Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 24 August , 2009
RELIGIE / Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”
In anul 1990, dupa eliberarea de sub dictatura comunista, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la data de 12 februarie 1990 a hotarat reactivarea Episcopiei Maramuresului care sa cuprinda judetele Maramures si Satu Mare.
La carma acestei eparhii a fost ales si instalat Preasfintitul JUSTINIAN CHIRA, fiu al Maramuresului. Resedinta noii Eparhii s-a stabilit in municipiul Baia Mare. Deși orașul avea o populatie ortodoxa numeroasa, nu existau decat trei biserici ortodoxe, pana in anul 1989, de aceea s-a simtit necesitatea stringenta de construire a unor locasuri de cult. In mod evident a aparut necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe episcopale, care sa fie reprezentativa pentru populatia majoritara a municipiului si a zonei de influenta.
Problema acestei Catedrale s-a pus imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, chiar inainte de reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
In vara anului 1990 s-a intocmit un studiu de amplasament pentru acest edificiu si a fost aprobat de forurile in drept, conform legislatiei de la acea data.
Pe baza acestui studiu s-a organizat un concurs de proiectare. Castigatoare a concursului a fost declarata o echipa de proiectanti, condusi de arh. Heres Gheorghe din Iasi. La dat de 20 iulie 1990, cand Preasfintitul JUSTINIAN era loctiitor al re-infiintatei Eparhii de Maramures si Satmar, a pus piatra de temelie pentru noua Catedrala Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului la intersectia Bd. Unirii cu Bd. Republicii.
A incredintat conducerea lucrarilor Pr. Trif Vasile de la parohia „Sfanta Treime”, care in perioada 1990-1992 a realizat lucrari de turnare a betoanelor in fundatii si radier si s-au turnat in principal diafragmele de la subsol. Dupa aceasta scurta etapa de lucru, activitatea pe santier a fost intrerupta, cu mare probabilitate din cauza lipsei fondurilor. Au mai fost unele tentative de reluare a lucrarilor in anul 1994, dar dupa aceasta data nu mai este consemnata nici o activitate pe santier.
Preasfintitul JUSTINIAN a avut mai multe dialoguri cu preotii de la parohia „Sfanta Treime”, pentru a fi preluate si continuate lucrarile de catre episcopie, insa nu a gasit intelegere, preotii dorind continuarea lucrarilor in parteneriat, lucru neacceptat de episcopie. Pr Trif Vasile a gestionat parohia si lucrarea pana in 1999.
Arhidiacon Nifon Motogna
BISERICA DE LA PRIMUL NIVEL
Intreg demisolul catedralei s-a dovedit a fi un adevarat complex.
Biserica de la primul nivel, aflata la cota –7,30m, fata de cota ±0,00m, imbina stilul brancovenesc cu cel bizantin, cu o capacitate de 3000 persoane, iconostas din caramida cu icoane in mozaic de Murano, candelabre din fier forjat si mobilier din lemn de stejar, a fost realizata intre anii 2000 – 2003, fiind tarnosita (sfintita) la data de 9 sept. 2003, de catre vrednicii de pomenire P.F. PETROS al VII-lea papa si patriarh al Alexandriei Egiptului si P.F. TEOCTIST Patriarhul Romaniei impreuna cu un numeros sobor de arhierei, preoti, monahi si mii de credinciosi imbracati in portul si traditia lor, veniti la acest istoric eveniment, din intreg Maramuresul si din judetele invecinate. Un eveniment cu adevarat istoric – In viata eparhiei noastre s-a scris o noua pagina de istorie. Binecuvantarea de care ne-am invrednicit, de a avea doi patriarhi pentru prima data in municipiul Baia Mare, a prilejuit o intreita sarbatoare:
I) Tirnosirea bisericii cu hramul „Pogorarea Duhului Sfant” si „Soborul Maicii Domnului”, de la primul nivel al Catedralei de catre cei doi patriarhi.
II) Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Iosif Marturisitorul din Maramures.
III) Implinirea a trei decenii de arhierie de cand Preasfintitul Justinian a fost hirotonit intru episcop.
2. In partea din spate a bisericii exista o sala mare „Sala Bizantina”, unde se tin sedinte si se fac expozitii de icoane,
3. Baptisteriul, birourile si magaziile reprezinta o alta componenta a complexului.
4. Cele doua absidele laterale, aflate in faza finisajelor vor deservi ca spatii pentru cursuri de catehizarea a tinerilor, activitati ale corului, o biblioteca, expozitii de icoane si un muzeu.
