Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 3 Noiembrie , 2009
RELIGIE / „Sarbatorile, posibilitatea de a pregusta din bucuriile Imparatiei ceresti” (
Reporter: Avand in vedere ca Biserica a jucat un rol esential in formarea culturii romane, iar una din cele mai importante reparatii morale a fost reintroducerea religiei in scoli, cum s-a dezvoltat si format sistemul stiintei si educatiei teologice pana astazi?
Pr. Dr. Cristian Stefan: Poate este nece¬sar sa facem, de la inceput, o distinctie intre invatamantul religios, ce se desfasoara in me¬diul preuniversitar, si invatamantul teologic, care are un alt specific. In ceea ce priveste disciplina Religie, ce se preda in invatamantul preuniversitar, putem afirma ca dupa evenimentele din anul 1989, asa cum era firesc, s-a infaptuit o reparatie foarte necesara in vederea formarii religios-morale a copiilor. Desigur, ca ne confruntam si cu unele neajunsuri, o parte din ele cauzate de pauza prea mare in care nu s-a mai predat aceasta disciplina in scoli, fiind nevoie de timp pentru a ne incadra la nivelul celorlalte discipline, iar altele cauzate de mentalitatea unora, care considera aceasta disciplina ca pe una nu prea importanta, situand-o chiar si in urma unor discipline ca Educatia plastica, Muzica sau Cultura civica. Re¬feritor la invatamantul teologic, aici lucrurile au cunoscut o dezvoltare rapida, inmultindu-se atat Seminariile Teologice Liceale cat si Facultatile de Teologie. Poate ca aici s-a ajuns la un numar prea mare de unitati scolare, fapt ce duce la scaderea bazei de selectie si a calitatii unor absolventi.
Rep.: Mai ales in mediul rural, preotul indeplinea si inca indeplineste si rol de invatator, de mentor si de lider local. Ce functii trebuie sa mai indeplineasca, dupa parerea dumneavoastra, preotul?
Pr. Dr. Cristian Stefan: In trecut, preotul era nevoit sa indeplineasca mai multe roluri pentru comunitatea ce ii era incredintata. Astazi, eu cred ca preotul, inainte de toate, trebuie sa fie un bun slujitor la altarul bisericii si sa fie, cel putin, la nivelul celui mai bun credincios din parohie. Daca preotul va reusi sa indeplineasca aceste doua lucruri, atunci el va fi solicitat si pentru alte situatii pe care i le poate oferi purtarea de grija fata de cei pastoriti.
Rep.: Cat trebuie sa se implice, dupa pa¬rerea dumneavoastra, Biserica Ortodoxa in rezolvarea unor probleme actuale (saracia, inundatii etc)?
Pr. Dr. Cristian Stefan: Este o intrebare care vine sa o completeze pe cea precedenta. Biserica, prin slujitorii ei, are indatorirea sa intervina in sprijinul celor afectati de anumite situatii. Problema este ca po¬sibilitatile nu sunt intotdeauna asa cum ni le-am dori, iar uneori este foarte greu sa faci o deosebire clara intre cei care au nevoie de ajutorul Bisericii. Aici, as da exemplul celor care solicita, folosind tot felul de motive, strangerea unor colecte, care nu intotdeauna sunt justificate sau nu sunt folosite in scopul pentru care au fost solicitate. In asfel de cazuri este foarte greu sa stabilim daca acea persoana merita sau nu sa-i oferi un ajutor.
Rep.: Realizarile moderne ale biologiei si ingineriei genetice intra in conflict cu intelesul biblic al vietii. Cum ar trebui sa priveasca credinciosii aceste probleme ale lumii contemporane?
Pr. Dr. Cristian Stefan: Este bine de stiut ca stiinta si religia nu au de ce sa fie doua do¬menii antagonice, ci ele sunt, inainte de toate, complementare. Adevaratii oa¬meni de stiinta au fost si cu credinta in Dumnezeu si au ajuns la aceasta atitudine prin cunoastere. S-au descoperit atatea lucruri, cum ar fi faptul ca lumea este alcatuita din 92 de elemente, din care 24 se gasesc si in om, insa nu s-a putut afirma mai mult decat faptul ca „odata a aparut viata”. Cum? In ce mod? Cine a creat-o? ne spune doar Sfanta Scriptura. In general, cei care doresc sa dovedeasca contrariul nu reusesc sa ofere argumente care sa le sustina ideea pana la capat si nici nu pot acest lucru.
Rep.: Pentru poporul roman, marile sarbatori sunt un reper, un motiv de bucurie, de unitate si de speranta. IPS Patriarh Da¬niel spunea ca sarbatorile sunt „un exercitiu al libertatii”. Care este principalul rol al sarbatorilor crestine si cum le vedeti dumneavoastra traite de credinciosii din Maramures in timpul Sfintei Liturghii?
Pr. Dr. Cristian Stefan: In primul rand, sarbatorile au principalul rol de a ne aduna, de a fi impreuna la bucurie, realitate care ne ofera posibilitatea de a pregusta din bucuriile Imparatiei ceresti, ceea ce ne conduce la adevarul ca nu putem sa ne bucuram in¬dividual, in mod egoist. Sfanta Liturghie are tocmai acest rol, de a aduna credinciosii pentru cea mai importanta stare, cea duhovniceasca, care ne ofera liniste sufleteasca, implinire, multumire si toate cele de folos pentru fiecare dintre noi, cu conditia sa ne dorim aceasta. Cred ca nu gresesc cand afirm ca, in Maramures, aceasta realitate, credinciosii au inteles-o mai bine decat in alte parti.
Rep.: Care sunt dupa parerea dum¬neavoastra cele mai grele ispite ale Romaniei contemporane?
Pr. Dr. Cristian Stefan: Daca in regimul comunist s-a propagat materialismul dialectic, astazi ne lovim de un materialism mult mai subtil (ex. Dependenta de su¬permarket, mall-urile, modul de a intelege folosirea timpului liber,etc.), care reuseste sa produca un dezechilibru intre latura sufleteasca si cea trupeasca. Apoi, mesajul negativ, contrar invataturii lui Hristos ,transmis prin diferite¬le cai ale mijloacelor de informatie face mult rau constiintei umane, in special fiind afectati cei tineri, care se dezvolta ulterior avand mari probleme din punct de vedere religios – moral.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.