• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Referendumul în Maramureş, date şi păreri

În conformitate cu Memorandumul Guvernului României, la nivelul judeţului Maramureş s-au efectuat verificări cu privire la corectitudinea datelor înscrise în listele electorale permanente, la data de 10 iulie.

 

Peste 17.200 de maramureşeni au avut actele de identitate expirate. Verificările cu privire la corectitudinea datelor înscrise în listele electorale permanente au fost realizate, la nivelul administraţiei publice locale, la serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor la toate categoriile de date cu privire la populaţie. 

 

Datele comunicate de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale au relevat faptul că, în Maramureş, la data de 10 iulie a.c., peste 17.200 de cetăţeni cu drept de vot au avut actele de identitate expirate, fără a fi preschimbate, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, Mariana Macarie.

Verificările efectuate în cele 76 de unităţi administrativ-teritoriale au dus la identificarea a 269 de persoane decedate care apăreau, la data de 10 iulie a.c., înscrise pe listele electorale permanente. 14 maramureşeni au obţinut statut de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, o persoană şi-a schimbat domiciliul fără a fi radiată din lista localităţii rezidenţei anterioare şi o altă persoană are stabilit domiciliul în străinătate.

Toate aceste date cu privire la verificarea efectuată la corectitudinea datelor înscrise în listele electorale permanante au fost comunicate la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

 

Nu au fost făcute niciun fel de modificări în listele electorale permanente care au fost utilizate la referendumul naţional din 29 iulie, fiind trimis, la nivel central, un tabel în care au fost centralizate datele primite de la fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţul nostru.

 

Cherecheş are o soluţie

 

Primarul băimărean, Cătălin Cherecheş, analizează rezultatul referendumului şi afirmă că există soluţii pentru a se ieşi din criza politică actuală. El are un discurs ferm, uneori chiar dur la adresa celor care gestionează destinele României. Cherecheş crede că ar trebui să primeze interesele românilor şi să fie respectate dorinţele lor.

„În primul rând, referendumul, ştiindu-se dorinţa, clar majoritară a populaţiei de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu, nu a fost pregătit suficient şi temeinic de către reprezentanţii USL. În primul rând, la nivel legislativ nu s-au asigurat premisele ca votul majorităţii să fie respectat. A intervenit acea limitare ca referendumul să fie validat doar în cazul în care 50% plus unul dintre cei cu drept de vot, participă. Lucru care era din start cunoscut de liderii politici ca fiind greu de realizat. Trebuia pregătită mult mai bine, din punct de vedere legislativ, această chestiune. Ceea ce nu s-a întâmplat. Eu personal aş fi pregătit lucrurile în Parlament, aş fi făcut o dezbatere la nivel european în care aş fi prezentat, ca şi coaliţie aflată la guvernare, modul în care Traian Băsescu a reuşit sau nu a reuşit să se încadreze în normele constituţionale. Aş fi pregătit terenul comunicării cu instituţiile europene, respectiv cu ceilalţi parteneri din tot ceea ce înseamnă mediul euro-atlantic. Şi probabil aş fi marşat pe un referendum deodată cu alegerile parlamentare sau chiar după alegeri, în cazul în care USL ar fi avut o majoritate consistentă. Era clar că vocea poporului merge în această direcţie, ceea ce a fost reflectat şi în actualul referendum.

CCR ia decizii în plan legal, juridic şi nu în plan politic. Din acest punct de vedere, înţeleg şi respect decizia CCR. Nu este nimic de spus. De aici în colo sunt importanţi paşii pe care îi vor face liderii politici. Este vorba de Crin Antonescu, Victor Ponta şi Traian Băsescu. Am spus-o de la începutul demarării referendumului, am spus-o şi în timpul referendumului, o spun şi acum că cei trei trebuie să se aşeze la aceeaşi masă şi să genereze, până la alegeri parlamentare sau până la alegeri prezidenţiale, echilibru pentru această ţară. Echilibrul este necesar pentru aşezarea economică şi socială a României. În acest moment este dezechilibru generat de factorii politici.

Dacă vrem să respectăm o decizie majoritară a populaţiei, de demitere a lui Traian Băsescu, atunci cei doi lideri USL ar trebui să se aşeze pe ideea pe care tocmai Traian Băsescu a lansat-o. Respectiv, revizuirea Constituţiei, iar preşedintele ar trebui să demisioneze, în acest caz. Eu aş face această chestiune, aş lansa modificarea Constituţiei şi aş vedea dacă Traian Băsescu îşi respectă cuvântul şi dacă pentru el este mai importantă modificarea Constituţiei şi eficientizarea funcţionării statului român sau menţinerea mandatului de preşedinte. Asta pentru a încerca să dai dreptate şi satisfacţie celor opt milioane de români. Din păcate, din ceea ce văd că se petrece în ultimele zile, nu ne sugerează, nouă, ca simpli cetăţeni, dorinţa de echilibru a factorilor politici.

 

Cred că, uneori, cei din vârful politicii sunt prea orbiţi de dorinţa de putere şi se uită prea mult în sus şi prea puţin în jos. Ar trebui să se gândească ce se întâmplă şi în Baia Mare, şi în Maramureşul Istoric, Moldova sau sudul ţării. Ei trebuie să vadă cum trăiesc românii şi cum îi influenţează în mod negativ toată această instabilitate politică. Cred că ar trebui, totuşi, să facem o politică pe alte baze decât pe bazele pe care, din păcate 20 de ani a funcţionat”, a spus Cătălin Cherecheş. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.