Avandu-se in vedere afluenta mare de credinciosi care frecventeaza aceasta catedrala, accesul si iesirea se face pe doua usi si doua scari monumentale, iar la iesire exista un pangar cu carti, lumanari si obiecte de cult.
ACTIVITATI ADMINISTRATIVE
In anul 2005 s-au inceput lucrarile de zidire a catedralei propriu-zise, de la cota +0,00 in sus, cu un efectiv de 20 – 25 muncitori (zidari, dulgheri si fierari) de la firma constructoare S.C. GRICON - Tg. Lapus - patron ing. Grigore Buda, admin. ing. Marius Buda si maistrul Nicolae Lazar, cu aportul deosebit al arhidiaconului Nifon Motogna – administratorul Catedralei, sprijinit tehnic de ing. Pintilie Florin – diriginte de santier, supravegheati indeaproape de seful de proiect – arhitectul Dorel Cordos si ing. Gelu Zaharia, care si-au asumat tehnic aceasta grea, dar importanta lucrare. Preasfintia Sa Justin reuseste an de an asigurarea fondurilor necesare in asa fel incat anual zidurile catedralei sa fie inaltate cu cel putin 10m, astfel ca la finele anului 2008 s-a ajuns la cota +31,20m. Sprijinul financiar al Guvernului Romaniei este absolut necesar, deoarece catedrala nu are parohie arondata. Prin donatiile credinciosilor si a unor binefacatori precum si cu ajutorul de la autoritatile locale, jude¬tene si Guvernul Romaniei, speram ca ridicarea catedralei sa fie posibila cat mai curand, in final rezultand un monument de arhitectura bisericeasca ce va deveni un simbol al municipiului Baia Mare si al Nord – Vestului Romaniei.
ACTIVITATI LITURGICE
Ingrijirea bisericii si serviciile liturgice sunt coordonate de protosinghelul Casian Filip – eclesiarhul catedralei – impreuna cu preoti Viorel Bud, Vasile Botis, Marius Sabou si Florin Hoban, arhidiaconul Nifon Motogna si diaconul Adrian Mihali, cantaretii Gavril Baban si Ionut Ples, paraclisierii Vasile Pop si Vasile Bud, Catedrala avand program si randuiala de manastire. Corul mixt al Catedralei „Doxologia”, condus de pr. prof. Petrica Covaciu, incanta miile de credinciosi care participa la Sfanta Liturghie, in fiecare dumi¬nica si sarbatoare, creand astfel o incarcatura duhovniceasca „angelica”, unde fiecare credincios poate spune cuvintele psalmistului „In Biserica slavei Tale stand, in cer a sta ni se pare; Nascatoare de Dumnezeu…”.
O NOUA ETAPA IN CONSTRUCȚIA CATEDRALEI
In anul 1999 Preasfintitului JUSTIN HODEA SIGHETEANUL Arhiereu-Vicar, isi asuma preluarea si continuarea lucrarilor la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”. Dupa interventii si cereri la Guvernul Romaniei, primind un sprijin financiar substantial a reusit sa reporneasca lucrarile la catedrala, de data aceasta cu o noua echipa de specialisti forma¬ta din: expert tehnic - rezistenta Dr. ing. Tarog Dorin, geolog ing. Zaharia Sorin, arhitect Cordos Dorel (sef de proiect), structura de rezistenta Dr. ing Zaharia Gelu. Constructor - Trustul AGECOM S.A. Baia Mare – patron ing. Zoicas Viorel si ing. constructor Buda Grigore, echipa pe care o cunoscuse si cu care dealtfel s-a ridicat si noua biserica a Manastirii Rohia. La repornirea lucrarilor, proiectul catedralei a fost regandit si a rezultat un nou proiect care sa raspunda mai bine cerintelor, in conformitate cu traditia Bisericilor Ortodoxe si care sa fie reprezentativ pentru aria de cuprindere a Episcopiei. Catedrala va avea in final urmatoarele dimensiuni: 85m lungime, 50m latime si 96m inaltime, avand in vedere si amplasamentul deosebit care o pune in valoare cel mai bine, fiind cap de perspectiva a Bd. Unirii.
PROGRAMUL SFINTELOR SLUJBE
Zilnic: - Utrenia si Sfanta Liturghie de la ora 7.00; - Slujba Vecerniei de la ora 17.00
Miercuri - Taina Sfantului Maslu dupa Vecernie.
Joi - Acatist dupa Vecernie
Vineri - Miezonoptica de la ora 21.00
Duminica si sarbatori - Slujba Utreniei de la ora 9.00; Sfanta Liturghie de la ora 10.00; Slujba Vecerniei de la ora 17.00
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.