Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Războiul bugetarilor cu „ordonanța-trenuleț”
Ordonanța-trenuleț, adoptată la sfârșitul anului trecut, a fost oprită deja în prima stație: cea a protestelor. Rând pe rând, toate categoriile de bugetari anunță proteste și mitinguri.
În 2025, bugetarii își mută birourile... în stradă. După adoptarea ordonanței-trenuleț care prevede înghețarea salariilor și pensiilor și pierderea unor facilități, rând pe rând, bugetarii ies în stradă.
Printre cei mai nemulțumiți sunt polițiștii. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI (𝐒𝐍𝐏𝐏𝐂) și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (𝐅𝐒𝐀𝐍𝐏) au ieșit de mai multe ori în stradă pentru măsurile adoptate de „Ordonanța trenuleț”! Motivul? „Neaplicarea integrală a Legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017), care a dus la stagnarea salariilor sub nivelurile prevăzute de lege, neplata muncii suplimentare și a muncii prestate în zilele de weekend și sărbători legale (SDSL), plafonarea beneficiilor și lipsa de respect față de angajați sunt doar câteva dintre motivele pentru care aceștia au ieșit în stradă. Până când își vor recăpăta drepturile, aceste proteste vor continua și vor fi premergătoare marelui miting comun din 17 ianuarie 2025, când vom arăta că nu acceptăm batjocura și indiferența guvernului!”
Și Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită anul acesta cu proteste. Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA, reprezentativă la nivel de sector de activitate 36 – Cultură, afiliată la CNS CARTEL-ALFA, a anunțat începerea protestelor chiar din prima lună a anului 2025, ca reacție la măsurile de sărăcire a angajaților din Cultură luate de guvernanți până la adoptarea ordonanței „trenuleț” și după aceasta.
„Protestele încep în 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, fără afectarea programului de lucru, cu respectarea legislației în vigoare. Sindicaliștii din muzee, biblioteci, teatre și centre culturale vor purta banderole albe și își vor exprima public nemulțumirile, revendicările și soluțiile înaintate de mai bine de un an factorilor decidenți (Guvern, respectiv ministerele responsabile).
Propunerea federației este ca, acolo unde este posibil, la ora 11.00, participanții la protest să iasă în fața instituțiilor pentru a comunica atât cu presa, cât și cu publicul și autoritățile responsabile.
În această zi cu mare încărcătură simbolică, îndemnăm sindicaliștii să fie solidari pentru recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în evoluția națiunii.
Revendicările vin de la o categorie intelectuală cu pregătire academică și specifică deosebite, remunerate și recunoscute însă la nivel umilitor. Acestea sunt:
- Alocarea a 1% din Produsul Intern Brut pentru Cultură.
- Egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu grila omonimă din familia ocupațională Cultură.
- Acordarea unui spor salarial pentru munca desfășurată în weekend și în zilele de sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare.
- Deblocarea posturilor vacante și suplimentarea schemelor de funcții la instituțiile de cultură care nu își pot desfășura corespunzător activitatea din cauza deficitului cronic de personal;
- Uniformizarea salarizării între instituțiile culturale aflate sub autorități diferite;
- Asigurarea unor condiții decente de muncă (multe dintre clădiri reprezintă un risc pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor, dar și pentru siguranța patrimoniului cultural);
- Stoparea fenomenului de depopulare și deprofesionalizare a domeniului Cultură.
- Stoparea fenomenului de „politizare” a modalității prin care se realizează adesea recrutarea de personal;
- Constituirea unor planuri reale de situație de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural; construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului cultural în cazul unor dezastre.
- Recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară.”, se arată într-un comunicat.
Și angajații din domeniul asistenței sociale au anunțat, printr-un comunicat, ce revendicări au: „FEDERAŢIA NAŢIONALĂ SINDICALĂ DIN ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI FNS «PRO.ASIST», federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate «Asistenţă Socială» ia act cu îngrijorare de proiectul de ordonanță-trenuleț prin care salariații din sectorul de activitate ASISTENȚĂ SOCIALĂ vor suferi diminuări ale veniturilor nete (în mână) prin intenția de neacordare a unor drepturi salariale, dar și neacordarea voucherelor de vacanță, singura posibilitate a majorității acestor salariați de a se bucura cu adevărat de concediu de odihnă!
Ne manifestăm nemulțumirea față de politica salarială a guvernanților privind salariații din asistență socială. Avem o lege a salarizării din 2017 care nici în acest moment nu se aplică deși intrăm în al 8-lea an de la aprobarea ei.
40% dintre salariații din asistență socială primesc salariul minim pe economie, fără recunoașterea sporului de vechime, iar creșterea prețurilor, plus inflația de peste 5% sunt suportate cu greu de salariații care sunt la limita sărăciei!
Aplicarea legii salarizării parțial, cu diferențe mari între salariații angajați după anul 2017 și cei cu vechime mare în sistem a dus la menținerea discriminărilor şi discrepanțelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială. Asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav au pierdut gradația de vechime, aceasta fiind inclusă în salariul minim garantat în plată, iar sporurile pentru personalul de specialitate și de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale creează diferențe de sute de lei în favoarea celor angajați în ultimii ani.
Menținerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic «furt» din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator! Așa cum se știe, anual, prin Ordonanțele-trenuleț, sporurile salariaților din sistemul bugetar și implicit din asistență socială s-au plafonat la cuantumul avut la luna decembrie 2018 acest lucru nefiind normal și corect față de condițiile de muncă pentru care salariații primesc aceste sporuri. Salariații din asistență socială lucrează peste norma de lucru, asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, ajungând la epuizare, fizică și psihică și fără a fi remunerați conform condițiilor de muncă în care-și desfășoară activitatea! Se știe, condițiile de muncă din asistență socială sunt vătămătoare și deosebit de periculoase, au un nivel ridicat de risc și stres și sunt recunoscute prin legile promulgate în acest sens, însă guvernanții le plafonează la un cuantum avut acum 7 ani! În plus, așa cum a a sesizat Federația noastră de foarte multe, nu există aplicare unitară între salariații sistemului care ocupă aceeași funcție și lucrează în aceleași condiții, a procentului de sporuri la care au dreptul. Aplicarea este diferită de la județ la județ funcție de disponibilitatea conducătorilor consiliilor județene.
Federația FNS PRO.ASIST a atras atenția prin toate mijloacele că interzicerea angajărilor în sistemul de asistență socială, coroborat cu desființarea posturilor vacante, duce la imposibilitatea asigurării continuității serviciilor sociale. Recomandările și măsurile lăsate de instituțiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale au vizat angajarea de personal. Din acest motiv, considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor și în sistemul de asistență socială în cel mai scurt timp. Lipsa de personal duce la situații extreme prin încărcarea personalul existent cu atribuții suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicații majore pentru sănătatea salariaților, dar și pentru serviciile oferite beneficiarilor! Așa cum în SĂNĂTATE lipsa de personal afectează grav actul medical și oferirea de servicii de calitate pacienților și are urmări grave pentru aceștia, la fel și în ASISTENȚĂ SOCIALĂ, prin lipsa de personal, este afectat procesul de îngrijire, recuperare, reabilitare, socio-medical oferit beneficiarilor de servicii sociale și care, de asemenea, are urmări grave pentru aceștia.
Prin eliminarea voucherelor de vacanță se elimină practic «gura de aer» prin care salariații din asistență socială își încărcau «bateriile», iar pentru asistenții maternali, salariați care prin lege își efectuează concediul de odihnă împreună cu copiii din plasament, reprezenta singura posibilitate de a beneficia de o scurtă perioadă de relaxare împreună cu acești copii ai sistemului.
În aceste condiții, Federația FNS PRO.ASIST trage un semnal de alarmă și solicită Guvernului o regândire a acestei ordonanțe de austeritate, fără ca drepturile salariaților din asistență socială să fie afectate, având în vedere că este vorba despre salariați care acordă îngrijire celor mai defavorizate categorii de beneficiari, copii și adulți cu handicap, persoane vârstnice, copiii aflați sub protecție specială, persoane vulnerabile!”
Ministrul Educației, Daniel David a spus că se așteaptă la proteste și în sectorul educațional. Daniel David, ministrul Educației: „Sunt lucruri care au fost înghețate. Nu sunt probleme și nu vor fi probleme în zona de titularizare/ supliniri, dar mă aștept să fie - sigur - proteste, mă aștept să fie nemulțumiri. Cei din zona Educație au frustrările un pic mai mari fiindcă nu cu mult timp în urmă lor li s-a promis mult mai mult atunci când s-a întrerupt greva. Premierul a spus la întâlnirea cu partenerii de dialog social că este conștient de faptul că domeniului i-au fost promise niște drepturi și că pe măsură ce se redresează situația economico-financiară, Educația va fi prioritară în a primi acele drepturi.”
Ministerul Sănătății pare cel mai puțin afectat de măsurile de austeritate. Ministrul Alexandru Rafila a declarat recent la postul public de televiziune că: „Ministerul Sănătăţii a trecut printr-o reorganizare. (…) Noi avem în subordine spitale, deci noi nu avem în subordine agenţii şi lucruri de genul ăsta (…) sunt instituţii tehnice sau spitale. Nu cred că se pune problema reducerii de posturi în aceste instituţii”, a mai declarat Rafila, adăugând „Cred că trebuie să menţinem instituţia funcţională”. Întrebat despre înghetarea salariilor din Sănătate, prin Ordonanţa „trenuleţ”, Rafila a afirmat: „Noi am semnat un contract colectiv de muncă cu sindicatele, am reuşit acest lucru pentru prima dată după foarte mulţi ani și am avut discuţii foarte bune. Sunt partenerii noştri de dialog şi sunt serioşi. Sunt convins că vom găsi soluţii şi să putem să continuăm cu acordarea asistenţei medicale, chiar dacă, într-adevăr, anumite tipuri de de servicii nu pot fi plătite suplimentar. (…) Însă, să ştiţi că nu se pune problema sporurilor care sunt primite în mod obişnuit pentru dificultatea locului de muncă (…) Nu se pierde niciun drept pe care îl au în prezent ce care lucrează nu se pierd”.
Casetă
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului și Federația Națională a Sindicatelor din Administrație:
Bugetarii din România – ținta unei campanii orchestrate de manipulare și dezbinare
„Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului și Federația Națională a Sindicatelor din Administrație denunță public atacurile fără precedent îndreptate împotriva funcționarilor publici și sectorului bugetar din România. Demonizarea acestor profesioniști a devenit o armă politică periculoasă, folosită pentru a masca incompetența și eșecurile unei guvernări lipsite de viziune.
De ce funcționarii publici? O vină inventată
Astăzi, funcționarul public este «vinovatul de serviciu» pentru toate problemele țării. Se continuă o practică toxică începută în 2009, când sintagma «statul gras» a fost introdusă pentru a manipula opinia publică și a distrage atenția de la risipa adevărată: contracte supraevaluate, achiziții păguboase și investiții fără sens.
În realitate, funcționarii publici reprezintă doar 11% din totalul bugetarilor – aproximativ 144.000 dintr-un sector public de 1,3 milioane de angajați. Ceilalți se regăsesc în domenii esențiale precum sănătatea, educația, ordinea publică și justiția. Acești oameni nu sunt vinovați de haosul fiscal al țării. Adevăratele surse ale ineficienței se găsesc la vârful deciziilor politice.
Declarații iresponsabile – un atac direct la stabilitatea statului
Premierul Marcel Ciolacu, bugetar și cel care ar trebui să fie garantul stabilității și dialogului social, a ales să arunce funcționarii publici sub autobuzul retoricii populiste. Afirmația sa, potrivit căreia «funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței», este profund ofensatoare și lipsită de orice bază reală.
Nu funcționarii publici și-au dublat indemnizațiile. Nu ei încasează salarii brute de 42.000 de lei. Nu ei ocupă posturi bine plătite în consilii de administrație. Aceasta este realitatea pe care guvernanții evită să o prezinte.
O paralelă istorică îngrijorătoare
Această campanie amintește de anii 1948-1952, când o altă clasă socială – țăranii instăriți, numiți «chiaburi» – a fost distrusă de o politică de propagandă toxică și de «mânia proletară». Astăzi, funcționarii publici sunt puși pe aceeași listă neagră: demonizați, denigrați și amenințați, doar pentru a masca incapacitatea politică de a rezolva problemele reale.
Fapte, nu manipulări
Sectorul administrației publice numără doar 240.000 de salariați, dintre care 144.000 sunt funcționari publici.
Acești oameni sunt responsabili de elaborarea și implementarea actelor normative care asigură funcționarea statului.
În decembrie 2024, Guvernul a adoptat «ordonanța trenuleț», justificată prin nevoia reducerii cheltuielilor, dar care a tăiat din drepturile salariaților și a perpetuat o retorică falsă, prezentând funcționarii publici ca fiind o povară.
În paralel, autoritățile și instituțiile publice sunt populate de clienți politici, iar camarila de partid continuă să fie privilegiată.
O politică a distrugerii și a dedublării responsabilității
Politicul doboară funcția, iar guvernanții de astăzi aruncă vina pe funcționarii publici pentru propriile lor eșecuri. În loc să își asume responsabilitatea pentru risipa și ineficiența instituțională, demnitarii preferă să vizeze cei mai vulnerabili – oamenii care asigură stabilitatea statului.
Aceasta nu este doar o greșeală, ci o amenințare la adresa democrației. Funcția publică trebuie să fie independentă și respectată, la fel ca justiția. Politizarea administrației și atacurile directe asupra profesioniștilor din sectorul public pun în pericol echilibrul democratic al României.
Apel la acțiune: independența și demnitatea funcției publice
Într-un stat de drept, funcția publică trebuie să fie independentă, la fel ca justiția. Profesioniștii din administrație trebuie promovați, nu înlăturați. Este timpul să înceteze aceste atacuri nefondate și să construim o administrație publică performantă, bazată pe transparență, responsabilitate și respect.
Reiterăm faptul că «dușmanii» bugetului național nu sunt salariații din administrația publică, ci deciziile greșite care duc la risipă și politizarea structurilor guvernamentale. Ministrul finanțelor publice trebuie să înțeleagă că soluția nu constă în reducerea personalului, ci în creșterea eficienței colectării veniturilor fiscale.
Funcționarii publici din România sunt o resursă importantă a unui stat modern, iar independența lor este crucială pentru asigurarea stabilității și progresului. Cerem liderilor politici să înceteze acest exercițiu de imagine și să adopte măsuri reale pentru sprijinirea unui corp al funcționarilor publici de elită, capabil să răspundă nevoilor cetățenilor”, se arată într-un comunicat.