Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Războiul gunoaielor s-a mutat și în instanțe Drusal Baia Mare a revenit la gunoaie, dar șantajul mizerabil continuă
În ultima lună a anului trecut, Baia Mare a fost „teatrul” unui război absurd denumit războiul gunoaielor, deoarece operatorul de salubritate Drusal a refuzat să mai ridice gunoiul menajer din oraș, pe motiv că Primăria Baia Mare nu a plătit facturile pentru munca prestată în decursul anului 2021. Din acest anunț sec, pasat livratorilor de serviciu, băimărenii au aflat că vor rămâne cu gunoiul la porțile blocurilor și ale caselor taman în prag de sărbători.
Au trecut o zi, două, trei, de asemenea sărbătorile Crăciunului, umbrite de mormanele de gunoi adunate în containerele neridicate de Drusal. A fost o mișelie fără margini. Un șantaj nenorocit în care cei care au suferit au fost băimărenii. Urmează să vă prezentăm o poveste tristă, în care orașul Domnițelor a fost îngenunchiat de un operator de salubritate care s-a dovedit a fi un șantajist mizerabil, precum gunoiul neridicat.
În acele zile, părea că nu se întâmplă nimic. Nu au fost declarații oficiale din partea nimănui. Oamenii așteptau rezolvarea, iar pe rețelele sociale se discuta, se făceau planuri, scenarii, dar lucrurile au mers în continuare fără o rezolvare oficială. Apoi, administrația băimăreană a reacționat scurt și, în urma unor discuții interne - s-a aflat ulterior - s-a decis ca serviciul de salubrizare al orașului să fie făcut de o direcție din cadrul Primăriei, respectiv SPAU. În câteva zile, s-au rezolvat și achiziționat utilaje pentru ridicarea gunoiului. Au fost scoase containerele Drusal și au fost aduse containere noi, galbene. Și a început ridicarea gunoiului. Tot acest proces s-a desfășurat pe parcursul a câtorva zile. Lucrurile nu au mers „șnur”, nici nu ar fi avut cum. Dar ele s-au mișcat. Ar fi fost o chestiune de zile, săptămâni, până capacitatea de ridicare a gunoiul să ajungă la limite rezonabile. În acea perioadă, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a făcut o declarație publică. A vorbit de criza gunoaielor. Reproducem o parte a acestei declarații, deoarece arată o „bucățică” din acest război absurd.
„Imaginea frumoasă și modernă pe care încercăm să o generăm pentru orașul nostru de zece ani a fost pătată, zilele acestea, de mormanele de gunoi pe care, în semn de șantaj, o societate cu încrengături la nivel județean și național, politic și economic, o încearcă pentru a nu le fi închis robinetul de la banii publici încasați din două surse, pentru aceleași servicii jalnice și nesatisfăcătoare. I-am avertizat adesea, s-au jurat, au promis, și-au asumat, însă nu au livrat. I-am tăiat de la banul public! «Cherecheș e de vină pentru criza gunoaielor». «Cherecheș a îngropat Baia Mare în gunoaie». Da, așa este! Dar criza asta este trecătoare, ne afectează vizual, sentimental, însă lucrăm zi - noapte pentru a remedia această neplăcere. Ne costă? Da, ne costă! La fel ca orice altă acțiune. Vă garantez, însă, că ne costă mai puțin decât am fi achitat societății șantajiste care vrea doar să încaseze, nu și să presteze servicii de calitate, conform contractului care a fost oricum încălcat în numeroase momente și feluri!
Ne-am organizat, intervenim, facem ceea ce nu a făcut această societate, încălcând contractul, ne scăpăm de o cheltuială uriașă pentru un serviciu pe care îl putem și îl vom gestiona noi, la nivelul autorității locale. Așa cum trebuia să procedăm demult”, a spus, printre altele, primarul de Baia Mare.
Astfel, în primele zile ale anului 2022, gunoiul menajer a început să fie colectat de serviciul Primăriei. S-a produs mare „deranj”. Gunoierii de serviciu au început cu „dezvăluiri”, cu discuții și păreri mai mult sau mai puțin avizate. S-a vorbit de orice, mai puțin de modul în care Drusal și-a onorat obligațiile contractuale. De fapt, fondul problemei.
Au apărut în peisaj și unii politicieni, consilieri, care au declarat și au cerut chiar și demisia primarului Cătălin Cherecheș.
Poate fi un punct de vedere al unor aleși ai băimărenilor, maramureșenilor. Dar asta nu rezolvă problema de fond. Și în tot acest „haloimăs”, barosanii de la Drusal au revenit. Li s-a făcut milă de băimăreni și au declarat că vor reîncepe salubrizarea. Moment în care au reapărut și dezinformările. S-a spus că primăria este executată, că a început încasarea facturilor, că s-a încasat primul milion din suma datorată firmei de gunoieri. S-a spus că vor urma discuții între Drusal și administrația municipiului pentru găsirea de soluții. S-a și aruncat în spațiul liber posibile rezolvări. Respectiv, plata a cel puțin două facturi restante și o eșalonare a restului de facturi. S-a vorbit doar de cât și cum să încaseze Drusal bani. Nimic despre cum lucrează, despre facturi și tarife umflate, despre discuțiile dintre administrație și Drusal în perioadele care au trecut.
Ascultând aceste păreri, ne-am amintit de o situație asemănătoare.
Problema piețelor agroalimentare. După cum se știe, la începutul anilor 90, la fel ca serviciul de salubrizare, piețele din Baia Mare au fost oferite pe tavă unui așa-zis întreprinzător privat. O entitate care a „muls” piețele și nu a făcut nimic pentru modernizare, eficientizare. În piețe au apărut mafioții, cei care dictează și acum prețurile și care îi înjosesc pe țăranii autentici. Administrația a încercat și, parțial, a reușit să readucă piețele la origini. A rămas Piața mare în dispute juridice, economice, filozofice. Este complicat să revii la forma inițială. Desigur, mafioții din anii 90 o duc bine mersi, au case și hoteluri, bani și multe oportunități. Nu îi interesează de băimăreni. La fel cum este cazul Drusal. Ne interesează de orice, doar de serviciul mizerabil oferit de baștanii de la Drusal nu.
Sunt mai multe procese pe rolul instanțelor maramureșene în situația gunoaielor. Rămâne de văzut ce se va hotărî, ce se va întâmpla. Nu ne pronunțăm, dar cerem ca Drusal să răspundă public de ce au avut ani de zile un serviciu mizerabil și de ce au tot cerut majorarea tarifelor. Cerem ca facturile lor să fie verificate și să vedem cine nu și-a respectat cele asumate prin contract.
Dincolo de aceste momente tensionate, lucrurile încep din nou să scârțâie. Au apărut în spațiul public informații cum că, din februarie, Drusal va sista din nou serviciul prestat, iar orașul va ajunge din nou sub gunoaie. Prin urmare, șantajul continuă...