• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 August , 2012

Referendumul intră în prelungirile durerii româneşti

 Rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, au ajuns în cursul zilei de miercuri la Curtea Constituţională, cea care trebuie să se pronunţe cu privire la valabilitatea acestuia. Joi a venit decizia de amânare pentru septembrie. S-a cerut verificarea listelor electorale.

Ultimele zile din politica românească au fost marcate de aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale cu privire la referendumul din 29 iulie.

 
 

O dezbatere publică fără precedent a împărţit presa românească în două, nu neapărat egală în număr şi putere, iar clasa politică şi intelectualii României au spus una sau alta. Adică, cei mai mulţi consideră că listele electorale nu sunt cele corecte, respectiv cvorumul se află sub numărul de nouă milioane, iar alţii consideră că lucrurile sunt clare şi Traian Băsescu ar trebui să se întoarcă la Cotroceni.

Taberele sunt: PDL şi simpatizanţii, iar cei care contestă şi aduc zilnic dovezi palpabile dar nevalidate de procedura legală în astfel de situaţii sunt USL şi simpatizanţii.

 

Cei care pierd, indiferent de rezultat, sunt românii.

Cursul euro creşte, benzina se tot scumpeşte, ratele se duc spre infinit, oamenii au obosit să înţeleagă o situaţie, cel puţin ciudată. Cei care au venit la vot vor ceva, cei care nu au venit vor altceva, dar toţi se plâng că este greu, din ce în ce mai greu.Pentru a înţelege situaţia complicată de pe scena politică românească, am întrebat lideri ai celor două tabere cum este, ce este, ce va fi.

 

Declaraţii, politicieni, politică…durere

 

„Hotărârea Curţii Constituţionale, în primul rând, trebuie respectată, având în vedere situaţia internaţională, presiunea care a fost pusă pe România în ultima vreme. Trebuie să demonstrăm că  România este în continuare o ţară în care democraţia înseamnă cel mai mult, iar deciziile Curţii Constituţionale să fie respectate ad literam pentru a nu mai da motive politicii internaţionale să aibă suspiciuni.

În acest sens, toate deciziile pe care le-a luat privind renumărarea celor cu drept de vot, revizuirea listelor electorale de către Autoritatea Permanentă Electorală şi de către Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie respectate. Trebuie urmate procedurile aşa cum spune legea, trebuie găsite modalităţile legale şi în special transparente, pentru a nu se isca discuţii privind fraude pe care le-ar putea face actualul guvern pentru a reduce numărul cetăţenilor de pe listele electorale. Există acest interes, dar în spiritul legii. Dacă numărul românilor care au votat la referendum nu este suficient pentru demiterea lui Traian Băsescu, el trebuie să se întoarcă. Dacă listele electorale au fost atât de mult umflate, încât referendumul este valabil, atunci el trebuie să plece acasă.

Nu cred că va fi o operaţiune greu de făcut, revizuirea listelor. Va fi o videoconferinţă cu toţi prefecţii din ţară cărora li se va da un plan de măsuri ce va trebui dus la îndeplinire.

Eu am vorbit cu primarii maramureşeni despre aceste lucruri. Ei au spus că nu au avut timp să actualizeze listele electorale deoarece referendumul i-a luat prin surprindere. De asemenea, colaborarea cu ministerul Administraţiei a fost destul de vagă. Ei aşteptau listele de la minister, cei de acolo aşteptau listele de la primari. Exista o cutumă potrivit căreia ministerul era cel care verifica listele. Dar primarii sunt convinşi că nu va dura 30 de zile pentru revizuirea listelor. În câteva zile, în funcţie de localităţi, s-ar putea termina operaţiunea. Ei se cunosc, ştiu cine e plecat în străinătate, ştiu decesele, etc.Se poate coborî în fiecare localitate unde primarii, indiferent de culoarea politică, pot face această muncă împreună cu cei de la evidenţa populaţiei, un serviciu care acum este în subordinea Primăriilor” - Gabi Zetea, secretarul general al PSD Maramureş.

 

„Decizia Curţii Constituţionale înseamnă că, cel puţin temporar, s-a blocat o anumită strategie a lui Traian Băsescu şi a PDL-ului de a merge la Cotroceni, înapoi, prin boicotul referendumului şi prin invocarea unui cvorum, aşa cum ştim. Din punctul acesta de vedere, criza politică poate capătă…se amână cumva, dar nu capătă un deznodământ.Guvernul va trebui să vadă exact, prin Prefecturi, prin Primării, listele de alegători, să pună ordine în ele.

