Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 1 Martie , 2010
RELIGIE / «In aceasta zona avem o veritabila salba de biserici care sunt cinstea si fala Maram
Interviu cu Pr. Grigore Andreica, protopop al Protopopiatului Ortodox Roman Viseu
Reporter : Pe scurt, despre istoricul Protopopiatului Viseu.
Pr. Grigore Andreica : Despre Protopopiatul Viseu ca si institutie se pot identifica si date vechi, dar dintre referintele documentare recente, care probabil intereseaza pe cititorii revistei dumneavoastra, rezulta ca in anii de dupa razboi a functionat pana in 1968, data la care din cauza dispozitiilor statului a fost suprimat, desfiintat si comasat cu Protopopiatul Sighet. Timp de 25 de ani am functionat toti preotii, si din zona Viseului in Protopopiatul Sighet. Dupa Revolutie, incepand cu data de 1 aprilie 1993, prin hotararea Consiliului Eparhial si prin semnatura I.P.S. Justinian, s-a reinfiintat Protopopiatul Viseu. Astfel, Protopopiatul Viseu cuprinde localitatile : Petrova, Leordina, Viseu de Jos, apoi orasul Viseu de Sus, Viseu de Mijloc, Moisei, Borsa, cu toate parohiile sale si apoi pana la Prislop, dupa care continua pe Valea Izei cu Sacel, orasul Salistea de Sus, orasul Dragomiresti, comuna Bodgan Voda, Ieud, Sieu, Botiza, Poienile Izei si se incheie la Rozavlea. Protopopiatul nostru are cele mai multe parohii urbane, avand patru orase in componenta orasului.
Rep. : Se spune despre maramureseni ca sunt totodata aspri la manie, dar si cu frica de Dumnezeu.
Pr. G.A. : Intr-adevar, maramuresenii sunt oameni dintr-o bucata, credinciosi si spun specialistii ca ar fi dacii liberi, neromanizati, de aceea sunt iuti uneori, dar in general sunt oameni responsabili si credinciosi, frecventeaza sfanta biserica, isi pastreaza portul pe cat e cu putinta si traditiile.
Rep. : Cum caracterizati activitatea Protopopiatului Viseu dupa reinfiintare ?
Pr. G.A. : Putem vorbi de o veritabila dezvoltare, o dezvoltare deosebita a construirii lacasurilor de cult. Practic in fiecare localitate s-a construit o biserica noua cel putin, astfel incat in aceasta zona avem o veritabila salba de biserici si veritabile catedrale care sunt cinstea si fala Maramuresului. O dezvoltare deosebita au avut-o si manastirile. Daca inainte aveam doar manastirea Moisei, si aceea fiind parohie de fapt, oficial in acte, acum putem vorbi de noua manastiri in Protopopiatul Viseu si doua schituri.
Din acest punct de vedere putem spune ca am avut un success deosebit. Un alt eveniment important a fost inaugurarea unui nou sediu a Protopopiatului Viseu de Sus, intr-un spatiu generos pus la dispozitie de Consiliul Judetean, din fosta casa de copii a orasului Viseu de Sus, un etaj care a fost un spatiu pierdut din cauza schimbarilor care au avut loc.
Rep. : Care sunt cele mai importante obiective ale Protopopiatului Viseu pentru acest an si in ce masura au fost afectate de criza economica ?
Pr. G.A. : Pentru anul acesta continuam proiectele, unele biserici sunt in constructie, altele se picteaza. Continuam si activitatea pastoral-misionara, fiecare la datoria si locul lui. De asemenea, avem case parohiale si manastiri aflate in constructie, afectate de criza, dar totusi cu bunavointa oamenilor viata merge inainte si an de an raportam noi si noi realizari.
Rep. : Cum s-a implicat Protopopiatul Viseu in sectorul social ?
Pr. G.A.: In zona noastra, a Maramuresului, cand vorbim de social, aceasta se confrunta inclusiv cu viata comunitatii. In trecut, daca cineva avea o paguba, ii ardea casa sau ii murea o vita, comunitatea imediat il ajuta. Si acum exista aceasta solidaritate, oamenii se ajuta intre ei. Daca un om are o problema, comunitatea la indemnul bisericii, a preotului, imediat ajuta fara sa trambiteze. De aceea, facerea de bine nu este straina credinciosilor nostri. Cat priveste aspectul social si noi suntem in faza de a dezvolta un proiect social pe langa Protopopiat, in Viseu de Sus. Este vorba de un proiect cu finantare europeana, dar suntem in faza de a cauta un partener care sa ne ajute in elaborarea unui proiect eligibil.
Rep. : Ce presupune acest proiect ?
Pr. G.A. : Dorim sa putem oferi masa pentru saraci si un centru de consiliere pentru familii dezorganizate, pentru femei abuzate si copii abandonati.
Rep. : Arealul Protopopiatului Viseu este cunoscut ca un nucleu de rezistenta a ortodoxiei. In ce masura s-a transmis credinta catre generatiile tinere ?
Pr. G.A. : Maramuresenii au rezistat in credinta si drept dovada cei mai multi dintre credinciosi si batrani si tineri au ramas in credinta stramoseasca si traiesc in sanul bisericii. Prea putini au optat pentru o alta confesiune.
Rep. : Cat au influentat preocuparile moderne prezenta credinciosilor la biserica in duminici si sarbatori ?
Pr. G.A. : Inainte ramaneau acasa numai batranii si bolnavii, numai acestia si cei plecati lipseau de la biserica. Televizorul, comoditatea au mai scazut frecventa credinciosilor la biserica, dar totusi avem o frecventa foarte buna, bisericile noastre devin neincapatoare. Desi s-au construit atatea biserici, toate sunt pline de credinciosi.
Rep. : Un mesaj pentru credinciosi in Postul Mare.
Pr. G.A. : Ii indemnam pe credinciosii nostri sa-si pastreze ce au mai sfant si anume grija fata de icoana dinauntrul nostru, care este profanata prin pacate, prin mizeriile zilei de astazi care vin pe toate caile. Ii indemn pe fratii nostri sa frecventeze biserica, sa participe la sfintele slujbe, sa se marturiseasca, sa se impartaseasca si cu bucurie sa astepte minunata zi a Invierii Domnului.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.