• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Septembrie , 2012

Rectificarea bugetară – un pas important spre deblocarea economiei

Guvernul USL, condus de Victor Ponta, a reuşit, în cele trei luni de guvernare, să îşi ducă la îndeplinire mare parte a promisiunilor asumate la începutul mandatului. Una dintre cele mai grele sarcini a fost construirea unei rectificări bugetare echitabile, care să reuşească cu minimul de resurse de care dispunem să maximizeze şansele fiecărui domeniu.

Actuala rectificare aduce foarte multe abordări noi, menite să repare ceea ce s-a distrus, cu bună ştiinţă, până în acest moment, iar repartizarea sumelor pe criterii strict legate de nevoile zonelor şi domeniilor de interes, va aduce o echilibrare a dezvoltării locale, fără să mai favorizeze sau defavorizeze, pe unii sau alţii, pe criterii arbitrare.

Astfel, au fost vizate domeniile politicilor sociale, administraţia locală, agricultura, educaţia, justiţia şi fondurile europene. 

În domeniul politicilor sociale, una dintre cele mai afectate zone de politicile de austeritate ale guvernului PDL, Guvernul USL este în măsură să garanteze reîntregirea salariilor bugetarilor. Aşadar, vor fi restituiţi banii către pensionari, bani reţinuţi ilegal de PDL, prin plata CASS. De asemenea, vor fi mărite ajutoarele primite de însoţitorii persoanelor cu handicap, asta după ce, timp de câţiva ani, Emil Boc şi PDL le luaseră acestora dreptul la un trai decent.

O altă zonă care are nevoie disperată de bani este administraţia locală. Primăriile vor primi, pentru prima dată în ultimii ani, bani pentru plata arieratelor, fără a se ţine cont de culoarea politică a primarului, şi doar în funcţie de nevoile comunităţii. Astfel, 500 de milioane de lei se vor duce la autorităţile locale pentru plata arieratelor, iar 100 de milioane se vor duce la acele autorităţi locale care nu mai au bani pentru plata salariilor.

 

În acest an, din cauza secetei şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile, agricultura a fost greu încercată. Guvernul a decis ca, pentru agricultură, să se acorde ajutoare financiare fermierilor cu terenuri cuprinse între 1 şi 10 hectare, afectaţi în această perioadă de secetă. De asemenea, se garantează plata subvenţiilor pentru crescătorii de păsări şi porci.

O măsură extrem de importantă, vitală chiar pentru redresarea economică, o constituţie garantarea banilor pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene.

În plan educaţional, rectificarea înseamnă garantarea plăţii burselor pentru doctoranzi, iar în justiţie, Guvernul a aprobat angajarea a 564 de magistraţi, pentru implementarea noilor coduri şi pentru reforma Justiţiei.

 

Toate aceste decizii arată că actualul guvern se deosebeste profund faţă de fosta guvernare a PDL, care şi-a bazat actul de guvernare pe doi piloni: alocarea politizată a fondurilor şi dirijarea banilor publici către clientela de partid.

 

Dragoş Titea, secretar general departament Transporturi PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.