• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Martie , 2022

Război și omenie: Lecția de solidaritate a maramureșenilor

Războiul din Ucraina, dincolo de suferință, disperare și moarte, are și o parte luminoasă: solidaritatea oamenilor * Zilele acestea crunte ne-au arătat tuturor ce poate face omenia dintr-o lume sumbră și cum poate transforma, într-o clipă, lacrimile de disperare în lacrimi de mulțumire * Maramureșenii au demonstrat, în aceste zile, că sunt Oameni adevărați și au dat o lecție impresionantă de solidaritate și generozitate, care va rămâne, cu siguranță, în istorie.


Un castron imens plin cu gogoși mari și calde; oameni care cară, la nesfârșit pungi, saci, cutii; stive de alimente, apă, haine; un bătrân care își împarte pensia copiilor din Ucraina, o femeie de la țară, venită în fugă la frontieră să vadă dacă nu poate caza pe cineva în cămăruța ei mică, dar caldă și îngrijită. Primii care au alergat să ajute refugiații au fost oamenii de rând. Pilda cu bănuții văduvei s-a multiplicat în mii și mii de povești emoționante. Cei care au dat cel mai mult și cei care au ajutat primii au fost cei care n-au sau au puțin. Dar care au simțit că trebuie să ajute, pentru că alții au și mai puțin. Maramureșenii și românii în general au servit întregii lumi o lecție incredibilă de omenie. De cum s-a auzit că refugiații ucraineni fug din calea războiului și tot mai mulți trec frontiera în România, s-au dus să-i întâmpine, să-i ajute, să le arate că le pasă, să-i ia acasă. S-au asigurat că nimeni nu pleacă flămând din vamă și nimeni nu rămâne sub cerul liber, așa ca să nu creadă ucrainenii că au ajuns într-o țară de oameni fără suflet.

Povestea solidarității din aceste zile este impresionantă și emo­țio­nantă. Maramureșul și mara­mu­reșenii au dat măsura omeniei și bunătății lor într-o campanie care, cu siguranță, va rămâne în istorie.  De câteva zile, solidaritatea oamenilor se zugrăvește în fapte. Oameni simpli, biserici, mănăstiri, ONG-uri, primării, școli, agenți economici, autorități județene etc. se încăpățânează să demonstreze că binele e posibil, firesc și „molipsitor”.

Gestul maramureșenilor este cu atât mai impresionant cu cât e natural și tăcut. Nimeni nu postează poze cu refugiații pe care i-a luat acasă, cu pachetele donate sau extrasele de cont cu sumele donate. Nimeni nu se plânge că stă în frig, ca voluntar, să descarce pachete sau să întâmpine refugiați. Pentru că li se pare normal să ajute.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, au intrat în țara noastră circa 120.000 de refugiați ucraineni. În spatele cifrelor stau, însă, oameni și drame sfâșietoare. Mulți au plecat cu o simplă valiză, alții doar și-au luat copiii de mână și au fugit din calea invadatorilor ruși, alții nu aveau nici acte. Deja, mai mult de jumătate, circa 70.000, au plecat spre alte țări. Doar 40% au rămas și mult mai puțini au cerut azil -1070. Prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Sighetu Mar­mației au intrat, în 1 martie, 2.695 și doar patru au solicitat până acum azil. Însă, drama celor care au rămas e și mai mare: fără bani, fără alimente sau medicamente, nu îți pot asigura traiul de zi cu zi. Bătrâna care a trecut pe jos frontiera pentru a cere la Sighetu Marmației bani de medicamente a impresionat o țară întreagă. Femeia, rămasă singură, nu și-a primit pensia și nu avea din ce să își procure medicamentele necesare.

Maramureșul și maramureșenii
s-au mobilizat din prima zi a conflictului din Ucraina, într-o acțiune fără precedent, în care toate instituțiile importante, din toate sectoarele și toți cetățenii, indiferent de etnie, religie, apartenență politică etc. și-au dat mâna. Războiul ne-a unit și, culmea, ne-a făcut mai buni. Solidaritatea  poate fi tradusă în cifre, și ele impresionante, care se schimbă însă de la o oră la alta, pentru că generozitatea maramureșenilor crește constant.

Pentru o cât mai bună gestionare a situației actuale, la nivelul Consiliului Județean, a fost constituit un grup de lucru – o celulă de criză, care a intrat în contact atât cu asociațiile nonguvernamentale, cât și cu restul factorilor interesați, creându-se și o pagină de facebook unde curg mesaje oamenilor dornici să ajute. De asemenea, aproa­pe toate primăriile au început să organizeze colecte pentru refu­giați, dar și pentru soldații și ce­tățenii din Ucraina.

Aleșii județeni s-au întrunit în ședință ordinară, în această săptămână, pentru a aproba o serie de proiecte, printre care și Acordul de cooperare între CJ Maramureș și ONG-urile care s-au alăturat parteneriatului dintre autoritățile publice, organizațiile neguverna­mentale, societatea civilă și mediul de afaceri, prin care se oferă sprijin cetățenilor ucraineni. În baza acestui acord, CJ Maramureș a alocat 1,5 milioane de lei ONG-urilor implicate în campania de sprijin.

