Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 13 Iulie , 2010
RELIGIE / „Omenirea sufera pentru ca-i lipsesc Harul si Adevarul, care au venit prin Iisus Hri
Cele doua subiecte propuse de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru anul 2010, Crezul si Autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane, au importanta deosebita si sunt de o mare actualitate. De aceea, eu consider ca Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost foarte inspirat cand a propus membrilor Sfantului Sinod ca anul 2010 sa fie dedicat celor doua subiecte.
Autocefalia este o problema importanta pentru Biserica, insa aprofundarea importantei Crezului niceo-constantinopolitan este fundamentala. De aceea, a face un popas asupra monumentalei lucrari a Bisericii crestine este prioritar. Cele 12 articole ale Simbolului de Credinta cuprind toata revelatia dumnezeiasca supranaturala de care ne-am invrednicit sa o primim de la Dumnezeu Cel in Treime inchinat si laudat.
In acest Crez se cuprinde toata Scriptura, care este Magna Charta omenirii crestine si a celei inca necrestine, cea care, de la inceputul existentei, arata calea spre scopul suprem al omului: calea spre Dumnezeu-Tatal, de la Care a venit Dumnezeu-Fiul si S-a pogorat Duhul Sfant, dand omului un tel si vietii un sens, prin mantuire, indumnezeire, nemurire si dobandirea vietii vesnice, pe care omul a pierdut-o prin calcarea poruncii lui Dumnezeu si prin razvratirea impotriva Lui, ceea ce inseamna o razvratire impotriva tuturor legilor date de Dumnezeu. Aceasta a adus omului pedeapsa suprema, nefericirea, prabusirea de la starea pe care o avea si caderea in intunericul cel din afara, unde este “plangerea si scrasnirea dintilor”, dupa cum, in repetate randuri, numeste Mantuitorul iadul.
Cele 12 articole ale Crezului niceo-constantinopolitan cuprind toata experienta spirituala necesara mantuirii, pe care au cunoscut-o, in cei 325 de ani, toti crestinii de Dumnezeu luminati, toti Sfintii Parinti, incepand cu Sfintii Apostoli, care au cunoscut din gura lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, toate tainele Imparatiei lui Dumnezeu. Apoi, toti urmasii lor directi: episcopii, care sunt stalpii altarelor lui Hristos si prin care se transmite, prin punerea mainilor, harul lui Dumnezeu tuturor preotilor si care revarsa peste lume toate celelalte daruri din cele 7 Sfinte Taine ale lui Hristos, prin care s-a mantuit si se mantuiesc milioane de oameni, generatii dupa generatii, care primesc cuvantul lui Hristos, iar prin Hristos cred in Tatal, Cel despre Care a vorbit Fiul lui Dumnezeu: „Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis Tu.”(Ioan 17,3).
Prin acesti Sfinti Apostoli si prin Sfintii Parinti s-a adunat toata bogatia tainelor lui Dumnezeu, a dreptei invataturi si au stabilit adevaratul cuvant si gand al lui Dumnezeu pentru noi.
De aceea, cei 318 Parinti de la Niceea (325), impreuna cu cei 150 de la Sinodul al II-lea Ecumenic din Constantinopol (381), le-au adunat in cele 12 articole care sunt legea fundamentala pentru toti crestinii.
Dreptcredinciosii care-l rostesc in fiecare zi si la fiecare serviciu divin, striga:
„Cred intru Unul Dumnezeu. / Cred in Iisus Hristos, Care este Fiul lui Dumnezeu. / Cred in Duhul Sfant, Care de la Tatal purcede.”
„Cred”, striga crestinul si in toate celelalte articole. Fiecare cuvant din Crez este scaldat in Sangele lui Iisus Hristos si in sangele, lacrimile si sudorile tuturor Sfintilor Martiri, care si-au dat viata pentru cuvantul lui Hristos, pentru fiecare adevar, ce se cuprinde in fiecare cuvant din acest sfant si dumnezeiesc Crez.
Oricine calca, dispretuieste sau se indoieste de marele adevar care il marturiseste Biserica lui Hristos in acest Crez, dispretuieste si calca in picioare toate jertfele care stau la baza lui, calca in picioare toata lucrarea lui Dumnezeu, ce a fost infaptuita pentru a-l mantui pe om de intunericul cel din afara, in care se prabuseste sufletul atunci cand iese din trupul necredinciosului.
Iata de ce, Biserica a randuit ca toti crestinii sa marturiseasca in fiecare zi acest Crez la Sfanta Liturghie si la celelalte slujbe, cu voce tare.
Acum a sosit timpul ca tot crestinul dreptcredincios, nu numai sa rosteasca Crezul in biserica si acasa, ci sa si cunoasca taina cuvintelor pe care le rosteste, ca nu cumva, din necunoastere, sa cada in marele pacat al ereziei, care este o hula impotriva Duhului si care nu se va ierta, spune Hristos, nici in veacul de acum si nici in cel viitor.
Erezia este abatere de la invatatura pe care a dat-o si a asezat-o Dumnezeu in Biserica. Cine nu asculta de Biserica este eretic, iar erezia i-a dus pe toti ereticii la osanda vesnica.
Sfintii Parintii au pus Simbolul de Credinta pe masa Sfintei Biserici si pe masa fiecarui crestin dreptcredincios, pentru a-l apara de rataciri, de erezii si a-l conduce spre calea cea dreapta a lui Hristos, Care este Calea, Adevarul si Viata.
Iata temeiul fundamental pentru Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care a hotarat ca in acest an sa se faca o staruitoare lucrare, in sanul credinciosilor, de aprofundare a Crezului, insuficient cunoscut in aceste timpuri de rascruce din viata oamenilor, care au ajuns in mileniul III, dar care nu s-au apropiat de Hristos. De aceea, omenirea sufera, omul nu-si gaseste linistea, pentru ca-i lipseste Harul si Adevarul, care a venit prin Iisus Hristos.
JUSTINIAN, Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.