Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 23 Septembrie , 2009
RELIGIE / Educatia adevarata cultiva comuniunea intre generatii / Mesajul Preafericitului Parinte Pa
C
opiii afla in Familia mare a Bisericii ca din iubire Dumnezeu a creat lumea si pe om pentru a participa la viata, fericirea si slava Sa vesnica. Iubirea jertfelnica a Mantuitorului Iisus Hristos are ca scop mantuirea si fericirea vesnica a oamenilor. In virtutea iubirii, omul este persoana libera, unica si irepetabila, creata dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Iubirea divina este singura putere care nu depersonalizeaza, ci da persoanei uma¬¬ne valoare eterna. Aceasta iubire ne ajuta sa-i acordam semenului nostru atentie si sa nu-i anulam identitatea si unicitatea. Comuniunea noastra de iubire cu Dumnezeu ne daruieste sentimentul profund al continuitatii generatilor si al comuniunii dintre ele. Prin iubirea sfanta a rugaciunii intram in comuniune cu Sfintii din toate timpurile, dar si cu mosii si stramosii nostri care au trait in credinta. Astfel ne intoarcem cu recunostinta la izvoare, la radacini, la traditie, si totodata cultivam speranta pentru un viitor bine¬cuvantat de Dumnezeu. Prin puterea iubirii sfinte, care se cultiva prin rugaciune, copiii nostri inteleg de ce spatiul romanesc este strajuit de troitele de la rascrucea drumurilor, de bisericile si manastirile impodobite cu icoane si fresce sfinte. Din iubire pentru oameni si valori cultivam recunostinta fata de inaintasii nostri si ne situam intr-o linie de continuitate cu traditia, ca patrimoniu de valori culturale si spirituale, cu istoria neamului, cu Sfintii Bisericii, marturisitori ai iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oameni.
Pentru Biserica si societate, familia are un rol esential in stabilirea reperelor valorice ale copiilor. Influenta familiei este mult mai importanta decat decizia unui aparat institutional, birocratic si imper¬sonal. Familia crestina reprezinta spatiul in¬tim cel mai de pret pentru cultivarea iu¬bi¬rii conjugale, a iubirii parintesti, a iubirii filiale si a iubirii fratesti. Lipsa de iubire si comuniune in familie duce la instrainarea intre membrii acesteia, la violenta conjugala, la violenta domestica, la divort, care are efecte dramatice pentru copii, la abandonul scolar, la alcoolism si la alte rele.
De aceea Biserica Ortodoxa Romana, prin proiectele sale „Hristos impartasit copiilor” si „Alege scoala”, doreste sa refaca legatura copiilor cu parohia, cu o comunitate vie, marturisitoare si rugatoare, care pretuieste familia si scoala. Prin aceste proiecte Biserica noastra se straduieste sa-i integreze pe copii in comunitati care se intemeiaza pe cultura iubirii fraterne si a solidaritatii practice. In mod special, Biserica este preocupata de prevenirea abandonului scolar in familiile sarace sau in familiile in care parintii sunt plecati la munca in strainatate. Prin birourile de cateheza parohiala, prin taberele de copii pe care le organizeaza in cadrul acestor proiecte, Biserica se straduieste sa suplineasca lipsa de afectiune parinteasca, lipsa atmosferei de familie. Totodata, ea incearca sa ajute pe copiii talentati sau foarte dotati intelectual sa-si cultive darurile native, cu bucurie si speranta.
In contextul crizei economice actuale cu efecte negative pentru familie si scoala, Biserica ii cheama pe invatatori, profesori si parinti la o conlucrare permanenta, in spiritul comuniunii fraterne si al solidaritatii practice, ca educatia copiilor sa devina o preocupare comuna majora. Iar parohiile si manastirile sunt chemate sa ajute cat mai mult copiii saraci sa invete carte, pentru viata, unind credinta cu stiinta si cuvantul intelept cu fapta cea buna.
La inceput de an scolar, rugam pe Milostivul Dumnezeu, Izvorul Iubirii si al Intelepciunii, sa binecuvanteze pe toti elevii, invatatorii, profesorii si parintii, ca impreuna sa se bucure de lumina vie si creatoare a educatiei care cultiva demnitatea umana si comuniunea frateasca in societatea de azi marcata in acelasi timp de secularizare si de individualism.
Daniel, Patriarhul Romaniei
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.