• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

Festin teatral la Sighet

Un spectacol impresionant şi o temă impresionantă. Ororile regimului nazist şi drama trăită de milioanele de evrei care s-au confruntat cu coşmarul lagărelor de concentrare au fost transpuse prin piesa “Janka” scrisă de Oscar Spiece şi pusă în scenă de regizorul Toma Enache. Piesa a fost jucată în premieră naţională în cadrul săptămânii rotariene din Sighet. 

 

Personajul interpretat de Maia, Janka Festinger, s-a născut la Sighet la 16 noiembrie 1916 şi a murit în 1994, la vârsta de 78 de ani, dar povestea ei a rămas, spusă de copiii ei, David şi Oscar Speace, într-un documentar artistic, în piesa care-i poartă numele. Maia Morgenstern a interpretat magistral momentul în care, tancurile salvatoare cu soldaţi americani împărţeau supravieţuitorilor ciocolată şi pâine, simbolul eliberării. Emoţionaţi până la lacrimi de povestea Jankăi şi a milioanelor de evrei victime ale celui de-al doilea război mondial, spectatorii au ieşit înmărmuriţi la finalul spectacolului, într-o linişte deplină, cu sufletele răstălmăcite de trăiri intense, de înţelesuri profunde. La succesul piesei, traduse în limba română de Ioan J. Popescu, a contribuit filmuleţul cu fotografii, mare parte din arhiva personală a Jankăi Festinger, care a rulat permanent pe un ecran imens, dar şi coloana sonoră cu cântece religioase în idiş. “Această piesă este o mărturie, un document de viaţă tulburător, un act de respect faţă de drama acelor oameni, un act de reconstituire foarte important, un strigăt venit din altă lume către cei care au rămas şi către memoria noastră care se şterge”, a mărturisit emoţionată actriţa Maia Morgenstern presei.

Autorul Oscar Speace, fiul evreicei Janka Festinger, a privit emoţionat piesa. A fost prezent în sală alături de fratele său David.

 

Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemţii ocupau Sighetul şi procesul de exterminare a evreilor avea să înceapă. În luna mai, zece mii de evrei, cu bagajele în spate, soţi şi soţii separaţi de loviturile care veneau din toate părţile, copii care-şi pierdeau mamele, plângând, tineri şi bătrâni, înghesuiţi în vagoane de marfă, fără mâncare şi apă, fără aer, aveau să ajungă, după opt zile îngrozitoare de mers cu trenul, la Auschwitz.Calvarul Jankăi Festinger şi al familiei sale începea şi avea să dezvăluie miracolul prin care aceasta a reuşit să supravieţuiască, cu mintea întreagă, umilinţelor şi suferinţelor inimaginabile trăite.

La 7 octombrie 1945, după eliberare, Janka Festinger scria o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1950, după moartea unchiului, scrisoarea ajunge la sora Jankăi şi aceasta o păstrează în siguranţă, zeci de ani. În 1998, Oscar K. Speace, unul dintre cei doi fii ai Jankăi, hotărăşte să scrie o piesă despre Holocaust, prilej cu care află de existenţa scrisorii. Atât Oscar, cât şi David Speace, fratele său geamăn, înţeleg că e de datoria lor să aducă în atenţia lumii, adevărul crud despre ceea ce s-a întâmplat cu mama lor şi cu atâţia alţii şi realizează un scurt documentar. Cele 60 de pagini ale scrisorii, vor fi publicate integral într-o carte semnată de David Speace. Scenariul după care a fost realizat spectacolul radiofonic „Janka”, bazat pe această scrisoare, prezintă, pe lângă aspectele legate de viaţa în lagărele de exterminare, momente emoţionante din viaţa Jankăi: întâlnirea şi căsătoria cu Robert (Bob) Speace, naşterea şi evoluţia celor doi băieţi, David şi Oscar, traiul în America, boala care a pus stăpânire pe ea... Altfel spus, viaţa Jankăi Festinger trăită şi mărturisită, în patru ipostaze, aşa cum aceasta o apreciază în paginile scrisorii pe care a lăsat-o: „Am trăit patru vieţi... Viaţa mea în România de dinainte de Hitler... Viaţa mea datorită lui Hitler... Viaţa mea cu Bob, soţul meu...Viaţa mea după ce a murit Bob...”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.