Prin acest parteneriat, activitățile de sprijin pentru Ucraina vor fi mult mai bine coordonate, vor fi achiziționate materiale necesare pentru traiul zilnic, va fi asigurat atât transportul de materiale, cât și cel de persoane spre unitățile de cazare identificate pentru refugiații ucraineni, iar voluntarii din cadrul ONG-urilor vor oferi asistență și îndrumare ucrainenilor care vin în Maramureș.

Ionel Bogdan, președintele admi­nistrației județene, a vorbit despre importanța acordării de sprijin Ucrainei: „Prin acest parteneriat, sprijinim logistic toate eforturile societății civile și organizăm cât mai bine activitatea din punctele de colectare a donațiilor, activitatea de transport a acestor donații, pentru a ne asigura că ajung în destinațiile în care acestea sunt necesare, inclusiv la refugiații care vin în Maramureș și care se află pe teritoriul Ucrainei.
Acest parteneriat este realizat cu peste 20 de ONG-uri serioase, recunoscute pentru activitățile sociale pe care le-au întreprins de-a lungul timpului, care au voluntari de ispravă, pe care ne putem baza și cu care putem colabora pe termen lung. Trimitem în fiecare zi mașini pline cu cele necesare pentru cetățenii ucraineni și le mul­țumesc tuturor celor care s-au mobilizat în ultimele zile și au oferit sprijinul lor fie prin donații, fie prin punerea la dispoziție a spa­țiilor de cazare destinate refu­gia­ților, fie prin servicii de transport, voluntariat sau alte activități de suport pentru situația umanitară creată în acest context. Mara­mu­reșul este alături de Ucraina!”

Ca urmare a Mesajului transmis joi, 24 februarie 2022, de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, tot mai multe parohii din Eparhie postează pe paginile lor de socializare mesaje de solidarizare către credincioșii din parohii pentru a se mobiliza și a le fi alături persoanelor refugiate, fie că tranzitează zona, fie că au nevoie de cazare. Mai multe parohii din toate protopopiatele Eparhiei noastre, în colaborare cu Sectorul Social-Filantropic și Misionar, se mobilizează exemplar pentru a realiza colecte în cadrul bisericilor ce constau în alimente perisabile și neperisabile, îmbrăcăminte călduroasă pentru adulți și copii, produse de igienă, obiecte de uz sanitar, care se vor distribui mai departe prin intermediul tuturor celor opt protopopiate. Pe lângă toate acestea, sunt întocmite liste cu persoanele care sunt dispuse a se implica în mod voluntar atunci când va fi nevoie. Reprezentanții Sectorului Social-Filantropic și Misionar din cadrul Eparhiei noastre au fost zi de zi la frontieră, iar parohiile și mănăstirile au oferit cazare și masă, pachete cu alimente, haine etc. La Catedrala Episcopală din Baia Mare, zilnic s-au descărcat zeci de mașini cu ajutoare pentru ucraineni. De asemenea, și celelalte culte s-au implicat în această acțiune de suflet. Trebuie amintit faptul că Centrul de zi pentru copii „Emanuel” din Sighetu Marmației, instituție ce activează în cadrul Bisericii Greco-Catolice, a cazat circa 100 de refugiați. De asemenea, foarte mulți agenți economici s-au alăturat campaniei, dar și instituții sanitare. Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare, Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus și de la Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș au trimis trei mașini cu produse sanitare în Ucraina, pentru soldații și civilii răniți pe frontul de luptă din Kiev și Donețk.

Primăria Sighetu Marmației a avut o implicare importantă în această campanie și continuă să asigure suport la intrarea în țară: infor­mații, locuri în care să se odihnească sau cazare și masă în regim gratuit celor care nu au o destinație clar stabilită, colectează ajutoare, colaborează cu celelalte entități implicate și răspunde punctual la solicitările sosite prin intermediul apelurilor la numărul de urgență pus la dispoziție de Primăria Sighet, activ 24 de ore din 24.  

La ora închiderii ediției, la nivelul județului Maramureș erau disponibile aproximativ 7.000 de locuri de cazare pentru refugiați. Întregul parc auto al Consiliului Județean Maramureș, dar și mașini aparți­nând instituțiilor subordonate, ale unor firme de transport sau ale unor cetățeni simpli sunt puse la dispoziție în vederea transportării refugiaților din Punctul de Trecere al Frontierei spre locurile de cazare. Deja mai multe mașini cu alimente, produse de igienă, haine și produse nealimentare au fost trimise în Ucraina.
Este foarte greu să-i enumerăm pe toți cei implicați în această uriașă campanie de solidarizare, fără a omite pe cineva. Dar, până la urmă, nici nu e nevoie de nume, pentru că toți au demonstrat în aceste zile cine sunt: sunt mara­mureșenii de bine, Oamenii care ne fac mândri că suntem români și maramureșeni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.