• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 23 Iunie , 2012

Recorduri

  • Cel mai rapid animal acvatic este peştele evantai. Aripioara dorsală reduce frecarea cu apă cu până la 30%, fiind capabil să ajungă la o viteză maximă de 110 km / oră, dar pe distanţe scurte.
  • Cel mai rapid animal terestru din lume este ghepardul. Poate atinge o viteză maximă de 115 km / oră în 3 secunde. Pentru a ajunge la o asemenea performanţă are o coloana vertebrală extrem de flexibilă. Poate parcurge până la 10 metri într-un sfert de secundă, dintr-un singur pas. Spre deosebire de toate celelalte feline, ghearele ghepardului nu se retrag niciodată. Are nări, plămâni, inima şi ficatul mult supradimensionate în comparaţie cu toate celelalte animale de mărimea sa. Din păcate pentru specia sa, care a întins limitele materiei organice animale la maxim, menţinerea unei astfel de viteze pe distanţe lungi este imposibilă, din cauza supraîncălzirii.
  • Cel mai rapid animal “aerian”, şi totodată cel mai rapid animal din lume, este şoimul călător. Acesta poate ajunge în picaj la o viteză de 389 km / oră.
  • Omul: Cea mai mare viteză înregistrată de-a lungul timpului este de 43,56 km / oră, campionii olimpici Michael Johnson şi Donovan Bailey deţinând în prezent acest record. Această viteză însă a fost atinsă doar pe scurte distanţe, de câţiva metri. Surprinzător este faptul ca toţi alergătorii, chiar şi femeile, îşi mişcă picioarele aproape la fel de repede. Americanii de la The Journal of Applied Physiology au făcut un test pe oameni obişnuiţi şi au observat că până şi cea mai lentă femeie îşi mişcă picioarele în aceeaşi cadenţă şi cu aceeaşi viteză ca şi Donovan Bailey, de exemplu, deşi abia atingea jumătate din viteza lui. Astfel s-a observat că nu cadenţa contează în determinarea vitezei de deplasare, ci forţa pe kilogram/ corp pe care o pot dezvolta acestea.
  • Cel mai puternic animal din lume este gândacul de bălegar : Poate ridica de aproximativ 1.140 de ori propria-i greutate. Dacă omul ar poseda o asemenea forţă, ar fi capabil să ridice un SUV. În termeni absoluţi, cel mai puternic animal din lume este elefantul, care poate ridica peste 9 tone… poate chiar ridica un SUV.
  • Animalul cu cea mai puternică muşcătura din lume este rechinul Marele Alb. Muşcătura sa poate dezvolta o forţă de 1.8 tone, cam de 20 de ori mai mult decât omul.
  • Cel mai veninos animal din lume este meduza box. În fiecare an omoară în medie 3 oameni, în Asia de Sud şi Australia. Veninul său provoacă dureri insuportabile, atât de mari încât victima intră în şoc, de cele mai multe ori înainte să ajungă la mal. Puţinii supravieţuitori au suferit dureri incredibile vreme de mai multe săptămâni la rând, pe lângă necroze ale membrelor care de cele mai multe ori au dus la amputarea acestora. Veninul meduzei atacă sistemul cerebral şi inima.
  • Cel mai acut simț al auzului din natura îl are bufniţa. Ceea ce uimeşte şi mai mult la aceasta este viteza de reacţie în jur de o sutime de secundă. De zece ori mai mare decât a omului.
  • Cel mai acut simț al mirosului îl are ursul brazilian. Acesta este capabil să-şi detecteze prada la mai mult de 10 kilometri, numai cu ajutorul mirosului. Indienii americani spuneau: “Dacă un copac cade în pădure, căprioara îl aude, şoimul îl vede, iar ursul îl miroase”. În apă, cel mai acut simţ al mirosului îl are din nou rechinul.
  • Şerpii deţin un simț special, acela de a detecta căldura emanată de pradă.
  • Purecii pot sări de 220 de ori înălţimea lor. Dacă un om ar putea să sară atât de mult, ar putea ajunge la 200 de metri altitudine într-un timp foarte scurt.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.