• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 2 Mai , 2013

Reciclare, Responsabilitate, Recompensă

UAC Europe şi Asociaţia Nemus, în parteneriat cu şcoala Dumbrăviţa, a derulat şi în acest an concursul de reciclare la care au fost invitaţi să participe toţi elevii din comună. Luna aprilie a fost decretată luna hârtiei. Urmează în luna mai colectarea de PET-uri. Clasa care adună cele mai multe deşeuri va primi un premiu inedit: o excursie.

 
 

Reciclare, responsabilitate şi recompensă. Cei trei „r” importanţi pentru educaţia noastră şi pentru grija pentru mediu şi comunitate.

De aceea, la fel ca şi anul trecut, UAC Europe şi Asociaţia NEMUS a invitat toţi elevii şi preşcolarii din comună la un concurs inedit, pe clase, care respectă cei trei „r”.

Practic, clasa care RECICLEAZĂ cele mai multe deşeuri, arătând RESPONSABILITATE faţă de mediu şi faţă de comunitate va primi o RECOMPENSĂ: o excursie.

 

Concursul a fost iniţiat odată cu prima săptămână din aprilie, care a coincis cu programul „Şcoala Altfel”. Luna aprilie a fost declarată „luna hârtiei”, iar luna mai va fi luna PET-urilor. În zile stabilite pentru fiecare şcoală, copiii sunt invitaţi să aducă hârtie din gospodărie, de pe stradă, hârtii care nu mai sunt folositoare şi care poluează mediul. În luna mai, pe acelaşi model, vor fi aduse PET-uri. La final, se va calcula media de deşeuri colectate, hârtie plus PET-uri, pe fiecare clasă, împărţind numărul de kg la numărul de elevi.

Cei care vor avea cel mai mare indice de reciclare, vor primi o excursie. Astfel, înainte de sfârşitul anului şcolar, întreaga clasă câştigătoare va primi recompensa pentru munca depusă. Felicitări tuturor elevilor şi cadrelor didactice implicate.

 
 

Rezultate înregistrate până acum

Grădiniţia Unguraş - 30 kg

Clasa a IV- structura Unguraş - 37 kg

Cls a II- structura Unguraş – 20 kg

Clasa a IV-a – structura Chechiş - 60 kg

Clasa a IV-a Dumbrăviţa - 130 kg

Clasa a VII Dumbrăviţa - 375,5 kg

Clasa I şi III- şcoala Rus - 53,5 kg

Clasa a VII – Şcoala Rus - 70,5 kg

Clasa a VIII- Şcoala Rus – 190 kg.

 
 
 

Beneficiile reciclării hârtie

 
 

Prin reciclarea hârtiei contribuim enorm la reducerea poluării şi economisirea unor resurse naturale epuizabile. Pentru obţinerea hârtiei din fibre reciclate se foloseşte cu 70% mai puţină energie decât pentru cea din fibre naturale.

 

O tonă de hârtie reciclată economiseşte:

- 15 copaci

- 2,5 barili de petrol

- 4132 KwH (suficient pentru a încălzi o locuinţă timp de 6 luni)

- 2,26m³ spaţiu de depozitare a deşeurilor

- 26.497,88 litri de apă

- 26,8 kg de materiale poluante ale aerului.

 

Hârtia reciclată are caracteristici care o fac mai dezirabilă decât hârtia obţinută din fibre virgine, iar acestea sunt: o mai mare opacitate, densitate şi flexibilitate.

 

Reciclarea hârtiei se justifică economic , deşi probabil nu este mai ieftină decât hârtia obişnuită:- se fac economii cu costurile de salubrizare, cum ar fi depozitarea în gropile de gunoi sau arderea în incineratoare

- asigură locuri pentru forţa de muncă pe măsură ce managementul deşeurilor, inclusiv colectarea hârtiei, devine o industrie din ce în ce mai puternică. Pentru fiecare 15.000 tone de ziare reciclate anual, sunt create 30 de posturi pentru colectarea hârtiei, alte 40 de posturi pentru procesarea ei şi 75 pentru fabricarea hârtiei de ziar.

 
 

Reciclarea hârtiei are sens din punctul de vedere al mediului:

- reduce presiunea asupra gropilor de gunoi

- reduce presiunea asupra pădurilor naturale

- obţinerea hârtiei reciclate foloseşte mai puţină energie, apă şi prin urmare, poluează mai puţin

- hârtia are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a se biodegrada, iar un produs secundar al acestui proces este metanul, un puternic gaz cu efect de seră, ce reţine în atmosferă de 21 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon (conform EPA - Environment Protection Agency, USA / Agenţiei pentru Protecţia Mediului SUA). Astfel, reducând cantitatea de hârtie şi carton care ajunge în gropile de gunoi, reducem încălzirea globală. (beneficiu mai ales în cazul reducerii consumului decât a reciclării).

 
 
Ştiaţi că…
 

Dacă TOATE ziarele ar fi reciclate, ar fi salvaţi peste 250 milioane de copaci în fiecare an.

 

Sub forme diferite, hârtia ocupă aproximativ 41 % din totalul gunoiului menajer pe care îl producem .

 

Pe plan mondial, industria celulozei şi hârtiei este pe locul 5 ca şi consum de energie, iar în Statele Unite ale Americii, pe locul 2.

 

Un angajat obişnuit ce îşi desfăşoară activitatea într-un birou generează anual între 54 şi 68 kilograme deşeuri de hârtie albă ce poate fi recuperată.

 

O tonă de hârtie irosită înseamnă un ziar şi 2 coli de scris pe zi timp de un an.

 

Reciclând un teanc de 36 de ziare, economisim aproape 14% din costul mediu al energiei electrice a gospodăriei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.