• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 August , 2023

Război între primar și viceprimar, în Săcel - Maramureș

În comuna maramureșeană Săcel există un conflict, de mult timp, între primar, viceprimar și consilieri locali. Starea conflictuală influențează negativ activitatea administrației locale și aduce deservicii bugetului local și cetățenilor. Se pare că au loc activități necurate, mai ales cu pădurea comunei, unde se taie „ca-n codru”, iar fondurile rezultate se duc în buzunarele unora dintre aleși. O situație care trebuie rezolvată cât mai repede, pentru ca localitatea să ofere lucruri bune pentru cetă­țeni. Interesant este că în Săcel nu a fost depus niciun proiect pentru fonduri  euro­pene și, în general, nu au fost depuse proiecte pentru niciun fel de fonduri. Trist!

 

Conflictul a început de la ultimele alegeri. Atunci, între viceprimar și primar a  existat o înțelegere pentru susținere. Primarul este membru PSD, iar viceprimarul este din PMP.  Problema a apărut după numărarea voturilor. S-a văzut că viceprimarul (pe poziția de consilier) a obținut mai multe voturi decât cel din fotoliul de primar. De altfel, un primar care se află la al patrulea mandat.
Probabil, cel ales viceprimar a devenit un pericol pentru viitoarele alegeri. „Așa am  devenit duș­manul numărul unu”, a spus viceprimarul Toader Grad. Acesta a încercat să țină un echilibru în cadrul Consiliului Local, în problema pădurii comunale.

Săcel  are o suprafață de peste 1000 de ha de pădure. De pădurea comunală se ocupa un ocol privat, Romuli, din Bistrița-Năsăud. O situație destul de des întâlnită prin pădurile maramureșene.

Viceprimarul și o parte dintre consilieri au fost nevoiți să rezilieze contractul cu acest ocol privat, deoarece exploatarea pădurii a devenit o chestiune privată.
Până nu de mult, se exploatau în jur de 8000-10.000 de metri cub de pădure pe an. În ultimii ani, primarul și șeful de ocol vindeau lemn în cantitate mult mai mare.
„Chiar în ultima consemnare apar 12 miliarde lei vechi. Ei se administrau cu 11 miliarde și noi avem profit un miliard. Și spuneau că e bine. Cum e bine? Am spus să blocăm acest lucru. Am adunat consilierii locali și am decis să vedem ce se întâmplă. Până la urmă, am reziliat contractul. Suntem și în instanță. Iar pădurea am trecut-o la administrarea ocolului de stat, la Dragomirești”, a  explicat viceprimarul.

Toader Grad a încercat să  rezolve și alte probleme ale comunității. De exemplu, cea a terenului sintetic. Trebuie menționat că Săcel nu are niciun fel  de  teren de sport pentru organizarea unor evenimente și, mai ales, pentru tinerii din localitate.
„Am început să  facem acest teren. M-au ajutat oamenii, dar mi-a tot pus piedici. Tot spunea că nu sunt bani, nu sunt bani! Am ajuns la realizarea a peste 60% din acest teren multifuncțional. Dar este stresant ca, în cazul unui proiect care este pentru comunitate, să tot pună bețe în roate cel care conduce. Nu se poate așa ceva!”, a spus Grad.

În ultimele ședințe de Consiliu Local, primarul a făcut o rectificare de buget și, potrivit decla­rațiilor viceprimarului, au fost alocați bani oriunde, doar unde trebuie nu!
„Ne-a spus de lucrări care nu aveau proiect. Peste 90% dintre lucrările din 2022 nu au proiect. Acest lucru am arătat și prefectului de Maramureș, într-o discuție avută cu primarul, eu și o parte dintre consilieri. Niște lucrări care nici nu pot fi verificate. Lucrări ciudate, unde au mers o grămadă de bani. Eu m-am împotrivit. I-am spus primarului: ce-i bun votez, nici nu se pune problema, ce-i cu șmecherii, ce-i de furat nu voi vota niciodată. La ultima ședință, acum complotează cu o parte dintre consilieri să demită vicele, adică pe mine. Nu știu cum poate face asta, îi corupe, îi amenință. Anul viitor vor fi alegeri, nu?”, a spus viceprimarul din Săcel.
Aceste dispute se răsfrâng asupra activității Consiliului Local. Interesant e faptul că mai toate partidele sunt reprezentate în CL Săcel: PSD, PNL. PMP, PRO România, ALDE, iar în CL sunt 13 consilieri. Din acest motiv, este oarecum dificil să faci o majoritate, iar primarul folosește „arma” funcției pentru a impune anumite decizii contestate de viceprimar și o parte dintre consilieri. Toader Grad ar dori ca persoanele alese în func­țiile de consilieri să își respecte statutul și să lucreze doar pentru binele comunității.

Am vorbit și cu primarul Gavrilă Dologa despre situația din Săcel.
„El a fost viceprimar în două mandate. În mandatul al doilea ne-a întors spatele și s-a dus cu opoziția. Ne-a dat peste cap bugetul și situația de la pădurea comunală, intabulările gratuite. Tot ne-a dat peste cap, și s-a întors împotriva mea, ca unui dușman. Nu are nicio legătură cu alegerile de anul viitor. De la începutul mandatului așa merge. Nu știu cum s-ar putea rezolva. Mergem așa până se termină mandatul. Bătaie de joc până la sfârșitul mandatului. Păi, da, ar trebui schimbat. Dacă opoziția și cei care l-au susținut sunt de acord... Nu eu vreau să-l schimb, Con­siliul Local vrea să-l schimbe”, a declarat primarul Dologa.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.