Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 16 Octombrie , 2006
Razboiul sfetnicului de taina
de Time
Ziaristul Bob Woodwoard dezvaluie in cartea sa „State of Denial” cum fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, face presiuni asupra presedintelui Bush pentru a ramane in Irak , „pana la victoria finala”, se arata intr-un articol publicat de ziarul El Mundo, citat de Rompres.
Henry Kissinger este consilierul din umbra al lui George W. Bush si unul din principalii artizani ai razboiului din Irak, din care SUA inca nu au iesit. „Singura noastra strategie de iesire este victoria”, este unul din sfaturile insistente pe care Kissinger le da presedintelui, dupa cum arata Bob Woodwoard in ultimul volum al trilogiei sale asupra erei Bush (State of Denial).
O revansa personala
Potrivit lui Woodward, Kissinger considera razboiul din Irak drept o revansa personala, „ca si cum ar fi luptat din nou in Vietnam”. In acest sens, fostul secretar de stat al lui Richard Nixon este de parere ca „problema” in Vietnam a fost faptul ca SUA „si-au pierdut vointa”.
Kissinger este obsedat sa nu se intample acelasi lucru si in Irak, sustine Woodward. In vizitele sale frecvente la Casa Alba, ca urmare a atentatelor de la 11 septembrie, Kissinger a fost un fel de purtator de cuvant al intransigentei si tenacitatii, exercitand presiuni directe asupra lui George W. Bush sau prin intermediul vicepresedintelui Dick Cheney, care obisnuieste sa participe si el la intalniri. In asemenea masura a reusit sa-l influenteze Kissinger pe Bush, incat presedintele, la o reuniune cu republicanii la Casa Alba, a spus impasibil: „Nu ma voi retrage din Irak, chiar daca Laura si Barney (cainii sau) vor fi singurii care ma vor sustine.”
Influenta lui Kissinger asupra Administratiei Bush s-ar putea sa fie chiar mai mare decat cea relevata in State of Denial, cartea prin care Bob Woodwoard ii declara razboi personal presedintelui. Ziaristul de la Washington Post, care a stat la baza scandalului Watergate alaturi de Carl Bernstein, incearca in acest fel sa se delimiteze de acuzatiile de partinire adresate cu prilejul publicarii primelor doua volume (Bush in Razboi si Plan de Atac).
Argumentul principal al cartii este „starea de negare” in care traieste Bush de trei ani, incapabil sa-si recunoasca greselile si gravitatea situatiei din Irak, ajuns in pragul unui razboi civil. Woodward s-a cufundat in itele Administratiei Bush si, in lipsa unui informator de incredere, el s-a folosit de 200 de interviuri si pe marturiile unor surse secrete pentru a-si sprijini teza. „Situatia din Irak este mai grava decat ceea ce Casa Alba sau Pentagonul afirma in public”, a declarat Woodward unui alt ziarist celebru, Mike Wallace, intr-un interviu difuzat de CBS cu o zi inainte de lansarea cartii.
Starea de negare a realitatii
Pentru Woodward „adevarul” sta in cifrele si informatiile care vin de pe campul de lupta din Irak: „Un atac asupra coalitiei la fiecare 15 minute”. Si, spune el, „adevarul este ca serviciile secrete au avertizat ca anul 2007 va fi si mai rau”. „Un lucru este ceea ce spun in public si alt lucru ceea ce fac in privat. Si ce spun in privat? Tacere. Prefera sa tina totul secret”. Potrivit lui Woodward, inclinatia spre „secretism” a Administratiei Bush este comparabila cu aceea a Administratiei Nixon. In opinia sa, mai mult decat a minti in mod direct, presedintele traieste intr-o stare „de negare a realitatii” indusa de consilierii sai. Cel mai notabil dintre acestia este Henry Kissinger. George W. Bush a incercat deja sa-l numeasca pe Kissinger director al comisiei de investigatie a atentatelor de la 11 septembrie 2001.
A fost insa o lovitura de bumerang care i s-a intors impotriva: Kissinger a fost nevoit sa refuze numirea la o saptamana dupa valul de proteste declansat de familiile victimelor tragediei. Criticii sai au reamintit ca dupa atentatele de la 11 septembrie, Kissinger a fost prima personalitate care a sfatuit sa fie folosite pentru o lunga perioada atentatele drept instrument pentru a extinde dominatia SUA. El a sfatuit sa fie atacat Afganistanul, fie daca talibanii erau sau nu implicati in atentate, iar dupa prabusirea acestora, a recomandat sa fie atacat Irakul, sub orice pretext.
In timp ce resturile de moloz de la World Trade Center inca mai fumegau si la cateva minute dupa ce presedintele Bush isi pronuntase alocutiunea televizata de la Casa Alba, Washington Post publica pe site-ul sau de pe Internet o tribuna libera a fostului consilier Henry Kissinger, in care acesta spunea: „Desi nu stim daca Osama Ben Laden este responsabil de acest atac, (...) orice guvern care ii ofera adapost lui si acolitilor sai ar trebui sa plateasca din greu pretul.”
El Mundo
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.