Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Maramuresul istoric sufera din punct de vedere al mediului de doua plagi, raspandite peste tot: PET-urile (recipientele de plastic folosite la imbutelierea a tot soiul de lichide) si rumegusul.
Daca pentru a doua problema nu s-au gasit pana acum solutii (ar trebui luat exemplul orasului Vatra Dornei care se incalzeste cu o termocentrala functionand pe baza reziduurilor din lemn), plasticurilor se pare ca le-a sunat ceasul. Cel putin, primul ceas.
Allann Childers, voluntar al Corpului Pacii, sosit anul trecut in Maramures, a initiat in scolile generale o actiune de strangere a PET-urilor nebiodegradabile. Ca urmare a unei campanii sustinute, copii au strans (din Sighet si satele Oncesti, Mara, Rona de Sus etc) peste 45.000 de recipienti din plastic. Childers le-a oferit copiilor o schema foarte atractiva pentru a-i stimula, invatandu-i la schimb baseball si „alte americanisme”, plus ca le-a oferit premii in bani pentru a face treaba mai placuta.
Pe un alt palier, o hotarare a Guvernului a decis ca primarii din localitatile riverane cu Tisa sa curete malul romanesc al albiei. Astfel, cele opt comune de frontiera, precum si orasele Sighet, Viseu si Borsa au aflat ca, desi pe frontiera compententa este exclusiv a politiei de frontiera, curatenia cade in sarcina comunitatilor.
Lupta frontieristilor cu cele 11 primarii de pe cei 163 km de granita romano-ucraineana (Remeti, Sapanta, Campulung la Tisa, Sarasau, Sighetu Marmatiei, Bocicoiu Mare, Bistra, Repedea, Poienile de sub Munte, Viseu de Sus si Borsa) este cauzata de destinatia banilor din amenzile incasate. Primarii ar vrea ca amenzile sa ramana in visteria localitatilor si nu sa intre in pusculita Guvernului. Daca nu, se va face ca pana acum: adica, nimic (un fel de santaj: ne dati bani, ii sanctionam pe cei care arunca gunoi pe Tisa, daca nu, nu vedem nimic).
Desi am sugerat ca in paza si monitorizarea problemelor de mediu sa fie incurajati sa intervina voluntarii care iubesc natura (nu slujbasii Statului, care iau munca de ecologie ca pe un job de 8 ore), viceprimarul municipiului, Stefan Beres, s-a aratat de acord cu infiintarea unei structuri cu structura descentralizata.
Si uite asa, pasand problemele de la unul la altul, Maramuresul a ajuns o uriasa groapa de gunoi. Noroc ca mai vine din cand in cand cate un american sa ne faca in ograda curatenie... Intre timp, in cartierul Constructorului din Sighet a aparut primul container pentru strangerea PET-urilor.
Teofil IVANCIUC
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.