• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Iunie , 2022

Războiul „Educației sexuale” în școli a ajuns la final

Început în urmă cu aproape doi ani, „războiul” pe tema introducerii educației sexuale în școli a ajuns la final. Camera Deputaților a decis că Educația sexuală va fi predată ca educație sanitară, începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților. Proiectul de lege merge la președinte pentru promulgare. Rămâne de văzut dacă Klaus Iohannis va cere din nou reexaminarea sau nu.

Povestea legii privind introducerea educației sexuale în școli a fost una lungă, alambicată și cel puțin ciudată. În 2020, în plină stare de urgență, pe când românilor li se cerea imperativ să „stea acasă” și toți cetățenii erau cu ochii ațintiți spre statisticile covid și anunțurile legate de restricții, președintele României a promulgat legea care introducea educația sexuală în școli, fără a mai fi nevoie de acordul părinților.

Ulterior, parlamentul a modificat legea, dar președintele a atacat-o la Curtea Constituțională (CCR). Deși CCR a respins sesizarea și a declarat legea constituțională, președintele a trimis-o spre reexaminare în Parlament. Războiul a început în Comisiile Senatului, iar, în urmă cu circa un an, Senatul a votat ca educația sexuală să se facă în continuare cu acordul părinților și să fie numită „educație sanitară”.

Atunci, Patriarhia Română a transmis un comunicat în care arăta că: „Patriarhia Română, dar și celelalte Biserici din România, pledează ferm pentru disocierea pro­gramelor școlare de orice tip de ideologie, precum «ideologia de gen» sau de «recomandările» ideologizant -alienante cuprinse în Documentul Biroului Regional OMS pentru Europa și BZgA, intitulat «Standarde pentru educația sexuală in Europa - un cadru pentru factorii de decizie politică, spe­cialiști și autorități din domeniul educației și sănătății».
Ideologizarea informațiilor transmise elevilor în cadrul școlar, care trebuie să rămână unul curat și neutru ideologic, inclusiv pe teme legate de sexualitate, este în totală contradicție cu scopul real și ultim al educației: formarea omului în spiritul celor mai înalte valori morale și al eticii virtuții ca expresie a echilibrului și normalității. Dincolo de sofismul, adică de minciuna ambalată «credibil», prin care se transmite obsesiv-compulsiv ideea că «avem cel mai mare număr de mame minore din Europa, cel mai mare număr de tineri infectați cu HIV din Europa, cea mai tânără bunică din lume» DIN CAUZA absenței din programa școlară a unei materii obligatorii numite «educație sexuală», dincolo de această asiduă încercare de manipulare, se află, în realitate, adevăratele cauze ale acestor triste, prin nefirescul lor, statistici: 1. disoluția familiei 2. abandonul școlar”.
Camera Decizională pentru acest proiect este însă Camera Depu­taților. Proiectul de lege a fost amânat de mai bine de 30 de ori înainte să fie dezbătut în plen. Într-un final,  săptămâna aceasta, pro­iectul de lege a fost adoptat de de­putați cu 224 voturi „pentru”, unul „contra” şi 49 de abțineri. Astfel, se vor derula ore de educație pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților sau al repre­zentanților legali ai copiilor.

Acum, legea merge spre promulgare la președintele Iohannis.
Ră­mâne de văzut dacă va fi pro­mulgată sau va continua ping-pong-ul legislativ.

Ce au spus deputații?

Alin Coleşa, AUR:
„Avem nevoie de libertate nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creș­tem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenți, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educație ar trebui să aibă la bază niște concepte sănătoase, ar trebuie să fie încurajați să diminueze nevoia de atracție fizică, prin promovarea sportului, să evite tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte”.ˮ


Simina Tulbure, USR:

„Trebuie să vorbim acum despre educația sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul țărilor din UE unde violența domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimțământ, pentru că elevii noștri nu cunosc ideea de consimțământ. Așadar, nu înțeleg de ce să vorbim de educație sanitară într-o ţară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noștri, care învață despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializați în școli care ar trebui să vorbească despre edu­cație sexuală”

Mara Calista, PNL:
„Dezbaterea pe această temă ar trebui să aibă loc pentru că sunt multe cazuri de mame minore în România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani şi cazuri de violență domestică cu minore. Una citim, una sunt recomandările şi alta sunt realitățile în care trăim”.


Miroslav Merka, Minorități:
„Vorbesc în calitatea mea de părinte proaspăt (...) În cadrul
orelor de dirigenție, am avut obli­­gația să pregătim copiii, părinții pentru aşa ceva, pentru aceste activități neprincipiale. Să fim serioşi! Credeţi că Europa reprezintă tot ce e bun? Cred că vă uitați prea mult la o Europă care se cam schimbă. Suntem o țară democratică, dar şi o țară creștină. Eu nu aş dori să văd copilul meu educat mai mult decât o face părintele”.


Adrian Solomon, PSD:
„De prea mult timp așteaptă acest proiect să intre în dezbatere şi să ia drumul promulgării. Este o
reexaminare trimisă de pre­ședintele Iohannis încă din august 2020. (...) Reexaminarea se referă doar la un articol care, iată, ce pasiuni naște. Să lăsăm pasiunile astea marginale, pentru că proiectul este despre drepturile copilului şi nu despre ce se învață la școală”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.