Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Războiul pungilor de plastic
De la 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner va fi interzisă în România. Măsura este inclusă într-un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Acesta a fost votat recent de Executiv și va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.
Proiectul prevede că: „(...) se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. (...) se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner”, scrie în actul ce va ajunge curând pe masa parlamentarilor.
Comercianții care nu vor respecta viitoarea interdicție vor risca să fie amendați cu sume cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei.
„În proiectul de act normativ, interzicerea la comercializare și introducerea pe piața națională vizează toate pungile de transport din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni) cu mâner. Pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piața națională”, este subliniat în expunerea de motive ce însoțește proiectul.
În esență, reprezentanții Guvernului motivează că actualul consum de pungi de plastic duce la cantități ridicate de deșeuri abandonate. În plus, acesta „implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește”.
Practic, măsura vine în contextul în care pungile aruncate de oameni poluează mediul și amenință ecosistemele acvatice.