• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Octombrie , 2012

Războiul rozelor şi al săgeţilor

Stabilirea candidaţilor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie a ascuţit săbiile în interiorul filialelor judeţene ale PNL şi PSD. În timp ce liberalii l-au scos afară din sediu pe Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, care dorea să candideze pe Colegiul 1 Senat, pesediştii au transformat votul din Comitetul Executiv în revanşă politică împotriva unor colegi. În ambele cazuri, câştigătorii „meciului” urmează să fie stabiliţi la Bucureşti.

 
 

Stabilirea candidaţilor pentru alegerile parlamentare au aşezat organizaţiile judeţene ale PNL şi PSD pe un butoi de pulbere. În loc să stabilească cei mai buni candidaţi folosind criterii obiective, cele două organizaţii s-au împiedicat în orgolii şi lupte de culise. Tipic. După care se miră de ce nu au un cuvânt decisiv în faţa liderilor de la Bucureşti şi de ce deciziile locale sunt schimbate de centru.

Maramureşul a fost de fiecare dată un fel de cobai în cazul alegerilor parlamentare, sau chiar de orice fel. Liderii din Bucureşti îi iubesc pe maramureşeni pentru că sunt răbdători şi acceptă cam tot ce se hotărăşte prin cancelariile liderilor de partide. Pe de altă parte, se poate vorbi şi de o slăbiciune a liderilor maramureşeni care, din motive obiective, subiective sau din interes personal, au acceptat fel şi fel de formule, de-a lungul anilor.

Dacă vreun ministru nu are loc unde să meargă, se scoate din joben colegiul maramureşean. Cei din nord sunt seduşi de importanţa ministerială, de posibile relaţii create în perioada de ministeriat sau de posibilitatea de a ajunge din nou ministru sau cine ştie ce mare sculă prin Bucureştiul tuturor dorinţelor. După seducere urmează infidelitatea şi apoi divorţul. În 20 de ani de activitate parlamentară au fost destule exemple de indivizi veniţi de pe plaiurile dâmboviţene pentru a continua o carieră politică ce nu a adus nimic bun pentru Maramureş. Dacă ne uităm la indivizi, îi vedem că ei sunt bine-mersi, fie pensionari fără grija secolului viitor, nu a zilei de mâine, fie în perioada de seducere a altor fraieri de prin România. Maramureşul a rămas fără drumuri, fără mine, fără aur, fără agricultură, zootehnie, fără speranţă, fără vreo posibilitate de a ieşi din zona întunecată a unei politici falimentare. Nici nu prea ai ce spune, toţi promit, toţi promit şi toţi promit. În rest, e bine, judeţul se chirceşte ca o stafidă, în timp ce alte zone înfloresc, chiar dacă este perioadă de recesiune. Vom intra în curând într-o campanie electorală în care vor fi scoase la vedere proiectele ce probabil nu se vor realiza niciodată.S-a vorbit de reformarea clasei politice, de profesioniştii în politică, de managementul politic şi cât şi mai câte. În teorie, pare frumos, în practică, devine greu de înţeles ce se întâmplă. 

 

Primul Birou Politic, primul circ. În 5 octombrie, liberalii maramureşeni urmau să-şi stabilească candidaţii pentru Colegiul 1 Senat Baia Mare, Colegiul 1 Camera Deputaţilor Baia Mare Vest, Colegiul 4 Lăpuş, Colegiul 5 Borşa-Vişeu şi Colegiul 7 Mara-Cosău. 5 colegii şi 5 probleme încâlcite. Cea mai delicată situaţie a fost cea din Baia Mare, unde primarul Cătălin Cherecheş şi preşedintele Consiliului Judeţean îşi anunţaseră susţinerea pentru Cristian Niculescu-Ţâgârlaş pe Senat. Iar pentru Camera Deputaţilor, colegiul Baia Mare-Vest, fusese vehiculat numele lui Teodor Ardelean. Numai că Niculescu nici măcar nu a fost lăsat să depună o hârtie care arăta susţinerea primarului de Baia Mare pentru candidatura sa, ci a fost scos din sediul PNL, declarând dezamăgit că a ieşit din sediul în care a muncit pentru a nu-i da motive preşedintelui să suspende şedinţa. În urma sa, au rămas însă alţi oameni, trecuţi recent în barca PNL şi susţinuţi pentru o candidatură în Parlament: Doru Leşe, care va candida pe Colegiul Lăpuş şi Mircea Dolha, care va candida pe Colegiul 1 Baia Mare la Camera Deputaţilor.

 

De asemenea, pentru Senat, a rămas deocamdată candidatura lui Liviu Titus Paşca. Dacă candidatura lui Horj nu a fost luată în discuţie, pe Colegiul Mara-Cosău dorea să candideze şi primarul de Călineşti, Mihai Nemeş, numai că nimeni nu a stat să analizeze sau să-i supună la vot pe cei doi pretendenţi, aşa că, „din inerţie”, a rămas candidat tot Vasile Berci.

 

La PSD, toate candidaturile au fost supuse la vot, ceea ce a dus la surprize. Candidaturile votate fără probleme au fost cele ale Eugeniei Godja pentru Senat –Nord, care a obţinut cel mai mare număr de voturi „pentru”- 52 şi numai 6 împotrivă şi Florin Tătaru pentru Camera Deputaţilor – Colegiul 2. Ciudat a fost că, deşi se vehicula numele actualului ministru delegat, Liviu Marian Pop, ca şi pretendent pe Senat-Nord şi chiar a circulat o listă cu semnături ale primarilor PNL din Maramureşul Istoric care i-ar susţine candidatura, acesta nu a depus o cerere la PSD Maramureş în acest sens.

Gurile rele spun că gestul nu a fost motivat atât de o posibilă mutare în Satu Mare sau în alt judeţ, ci de temerile că n-ar fi adunat un număr suficient de voturi, ci probabil doar 6, câte a avut împotrivă Eugenia Godja, situaţie în care nu mai putea avea nicio pretenţie de candidatură în judeţ. Liderii PSD au declarat că dacă centrul va impune o candidatură a lui Pop în Maramureş, ea va fi acceptată. Şi, potrivit bârfelor, această candidatură ar putea fi pe Colegiul Codru-Chioar- Deputaţi, deşi pe acest Colegiu, conform votului, ar trebui să candideze fostul vicepreşedinte al CJ Călin Matei, care l-a devansat la vot pe cel mai experimentat primar din judeţ, Vasile Boitor, mai marele comunei Asuaj. Surprinzătoare a fost devansarea actualului senator Sorin Bota de vicepreşedintele Gheorghe Şimon pe Colegiul Senat-Sud. Însă, tot potrivit zvonurilor, situaţia ar urma să fie schimbată de Bucureşti. Oricum, Gabriel Zetea, purtătorul de cuvânt al PSD, şi secretarul organizaţiei, a spus că lista întocmită în urma voturilor reprezintă doar propuneri, iar verdictul final va fi dat de la Centru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.