• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 August , 2012

Reconstrucţia PNL Maramureş

 Liberalii maramureşeni au fost mulţi ani forţa politică din judeţ care a gravitat în jurul organizaţiei din Baia Mare. Ei şi-au dorit să fie cea mai puternică filială de partid din judeţ, dar pesediştii au fost, în general, peste liberali, la nivel judeţean.

Cum lucrurile s-au schimbat, iar Cătălin Cherecheş a fost cel mai votat primar de municipiu de judeţ din ţară, lucrurile în organizaţia maramureşeană a PNL au început să se mişte spre o schimbare de generaţie, încă de anul trecut.

 

Cătălin Cherecheş, motorul organizaţiei Baia Mare, dar şi un lider al filialei de care nu se poate face abstracţie, a atras spre PNL multe nume importante ale vieţii politice maramureşene, dar şi din zona societăţii civile. El a demonstrat că liberalii pot trece de limitele cu care eram obişnuiţi. În acest context, schimbarea conducerii PNL Maramureş era doar o chestiune de timp, iar numirea lui Cătălin Cherecheş în poziţia de lider al filialei este în logica politică a faptelor.

Au avut loc discuţii cu conducerea centrală a partidului şi se aşteaptă „rocada”. Cherecheş vorbeşte cu o oarecare prudenţă despre acest subiect. El ştie că are atuurile politice în buzunarul negocierilor, iar cei din Bucureşti nu pot face abstracţie de cel mai votat primar de reşedinţă de judeţ din ţară. Cherecheş a ajuns la o performanţă politică greu de egalat şi are dreptul de a impune condiţii.

„Sunt discuţii şi am expus punctul meu de vedere. Mi-aş dori o filială a PNL puternică, în stare să scoată un scor de 40-50%. Poate părea o ţintă dificil de atins, dar eu îmi propun ţinte pe care, în general, le ating. Doresc ca filiala PNL Maramureş să aibă o conducere în care experienţa politicienilor să se îmbine perfect cu experienţa celor din societatea civilă. Trebuie să atragem personalităţi, am şi făcut aceasta, dar procesul trebuie să continue. De asemenea, trebuie să îi avem aproape de noi pe primarii din teritoriu, cei care duc greul administraţiei. Am în vedere o echipă care ar putea fi cea mai puternică echipă de conducere, între filialele de partid maramureşene”, a spus Cătălin Cherecheş.Chiar dacă nu există o listă oficial lansată, echipa lui Cătălin Cherecheş are câţiva lideri care pot face diferenţa.

Fără a fi o ordine stabilită: Teodor Ardelean, Ovidiu Nemeş, Ionel Bogdan, Dan Grumaz, Andrei Hoban, Vasile Barbul şi primarii liberali din jurul Băii Mari şi din judeţ.Pe lângă cei de mai sus, apar nume care cu siguranţă vor produce discuţii, dar şi invidii. Şi între filialele de partid există concurenţă şi invidii.

 

Primul dintre cei care vor veni sau reveni: Cristian Niculescu-Ţâgârlaş. Cristi, fost „lup tânăr”, a stat în linia a doua, a revenit în PNL şi se pregăteşte să facă parte din cea mai tare echipă de negociatori pe care au avut-o vreodată liberalii maramureşeni.

USL este o alianţă politică, ce merge bine, care la alegerile locale a spart limitele unei guvernări locale echilibrate, devenind cea mai puternică „formaţiune” politică, poate prea puternică. Dar în cadrul ei au loc negocieri pentru unele funcţii, pentru deconcentrate şi tot ceea ce înseamnă administraţie şi politică. Până acum, pesediştii au avut echipă bună de negociatori, dar şi oameni pe care să îi punem pe diverse funcţii.

Cătălin Cherecheş va schimba balanţa, se pare. Achiziţiile liberalilor în acest „mercato” politic sunt consistente şi de rezonanţă. Evident, nu sunt oficiale, sunt venite pe surse, dar sunt o realitate.

Călin Pop, directorul Spitalului Judeţean, Liviu Marian Pop, actualul ministru din cabinetul Ponta, Nicolae Bud, Vasile Coman, fostul candidat la preşedenţia Consiliului Judeţean, Dan Mihalache şi Mihai Pătraşcu.

Personalităţi cunoscute, care ar putea face parte din echipa de conducere a filialei PNL Maramureş, dar pot fi şi candidaţi pentru parlamentarele din toamnă.

Cătălin Cherecheş, dacă va prelua filiala, doreşte să vină cu propuneri concrete pentru parlamentare, făcute din timp, pentru a putea fi cunoscuţi de maramureşeni. O posibilă listă cu candidaţii liberali pe cele cinci poziţii care le-ar reveni în cadrul USL: Teodor Ardelean, Nicolae Bud, Liviu Marian Pop, Vasile Coman, Dan Mihalache (posibil să candideze). Pe de altă parte, Mihai Pătraşcu, tot mai apreciat de liberali, de Cherecheş, pentru ce a făcut la Aeroport, dar şi pentru calităţile profesionale şi umane. Pătraşcu poate fi o variantă pentru parlamentare, sau pe alte poziţii importante.

Trebuie să precizăm, nu am vorbit cu nici unul dintre cei de pe listele pe care le-am prezentat, dintr-un motiv simplu: discuţiile sunt înaintate, dar nu sunt finalizate. Nu vrem să creăm discuţii inutile între unii sau alţii. Cam acestea sunt tendinţele zilei.Este foarte important ca Maramureşul să aibă o echipă de parlamentari puternică deoarece vin vremuri grele pentru judeţ şi rolul parlamentarilor va fi deosebit de important în promovarea intereselor maramureşenilor.

Dacă Cherecheş reuşeşte să vină cu această echipă puternică, lucrurile vor fi mai simple. Nu putem să nu trecem, tot cu titlu informativ, o posibilă listă cu pesedişti de marcă: Mircea Ursache, Călin Matei, Eugenia Godja, Sorin Bota,Toni Rohian, Gheorghe Şimon, şi Florin Tătaru.

Puneţi cele două liste una lângă alta şi veţi vedea că am putea avea cea mai puternică echipă de parlamentari pe care a avut-o Maramureşul din 1989 încoace. Mai sunt şi conservatorii care pot scoate una-două candidaturi bune. În ceea ce priveşte PDL-ul, şansa lor este de a veni cu super-meseriaşi, dacă vor să prindă ceva în Parlamentul României.

 

Mai menţionăm că printre cei care i-am enumerat mai sus, este posibil ca să fie viitori membri ai guvernului, fie ca ministru, fie în linia a doua. Noi, GAZETA de Maramureş am dori să avem Transporturile, obsesia şi blestemul nordului!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.