• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Aprilie , 2013

Regiunea Maramureş, un proiect viabil. Avem nevoie de lider!

GAZETA de Maramureş continuă seria de materiale cu şi despre regionalizare, deoarece în fiecare săptămână se întâmplă câte ceva, iar dragostea de această parte de ţară, ne face să „luptăm” în continuare.

Suntem conştienţi că sună patetic, cine mai e patriot în ziua de astăzi?

Dar demersul pentru o regiune Maramureş este corect şi necesar. Am început să obţinem date din culisele acestui demers guvernamental. Din păcate, este greu, aproape imposibil, să venim cu probe. Într-un final, vom spune tot ce aflăm, deşi entuziasmul nostru a început să se ducă…

 
 
 

Din ce am sesizat noi, regionalizarea are câteva puncte sensibile. Unul este problema ungurească. Din păcate, în Bucureşti nu se pune problema corect. Sudiştii consideră că problema ardelenească este una inventată de extremişti sau de visători. Nu este aşa. Cei din Bucureşti nu sunt capabili să înţeleagă ce se întâmplă pe aici. Ei spun că, în general, maghiarii şi românii se înţeleg, iar unele întâmplări sunt excepţia de la regulă. Aşa este!

Cei mulţi se înţeleg! Şi totuşi lucrurile se îndreaptă spre o finalitate ce nu va fi pe placul nimănui. În ultimii ani s-a observat o ofensivă a maghiarilor pe diverse teme. Dubla cetăţenie, pensiile, retrocedările. În special, Biserica Catolică revendică totul. Dar acesta e un subiect sensibil şi este nevoie de un pic de timp să vedem ce se întâmplă cu noua lege a retrocedărilor.

O altă problemă este lipsa liderilor care ar trebui să se bată pentru Maramureş.

 

Cu fiecare zi ce trece, se află criteriile care stau la baza alegerilor regiunilor şi a capitalelor. De exemplu, un oraş care are vocaţie de capitală trebuie să fie unul care a dat mult pentru ţară, metaforic vorbind. Din toate punctele de vedere: economic, social, cultural…

Baia Mare este unul din oraşele care au dat aur la greu. De secole, noi cotizăm pentru bunăstarea altora, a sudiştilor, a coroanelor europene, evident că au beneficiat şi oraşele din regiunea de N-V.

 

Analiştii bucureşteni încearcă să ne lămurească că nu este important cine va avea poziţia de capitală! Vor fi rotaţii, se vor delega competenţe în mai multe oraşe etc.

Vor să ne îmbete cu apă rece.

Are importanţă maximă cine este şeful de regiune. Şi putem explica în câteva cuvinte. Agenţiile de Dezvoltare Regională, la noi ADR N-V, au fost înfiinţate pentru a reduce disparităţile între judeţele componente. Adică, judeţele mai sărace ar fi trebuit să primească mai mult pentru a ajunge din urmă judeţele mai bogate.

Solicităm autorităţilor ardelene, a celor care au gestionat ADR N-V o statistică corectă a fluxului de bani în interiorul regiunii.

S-ar vedea că 80% din fonduri s-au dus spre Cluj, iar restul a fost împărţit la celelalte judeţe. Concluzia este că disparităţile nu s-au redus, ci s-au mărit. Ne putem da seama ce va fi când regiunea de N-V va gestiona fonduri.

Asta este miza: banii! Fondurile care vor veni spre regiuni. Vom duce dorul Bucureştiului! Deja sunt voci care afirmă că o distribuţie venită din capitală ar fi mai justă decât una dinspre Cluj.

Acesta este motivul pentru care dorim o regiune Maramureş cu capitala în Baia Mare.

 

Vom veni în curând cu un material realizat după studii academice legate de problema regionalizării, studii care consacră vocaţia Băii Mari de capitală de regiune. Sunt argumente istorice, geografice, culturale care duc spre o astfel de soluţie.

Dincolo de aceste aspecte, am sesizat că cei din Cluj se mişcă repede şi bine. În aroganţa lor, au uitat să mai tragă cortina peste eforturile pe care le fac de a ieşi aşa cum doresc cei ce au puterea în Cluj, în regiunea de   N-V.

Am văzut zilele trecute un material interesant la una din televiziunile naţionale. Un dialog cu Ioan Rus, lider al PSD, unul din liderii Grupului de la Cluj. Rus a fost ministru, parlamentar, un tip carismatic şi inteligent. De câţiva ani s-a retras din politica mare, în Cluj. Surprinzător, acum revine pe scena politică din prima linie. Va fi unul din vicepreşedinţii PSD. El a spus că nu are nicio legătură cu problema regionalizării, dar este persoana cea mai vehiculată pe funcţia de guvernator al regiunii de N-V.

Cu siguranţă, revenirea lui Rus are o însemnătate în „mărirea” Clujului. În acest context, Maramureşul are o problemă şi mai mare. Clujul scoate artileria grea, noi încă suntem în căutare.

 

Maramureşul are nevoie de liderul carismatic, capabil să se bată pentru această parte de ţară, pentru regiunea Maramureş. Primarul de Baia Mare este un astfel de lider, dar trebuie să îşi dorească acest lucru. Se poate construi o axă Sighet-Baia Mare, se poate construi un triumvirat alături de CJ şi, paradoxal, ar trebui să îi lămurim pe sătmăreni că o regiune Maramureş formată din Satu Mare şi Maramureş este în beneficiul celor două judeţe.

 

Clujul are susţinerea şi susţine Oradea, înseamnă că jocurile aşa ar trebui făcute. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

devorator pe 12.05.2013 la 11:03
Un articol de nota 10! Felicitari!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.