Însă, din punctul meu de vedere, ceea ce ar putea pune mai repede capăt crizei politice ar fi demisia lui Traian Băsescu, sau altfel spus, depunerea mandatului, în condiţiile în care are 7,5 milioane de români împotrivă.  În ceea ce priveşte Maramureşul, lucrurile cu listele de alegători sunt şi mai complicate, ţinând cont de dinamica populaţiei din judeţ.

Da! Se poate lucra cu primarii, este mai uşor de făcut o revizuire a listelor pe localităţi, dar eu cred că trebuie comparate mai multe baze de date informatizate care există în ţară. Nu poţi să ai o evidenţă a populaţiei într-un fel, iar la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, altfel, spre exemplu. Trebuie un fel de verificare încrucişată” - Dan Mihalache, secretarul general adjunct al guvernului.

 

„Nu ştiu prea multe lucruri, adică mi se pare foarte periculoasă decizia Curţii Constituţionale. Faptul că nu au reuşit să ia o decizie este ciudat. Din punctul meu de vedere, datele problemei erau foarte bine stabilite prin decizia Curţii. Au spus că trebuie să fie 9 milioane de votanţi. La Bruxelles, Ponta a spus că trebuie să fie 9 milioane de votanţi, ministrul Rus a spus că trebuie să fie 9 milioane de votanţi. Nu ştiu despre ce mai vorbim? Despre turismul electoral practicat în Dolj, unde s-ar găsi astfel de voturi în sumă de 70 de mii. În Maramureş, pe listele suplimentare, le voi da publicităţii, în multe secţii apar nume de bărbaţi cu număr la CNP de femei. Sunt foarte multe exemple despre modul în care referendumul s-a desfăşurat. A lăsa ţara încă o lună şi o săptămână într-un fel de provizorat politic seamănă cu aceeaşi lovitură de stat. Nu sunt eu în măsură să comentez deciziile Curţii Constituţionale, decât aşa ca un om de pe marginea terenului!” - Mircea Man, liderul PDL Maramureş.

Comentariile celorlalți

Bojidar pe 07.08.2012 la 18:33
JUSTITIE = ADEVAR. VIII - MORTII = MINUS in ultimii 20 de ani in Romania. 1. Cifra de 18.308.612 alegători înscrişi pe Listele electorale permanente, sustinuta de Ioan Rus, este cifra viilor şi morţilor cu drept de vot, inclusiv Elodia si Pacepa. 2) Cifra de 16.527.971 de alegători are la baza comunicatul, Institutului Naţional de Statistică, că după recensămîntul populaţiei şi locuinţelor din anul 2011, s-a stabilit că populaţia totală a României a fost de 20.254.866 de locuitori, din care 18,4% sînt minori, adică 3.726.895 de persoane. 3) Cifra de 17.842.103 de alegători, a fost precizata în scris, în Hot. C. C. nr. 3/2003, Mon. Of. nr. 758/2003. De atunci, populaţia României a scăzut dramatic, ca urmare a "Sa traiti bine". Acum, C. C. poate să uite de această cifră şi să raporteze numărul votanţilor la referendumul din 29 iulie 2012 la viii şi morţii comunicaţi de ex-ministrul Rus ca fiind înscrişi pe listele electorale? Cvorumul de prezenţă impus de C. C. basista a condus la încălcarea flagrantă a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, anume că „NU se recomandă următoarele: un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare...”. Ce vină au cei aproape 8,5 milioane de alegători care s-au prezentat la referendum şi de ce numărul lor să fie raportat la numărul celor înscrişi în listele false, la care face trimitere ex-ministrul Ioan Rus? Daca Curtea Constitutionala incalca prevederile din Lege, in care se prevede modul cum se intocmesc si actualizeaza "Listele electorale permanente" ar trebui dizolvata de urgenta. Ex-ministru Rus nu este naiv, a facut si face joc dublu. P.S. Multe raspunsuri (dosare santaj) sunt in camera de la Cotroceni sigilata in mod abuziv de Basescu. Doar este domeniul public al statului, iar statul sunt eu (Basescu). "Statul sunt eu" sunt cuvintele lui Ludovic al XIV-lea spuse in Parlamentul francez.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.