Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 1 Martie , 2010
RELIGIE / Biserica „Sf. Apostoli Petru si Pavel” – Baia Mare
Constructia bisericii „Sf. Apostoli Petru si Pavel” (Valea Rosie) a inceput in jurul anului 1938 pe un loc mlastinos care nu era in proprietatea cuiva. De mare ajutor, in vederea realizarii acestei importante lucrari, a fost domnul Gheorghe Suciu, directorul Trustului Minier Valea Rosie, caruia i s-au alaturat si minerii, care au donat cate un salariu pe an si au prestat fiecare cate 5 zile de munca voluntara.
Mesterul care s-a dedicat ridicarii bisericii a fost Gheorghe Oros din localitatea Seini, recunoscut in zona datorita implicarii sale la inaltarea altor biserici.
Savarsirea slujbelor in noua biserica s-a inceput in anul 1940, primul preot slujitor fiind Pr. Dr. Vasile Tiplea. Lui i-a urmat la slujire Pr. Stefan Ilies, care a activat la aceasta biserica pana in anul 1950, cand a venit Pr. Gheorghe Lupsa, preotul cu cea mai lunga pastorire la aceasta biserica, pana in prezent.
In cei 34 de ani de slujire, Parintele Gheorghe Lupsa, pe langa activitatea liturgica, s-a ingrijit si de latura administrativ-gospodareasca. In vremea lui s-a pictat biserica de catre pictorul Alexandru Zieberth, s-a confectionat vechiul iconostas si s-a cumparat un clopot.
Din anul 1970, datorita cresterii numarului de credinciosi, s-a infiintat cel de-al doilea post de preot, pe care a fost numit Pr. Ioan Stiru. De numele dansului se leaga infiintarea corului bisericii. Dansul a slujit la aceasta biserica pana in anul 1978, iar in locul lui a venit Pr. Ioan Filip, care a slujit pana la pensionare, in anul 2005. Incepand cu anul 1984, a slujit impreuna cu dansul Pr. Marius Lazar, preot cu tinuta si voce deosebite, datorita caruia corul bisericii a progresat mult din punct de vedere calitativ.
In ultimii ani, putem aminti cateva realizari importante datorate activitatii preotilor, Consiliului Parohial si, nu in ultimul rand, credinciosilor acestei Parohii. Astfel, amintim refacerea picturii interioare, confectionarea unui nou iconostas, innoirea tamplariei (usi , geamuri, banci), construirea unei case cu sala pentru repetitiile corului, birou parohial si grupuri sanitare, construirea unei incaperi pentru pangar (lumanari), pavarea Sf. Altar si a soleei cu marmura, refacerea sarpantei, precum si dotarea cu vesminte si odoare bisericesti.
Preotii slujitori care activeaza in prezent sunt: Pr. Dr. Cristian Stefan – paroh, Pr. Fabian Coroian si Pr. Marius Lazar jr., iar strana este slujita de cantaretii bisericesti, Grigore Ilut si teologul Vasile Grad.
Pr. Dr. Cristian Stefan – parohul bisericii
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.