
* Calugari moldoveni si munteni care au venit si au adus carti si daruri. Un asemenea exemplu il constituie un potir daruit de Domnul Tarii Romanesti, purtand urmatoarea inscriptie : « Acest potir il inchina si prisoseste Maria Sa, luminatul domn al Tarii Romanesti, Io Stefan Cantacuzino Voivod, Sfintei Manastiri de la Maramures ».
* Manastirea Putna trimite aici un egumen in persoana lui Teofan.
* In scoala manastirii, devenita celebra in Transilvania, venisera sa invete calugari din toate partile, care au lasat aici carti, scrieri si insemnari valoroase.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.