Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Războiul” deşeurilor, în faza de soluţii temporare
După numeroase amânări, a venit şi data limită pentru închiderea gropilor neconforme. Din 16 iulie, vechile rampe de deşeuri, adevărate „bombe ecologice” nu mai pot fi folosite. În caz contrar amenzile aplicate de Uniunea Europeană sunt uriaşe. Cum însă proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Maramureş” nu este încă finalizat, iar transportul deşeurilor în alte judeţe nu este o soluţie fezabilă din cauza costurilor exorbitante, s-au căutat soluţii temporare.
Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire a membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere Maramureș. Discuțiile au vizat tocmai situația depozitării temporare, după data de 16 iulie 2017, dată limită impusă de Comisia Europeană pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme. Pavel Avram, director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere Maramureș a spus că: „Deși, potrivit legislației și statutului propriu, ADIGIDM Maramureș nu este răspunzător direct de derularea activităților de salubritate și depozitare a deșeurilor în județ, până la data punerii în funcțiune a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, ne-am implicat în identificarea soluțiilor care să asigure funcționarea serviciului de salubritate până la data de 16 iulie 2017. Suntem satisfăcuți de faptul că, autoritățile publice din județ au reușit să găsească soluțiile necesare, astfel încât să existe condiții pentru continuitatea serviciilor de salubrizare”.
Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureş şi al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a convocat membrii asociației în mai multe ședințe de lucru. Prima, cea care viza zona de nord a județului s-a desfășurat în urmă cu trei săptămâni, iar împreună cu operatorii care urmează să amenajeze și să opereze aceste depozite au fost stabilite etapele și măsurile necesare pentru depozitarea temporară pe noile platforme.
„Până la operaționalizarea, măcar parțială, a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, autoritățile locale au obligația de a găsi soluții pentru gestionarea depozitării deșeurilor menajere din fiecare localitate. Am identificat împreună o soluție temporară prin construirea unor platforme de depozitare, una la Sighetu Marmației, pentru zona de nord a județului și alta la Satu Nou de Jos, pentru zona sudică, care pot satisface nevoile de depozitare pentru perioade scurte. Operatorii acestor platforme au obligația, prin acordul de mediu obținut, ca la finalul perioadei de depozitare să relocheze deșeurile la Sîrbi, Fărcașa, și să ecologizeze amplasamentul pentru a-l aduce a starea inițială. Vorbim despre o perioadă intermediară, sper eu, cât mai scurtă, de maxim un an, până când Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor va fi operațional 100% și va putea să preia în sistem centralizat problematica colectării și depozitării la standarde europene a deșeurilor menajere din județul Maramureș”, a subliniat Gabriel Zetea.
Tot săptămâna trecută a fost aprobată modificarea Regulamentului serviciului de salubrizare pentru județul Maramureș, unde s-a stipulat faptul că vor exista șapte centre de colectare deșeuri voluminoase în Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Baia Mare, Seini, Borșa, Șomcuta Mare și Vișeu de Sus.
Totodată, s-a făcut precizarea că deșeurile menajere se vor colecta de la persoanele fizice de trei ori pe săptămână în timpul verii și de două ori pe săptămână în sezonul de iarnă, în mediul urban, în timp ce colectarea în mediul urban se va realiza o dată pe săptămână.
În cadrul aceleaşi şedinţe a fost „tranşată” în sfârşit şi situaţia de la Târgu Lăpuş. Oraşul Târgu Lăpuş are un sistem performant de colectare a deşeurilor pe care doreşte să-l folosească în continuare fără însă a părăsi ADI Deşeuri. După numeroase discuţii, săptămâna trecută s-a votat acceptarea restrângerii ariei de delegare a serviciului de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale din zona de colectare 4 Târgu Lăpuș. Ceea ce înseamnă că serviciul primăriei îşi va face treaba ca şi până acum.
Următoarele patru proiecte votate de toți cei prezenți au vizat adoptarea documentației de atribuire a serviciului de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale din zona de colectare 1 Sârbi, zona de colectare 2 Sighetu Marmației, zona de colectare 3 Moisei, zona de colectare 4 Târgu Lăpuș.
Gabriel Zetea, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere (ADIGIDM) din județul Maramureș a subliniat faptul că, în ultimul an de zile, relația între UAT-uri și instituția Consiliului Județean a fost îmbunătățită și pe segmentul gestionării integrate a deșeurilor menajere, iar instituția pe care o conduce își dorește ca doleanțele primarilor să fie îndeplinite și respectate. „Am cerut personal ca fiecare cerință a primarilor să fie introdusă în programul de atribuire, deoarece UAT-urile sunt direct răspunzătoare de modul în care se va derula proiectul în viitor. Am toată deschiderea ca fiecare edil să fie mulțumit și fiecare solicitare să fie luată în calcul și cuprinsă în proiectul final”, a subliniat președintele ADIGIDM Maramureș, Gabriel Zetea.
„Operatorii acestor platforme au obligația, prin acordul de mediu obținut, ca la finalul perioadei de depozitare să relocheze deșeurile la Sîrbi, Fărcașa, și să ecologizeze amplasamentul pentru a-l aduce a starea inițială. Vorbim despre o perioadă intermediară, sper eu, cât mai scurtă, de maxim un an, până când Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor va fi operațional 100% și va putea să preia în sistem centralizat problematica colectării și depozitării la standarde europene a deșeurilor menajere din județul Maramureș”
Gabriel Zetea, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară