Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Regionalizarea lui Dragnea, bucuria ungurilor
Apropiata şi aproape sigura regionalizare a României, altfel spus o reorganizare administrativ-teritorială a încins spiritele în întreaga ţară. PSD şi-a asumat o mare răspundere cu acest proiect care ar putea duce ţara în pragul unor dispute efective, dincolo de cele de idei. Actorul principal, Liviu Dragnea, unul din liderii de marcă ai PSD, a început să iasă în spaţiul public pentru a explica ce înseamnă regionalizare, pentru a prezenta hărţi care au argumentele ce duc la redesenarea României după pofta unui grup de oameni conduşi de Dragnea, un politician care a ştiut să tragă multe beneficii pentru judeţul din care provine.
Guvernanţii, probabil, nu se aşteptau ca acest subiect să devină atât de disputat şi discutat. Cei care ne conduc efemer, au spus de nenumărate ori că vor fi dezbateri publice pe această temă. Nu ştim unde s-au făcut sau se vor face, dar dezbaterile cu circuit închis, la care participă câte un reprezentant al unui judeţ, sau mai mulţi, dar din zona administrativă, adică ai puterii, nu pot fi numite dezbateri publice.
Poate de aceea, Dragnea a ieşit la televizor, la ore de audienţă maximă, pentru a primi întrebări la care, evident ştia răspunsul. Din păcate, la o astfel de emisiune am văzut unul dintre academicienii onorabili ai României cum s-a înmuiat sub tirul răspunsurilor lui Dragnea. Academicianul cerea hărţile întocmite de instituţiile care au fixat criteriile după care regiunile vor fi propuse şi probabil votate.
Dragnea a pus celebrele hărţi, dar nu prea s-a înţeles nimic deoarece ele nu au fost dezbătute, ca în cazul unei dezbateri, ci au curs pe plasma din studio, mai rapid ca o reluare de la derbiul ligii naţionale de fotbal.
Din punctul nostru de vedere, a fost o mascaradă prin care s-a încercat a se induce părerea că această comisie condusă de Dragnea (de ce de un politician?) chiar lucrează, chiar va supune dezbaterii publice produsul final, chiar va ţine cont de părerile altora.
Noi credem că lucrurile sunt bătute în cuie de mai demult. Regiunile sunt stabilite, iar gargara care se face acum are doar rolul de apă de ploaie.
Cu toate acestea, Dragnea a făcut câteva erori. În primul rând, a fost foarte iritat de faptul că pe una din hărţi, în regiunea Centru, dacă nu ne înşelăm, era trecută capitală de judeţ, Braşovul. Dragnea a sărit în sus că trebuie trecut şi Sibiu, urmând a se alege varianta cea mai bună. Se ştie că Sibiul a intrat în cărţi după ce primarul acestui oraş a intrat în PNL. Trocul este vizibil şi chiar de înţeles.
Apoi, Dragnea a vorbit de statul pe care îl va avea, probabil Bucureştiul, adică va fi o regiune distinctă. Nu degeaba au sărit primarii de sector în sus!
Liderul PSD a mai spus că se doreşte descentralizarea, dar că cei de la centru vor veghea să nu existe derapaje. Fals!
Derapajele există deja.
În Regiunea de N-V, grupul de la Cluj, Emil Boc, cei din Oradea au bătut palma şi îşi vor continua afacerile nestingheriţi. Mai mult, ei vor hotărî!
Dragnea a spus şi un adevăr. UE nu ne forţează să facem regiuni, ci este o recomandare. Pe de altă parte, banii care vin de la UE sunt aceiaşi, indiferent de organizarea administrativ-teritorială. Importantă este puterea de absorbţie a fondurilor, adică de proiecte.
De ce Maramureşul ar avea mai multe proiecte viabile într-o regiune în care centrul este la Cluj. Dar vom reveni cu probleme punctuale şi mai ales cu influenţa nefastă a UDMR în toată această poveste cu regionalizarea.
Există o problemă a Ardealului, iar probabila împărţire a României ne va arunca, este posibil, în gura lupului. A unui lup hămesit!