Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 28 Noiembrie , 2005
Regina preparatelor din carne
Florin Lazar a reusit sa transforme un teren aproape pustiu intr-un complex de cladiri moderne. Transformarea nu s-a facut nici peste noapte si nici folosind o bagheta magica, ci investind profitul avut in 12 ani de liderul maramuresean in productia si prelucrarea carnii: Ferma Zootehnica.
Ferma Zootehnica este una dintre putinele marci maramuresene care nu mai are nevoie de nici o prezentare. De un deceniu e recunoscuta ca “regina” productiei si prelucrarii carnii, iar in acest an s-a situat pe locul 20 in topul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pe domeniul ei de activitate, desi concurenta e acerba. Totusi, patronul firmei, Florin Lazar, nu apare nici in “Top 300” Capial, nici nu da ordine dintr-un birou izolat de ochii angajatilor. De fapt, lucreaza cot la cot cu ei. Vizita GAZETEI l-a surprins imbracat intr-un halat si completand de zor facturi intr-un birou de la departamentul Achizitii. Acesta este “secretul” prin care a reusit sa transforme un teren “dotat” doar cu iarba, baraci de tabla si un spatiu de birouri mic (singura cladire de caramida de pe “domeniu”), intr-un spatiu de productie de standarde europene. In 1993, Lazar a intrat in lumea afacerilor cu 5 angajati. Pana in 1995, Ferma Zootehnica a avut ca domeniu de activitate vanzarea carnii, insa in acelasi an Lazar a achizionat o prima linie de productie romaneasca, ce i-a permis procesarea a 500 kg de carne pe zi. Acesta a reprezentat momentul in care Ferma Zootehnica a intrat pe o traiectorie ascendenta, pe care si-o pastreaza si astazi. A urmat, in 1997, o linie de productie straina, cu utilaje second-hand, care a dus la cresterea numarului de angajati la 27 de persoane si la o productie de 3 tone/zi. In 2000, a fost achizitionata prima tehnologie de productie UE, avand o capacitate de 10 tone/zi. Tot atunci a fost inaugurat un abator modern, cu doua linii de sacrificare, pentru porci si bovine. Insa investitia cea mai importanta a intrat in discutie in 2004, cand Lazar a hotarat modernizarea abatorului si construirea unei fabrici noi. Cum? Prin investirea profitului realizat de firma in cei 12 ani de activitate.
Zilnic, 20 de tone
Lazar sustine ca motivul pentru care a decis reinvestirea profitului a fost piata: “am fost impins de consumatori sa fac acesta investitie. Produceam intr-o fabrica moderna, dar mica. A fost solutia pentru rezolvarea problemelor legate de aprovizionare: nu puteam sa acoperim cererea. In prezent avem o productie de 20 de tone/zi, peste 100 de angajati si o gama de peste 100 de produse in diferinte variante: proaspete, afumate, semi-afumate si vegetale. Statistic, cel mai bine se vinde carnea proapata, traditionalul salam de vara, parizer, cremvusti si gama de afumaturi”. Printre atuurile principale ale firmei se numara seriozitatea si promtitudinea, dar asta nu inseamna ca procesul de productie e simplu. “Pentru cresterea si ingrasarea animalelor ciclul de productie e de 6 luni, pentru carne cam 6-8 zile, pentru ca trece prin diferite etape. Noi suntem mai prezenti pe piata mezelurilor din nord, in judetele limitrofe si in Moldova, la Iasi si Suceava. In sud e mai greu de vandut mezeluri ardelenesti. Niciodata nu esti pregatit pentru a absorbi tot, dar, dupa integrare, problemele vor fi mai dure. Vor disparea multi producatori de pe piata interna, iar locul lor va fi ocupat fie de alti producatori interni, fie de investitorii straini. Tocmai pentru ca va fi greu sa faci fata concurentei, strategia noastra de modernizare nu se va opri aici”, a spus Lazar. Asa ca povestea de succes a Fermei Zootehnice continua.
Ioana LUCACEL
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.