• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Noiembrie , 2005

Regina preparatelor din carne

Florin Lazar a reusit sa transforme un teren aproape pustiu intr-un complex de cladiri moderne. Transformarea nu s-a facut nici peste noapte si nici folosind o bagheta magica, ci investind profitul avut in 12 ani de liderul maramuresean in productia si prelucrarea carnii: Ferma Zootehnica. Ferma Zootehnica este una dintre putinele marci maramuresene care nu mai are nevoie de nici o prezentare. De un deceniu e recunoscuta ca “regina” productiei si prelucrarii carnii, iar in acest an s-a situat pe locul 20 in topul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pe domeniul ei de activitate, desi concurenta e acerba. Totusi, patronul firmei, Florin Lazar, nu apare nici in “Top 300” Capial, nici nu da ordine dintr-un birou izolat de ochii angajatilor. De fapt, lucreaza cot la cot cu ei. Vizita GAZETEI l-a surprins imbracat intr-un halat si completand de zor facturi intr-un birou de la departamentul Achizitii. Acesta este “secretul” prin care a reusit sa transforme un teren “dotat” doar cu iarba, baraci de tabla si un spatiu de birouri mic (singura cladire de caramida de pe “domeniu”), intr-un spatiu de productie de standarde europene. In 1993, Lazar a intrat in lumea afacerilor cu 5 angajati. Pana in 1995, Ferma Zootehnica a avut ca domeniu de activitate vanzarea carnii, insa in acelasi an Lazar a achizionat o prima linie de productie romaneasca, ce i-a permis procesarea a 500 kg de carne pe zi. Acesta a reprezentat momentul in care Ferma Zootehnica a intrat pe o traiectorie ascendenta, pe care si-o pastreaza si astazi. A urmat, in 1997, o linie de productie straina, cu utilaje second-hand, care a dus la cresterea numarului de angajati la 27 de persoane si la o productie de 3 tone/zi. In 2000, a fost achizitionata prima tehnologie de productie UE, avand o capacitate de 10 tone/zi. Tot atunci a fost inaugurat un abator modern, cu doua linii de sacrificare, pentru porci si bovine. Insa investitia cea mai importanta a intrat in discutie in 2004, cand Lazar a hotarat modernizarea abatorului si construirea unei fabrici noi. Cum? Prin investirea profitului realizat de firma in cei 12 ani de activitate. Zilnic, 20 de tone Lazar sustine ca motivul pentru care a decis reinvestirea profitului a fost piata: “am fost impins de consumatori sa fac acesta investitie. Produceam intr-o fabrica moderna, dar mica. A fost solutia pentru rezolvarea problemelor legate de aprovizionare: nu puteam sa acoperim cererea. In prezent avem o productie de 20 de tone/zi, peste 100 de angajati si o gama de peste 100 de produse in diferinte variante: proaspete, afumate, semi-afumate si vegetale. Statistic, cel mai bine se vinde carnea proapata, traditionalul salam de vara, parizer, cremvusti si gama de afumaturi”. Printre atuurile principale ale firmei se numara seriozitatea si promtitudinea, dar asta nu inseamna ca procesul de productie e simplu. “Pentru cresterea si ingrasarea animalelor ciclul de productie e de 6 luni, pentru carne cam 6-8 zile, pentru ca trece prin diferite etape. Noi suntem mai prezenti pe piata mezelurilor din nord, in judetele limitrofe si in Moldova, la Iasi si Suceava. In sud e mai greu de vandut mezeluri ardelenesti. Niciodata nu esti pregatit pentru a absorbi tot, dar, dupa integrare, problemele vor fi mai dure. Vor disparea multi producatori de pe piata interna, iar locul lor va fi ocupat fie de alti producatori interni, fie de investitorii straini. Tocmai pentru ca va fi greu sa faci fata concurentei, strategia noastra de modernizare nu se va opri aici”, a spus Lazar. Asa ca povestea de succes a Fermei Zootehnice continua. Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.